logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KDC-PS9070R - CD nie startuje, szukam zamiennika drivera CD

RadioActive 26 Cze 2006 15:58 1593 10
REKLAMA
  • #1 2765401
    RadioActive
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam.
    Problem polega na tym, że wszystko działa wyśmienicie oprócz tego, że nie chce odpalać płyty. Jak chcę włożyć płytkę, panel elegancko się opuszcza w dół, jak wkładam płytę elegancko ją przyjmuje, panel wraca na swoje miejsce. Kiedy naciskam guzik Source przełącza się na CD a potem wraca spowrotem na Tuner. Podczas włączania CD nie dzieje się obsolutnie nic, nie zakręca płytą, nie jeździ laserem, kompletna zima. Jedyne co się pojawia to jakieś delikatne, słabo słyszalne cyknięcię, po tym "cyknięciu" przechodzi spowrotem na Tuner. Krańcówki 100% sprawne. Jeśli to driver to gdzie dostanę coś takiego, bo w north.pl nie mają go, ewentualnie zamiennik jakiś. Szkoda mi tego radia, bo właśnie uruchomiłem je z kompletnej padaki. Wsadziłem w nie tyle kasy, że już dawno przekroczyłem jego wartość. Nie spocznę dopóki ono nie będzie w pełni sprawne.

Pozdrawiam i proszę o jakieś wskazówki. Jeśli pominąłem coś istotnego w opisie to proszę dać znać

Zauważyłem jeszcze jeden szczegół, może to nieistotne, ale jednak. W panelu znajduje się jakaś krańcówka, która zwiera się przy zamykaniu panela, ja mam wyłamany ten śmieszny plastik, który popycha krańcówkę przy zamykaniu panela, czy to może mieć wpływ na działanie CD???
  • REKLAMA
  • #2 2765692
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Tu sobie odpowiedziałeś: "W panelu znajduje się jakaś krańcówka, która zwiera się przy zamykaniu panela, ja mam wyłamany ten śmieszny plastik, który popycha krańcówkę przy zamykaniu panela, czy to może mieć wpływ na działanie CD???"
    Oczywiście, że ma wpływ!
  • REKLAMA
  • #3 2765920
    RadioActive
    Poziom 13  
    Dzięki za radę, ale to nie działa. Odkręciłem panel od windy i popchnąłem krańcówkę palcem, kiedy panel wrócił na swoje miejsce po włożeniu płyty i...... LIPA. Kiedy popycham tą krańcówkę to mi klawiatura wtedy przestaje funkcjowonać. Nie działa żaden guzik. Problem nadal pozostaje.

Proszę o dalsze sugestie i pozdrawiam.

EDIT:
    Dorobiłem popychacz do tej krańcówki bezpośrednio w panelu, bo myślałem, że popychanie palcem może nie działać tak jak powinno. No i teraz jak panel jest na swoim miejscu i krańcówka jest zwarta, nie działa mi żaden przycisk na klawiaturze. No i mechanizm CD nada nie chce nawet zakręcić płytą.
  • #4 2771990
    RadioActive
    Poziom 13  
    No i co? Nie ma nikogo,kto mógłby pomóc?? Czy naprawdę nikt nie wie co może być powodem tego, że mi CD nie działa??

Do @Krzychu7: krańcówka w panelu służy do uruchomienia radia podczas, gdy wyłączy się je bez gaszenia zapłonu. Jak się nie znasz to mi tu głupot nie wypisuj i nie wprowadzaj mnie w błąd!
  • #5 2778578
    dalmatynczyk
    Poziom 12  
    Na początku sprawdziłbym czy radio podaje napięcia na elektronikę CD (o ile nie jest zintegrowana na płycie-nie znam tego modelu) chodzi o napięcia 5V i 8V, pojawiają się one w chwili przełączenia na CD, bez napięć nic nie ruszy
  • #6 2780001
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    W Kenwoodach nieraz padały drivery i efekt był taki jak opisujesz. Druga srpawa to czy masz mechanizm, a konkretnie płytkę mechanizmu od tego modelu radia. Te płytki minimalnie się różnią od siebie, a podmiana ich doprowadza właśnie do takiej usterki. Najlepiej by było podminieć na chwile mechanizm i sprawdzić czy to jego wina. Radziłbym sprawdzić również gdzieś laser.
    Co do poruszania się lasera, to będzie sie on poruszał dopiero gdy zobaczy płytę, odczyta TOC, silnik poruszający laserem w twoim radiu to ten sam silnik co jest odpowiedzialny za pobieranie płyty, także nie zwracaj uwagi na to że laser się nie porusza ;)
  • REKLAMA
  • #7 2792604
    RadioActive
    Poziom 13  
    Witam.
    Driver zmieniłem na nowy, zasilanie jest. Zmierzyłem, czy pojawia się sygnał na start silnika od płyty i jest 2,47V, według serwisówki powinno być 2,5V, czyli mieści się w granicy błędu. Niestety nadal nie zakręca płytą. Odlutowałem silnik, sprawdziłem jego zasilanie w momencie, gdy powinien kręcić płytą i.... 6mV. Porażka. Czy możliwym jest, że zjarałem nowy driver przez ten silnik?? Podłączyłem ten silniczek normalnie pod baterię 1,5V i działał. Zamontowałem też inny silnik "z boku" i też nic. Laser kupiłem nowy, lecz po jego wmontowaniu oczywiście nadal zima.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 2796006
    RadioActive
    Poziom 13  
    Wiem już bankowo, że driver jest sprawny i nie uległ ponownemu zniszczeniu. Do wyprowadzeń drivera, do których podłączony był silnik napędu płyty podłączyłem silnik ładowania płyty, a do wyprowadzeń silnika ładowania podłączyłem silnik napędu płyty. Sygnały sterujące też oczywiście zamieniłem, no i ładowanie płytki nadal działa jak należy a zakręcić płytą jak nie chciał tak nie chce.

Co dalej, czy ma ktoś jakieś pomysły??

Pozdrawiam.
  • #9 2798782
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Zakładam że usunełeś zworę transportową z nowego lasera ?
  • #10 2801148
    RadioActive
    Poziom 13  
    Oczywiście, że usunąłem zworę.
  • #11 2829696
    RadioActive
    Poziom 13  
    No i cisza zapadła wręcz grobowa. Naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Kenwood KDC-PS9070R, które nie uruchamia odtwarzania płyty CD. Panel mechanizmu działa poprawnie – otwiera się, przyjmuje płytę i zamyka, jednak po przełączeniu na tryb CD urządzenie natychmiast wraca do tunera, a silnik napędu płyty nie startuje. Krańcówki panelu są sprawne, a ich ręczne aktywowanie powoduje problemy z klawiaturą. Sprawdzono zasilanie elektroniki CD – napięcia 5V i 8V pojawiają się prawidłowo, a sygnał startu silnika ma wartość około 2,47V, co mieści się w normie. Wymieniono driver silnika na nowy, lecz problem pozostał. Silnik napędu płyty po odlutowaniu i bezpośrednim zasilaniu działa, jednak podłączony do radia nie otrzymuje właściwego napięcia. Zamieniono silniki napędu i ładowania miejscami, co potwierdziło sprawność drivera i mechanizmu ładowania, ale silnik napędu nadal nie działa. Laser został wymieniony i zwora transportowa usunięta. Podejrzewa się uszkodzenie mechanizmu lub błędną współpracę płytek mechanizmu, jednak brak dalszych wskazówek i rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA