logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk IBM i Service Area. Niewidoczne partycje. Odzyskanie danych.

bikcs 27 Cze 2006 08:02 4059 18
REKLAMA
  • #1 2767216
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witam.

Problem z dyskiem IBM polega na tym, iż miał on uszkodzone Service Area i nie był w ogóle wykrywany przez BIOS.Po wgraniu Service Area dysk jest już wykrywany ale na dysku były założone partycje i teraz są one niewidoczne.Czy istnieje możliwość odtworzenia tych partycji lub danych?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2767336
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    Wgrałeś całe SA jak leci czy poszczególne moduły.
    Które były uszkodzone ?
    Masz backup tego co było ?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: www.kuznia.pl
  • #3 2767429
    bikcs
    Poziom 19  
    Wgrałem wszystkie moduły dostępne w ER40A44A i niestety nie zrobiłem backup'u.Dysk zachowywał się po podłączeniu w taki sposób, ze głowice nie inicjonizowały.Generalnie był jeden stuk i cisza.Po wgraniu LDR'a nadal nic, dopiero po wgraniu RPM'ów dysk zadziałał.Teraz mam błędy logiczne (bady) ale hdd regeneratorr bez problemu je usuwa, lecz nadal nie mam partycji.
  • #4 2767456
    Mikippp
    Ocena: 30
    bikcs napisał:
    ...Adaptywy mają to do siebie, że zdjęte z innego dysku i ponownie zaprogramowane za pomocą PC3000 i HRT do innego dysku powodują to, że dysk nadal posiada błędy i niestety za pomoca tych w/w urządzeń, czyli PC3000 i HRT nie można tego naprawić.To się po prostu nazywa klonowaniem dysków i temu często służą owe adaptywy.
    Dodoatkowo urządzenie PC3000 i jego soft, to mówiąc najprościej do profesjonalnego użytku daleko...

Witam,
    Pozwoliłem sobie zacytować fragment wypowiedzi kol. bicks z tematu:
    " PROFESJONALNE ODZYSKIWANIE DANYCH Z USZKODZONYCH DYSKÓW IBM "
    a to dlatego iż zastanawia mnie bardzo fakt, że ktoś kto ma tak ogromną wiedzę na temat dysków
    i sprzętu do odzyskiwania danych nie może sobie poradzić z tak trywialnym zagadnieniem...
    PC-3000PCI i HRT są jedynie narzędziami którymi ktoś potrafi się posługiwać, lub nie...
    (upraszczając czym innym jest dłuto i młotek w rąkach zdolnego rzeźbiarza, a czym innym są te narzędzia w rękach dyletanta...)
    a dodatkowo... kol. bicks będąc człowiekiem tak obeznanym nawet nie raczył podać podstawowych informacji:
    -jaki to model dysku?
    -jakie modułu SA były uszkodzone? (o ile faktycznie problem dotyczy jedynie uszkodzenia modułów SA)
    -...

Mikippp
  • #5 2767466
    PitD

Wyzeruj S.M.A.R.T. oraz P-list i zrób skan dysku.
    Zobacz co jest w G-list
    Jeżeli brak backupu to bardzo żle :(
    Trzeba odbudować SA do tego dysku. Bez backupu to raczej tylko format i ustawienie od nowa całego dysku albo zabawa w ręczną edycję bit po bicie SA.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #6 2767473
    bikcs
    Poziom 19  
    Kolego Mikippp

Ja niestety nie zajmuje się profesjonalnym odzyskiwaniem danych.Kol. Mikippp przedstawia cytat sytuacji naprawy dysku do normalnego funkcjonowania a tymaczasem w tej sytuacji, chodzi o zgranie danych i wyrzucenie dysku do śmieci.Oczywiście jest stosowne oprogramowanie do tego typu działań i powiem, że nawet z badami można odczytać wszystko.Wracając do tematu, to trudno w chwili obecnej określić, co było powodem uszkodzenia, bo z zasady w tych dyskach (IC35L040AVER07-0) potrafi uszkodzić się pamięć NVRAM ale w tym przypadku była bez zarzutu.Tak jak napisałem wyżej, wyczyściłem sektory 4 głowic od -23, -22, -21, -13 a następnie wgrałem na nowo moduły RPM, oraz LDR i NVRAM, oraz moduł SSO.
  • REKLAMA
  • #7 2767586
    Mikippp
    Jeżeli zależy nam na danych to takie postępowanie (wgranie kluczowych modułów z innego dysku) jest niedopuszczalne, a przynajmniej jest bardzo złym posunięciem...
    W takim wypadku zawsze pozostawia się te moduły które są kluczowe jeżeli chodzi o funkcjonowanie dysku i spójność danych...
    Gdyby któryś z tych kluczowych modułów był uszkodzony odtwarza się go na podstawie informacji odczytanych z natywnego dysku...
    Wgrywa się nie natywne moduły z innego dysku jedynie w przypadku takich modułów od których nie zależy integralność danych, i które są takie same we wszystkich dyskach danej serii...

Mikippp
  • #8 2767597
    PitD

:arrow: Mikippp

Mój dysk IBM IC35L040AVER07-0 nie detektuje się. Jak próbuje czytac moduły to nie czyta się moduł SMART i G-list
    Czy da się coś z tym zrobić ?
    Na to miejsce nie da się nic wgrać ani wyczyścić :(
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • REKLAMA
  • #9 2767738
    bikcs
    Poziom 19  
    chciałbym zauważyć, iż te dane nadal sa na dysku, pomimo zmiany SA.Nie wiem jeszcze jak to zrobie, ale będe musiał wgrać poprawnie SA i spróbowac odtworzyć dane za pomoca komendy RAW w Recovery Data
  • REKLAMA
  • #10 2771340
    bikcs
    Poziom 19  
    Temat zamykam problem rozwiązany i dane odzyskane:)Tak na marginesie reasumując dla kolegi Mikippp:
    Być może próbujesz się wywyższać , bo uważasz, że masz lepsza wiedze itp ale w tym wypadku to pomyliłeś adresata . Nie umniejszaj też mojej wiedzy , bo niewiele o mnie wiesz . W dodatku , to już lekka przesada . Po drugie radziłbym się podszkolić w modułach SA IBMów, bo to co piszesz w praktyce okazuje sie totalną porażką.
  • #11 2774904
    Mikippp
    Witam,
    Na wstępie chciałbym zaznaczyć że cieszę się bardzo że udało się jednak odczytać dane z tego dysku...
    Chciałbym jednocześnie prosić o podzielenie się z nami informacjami na temat tego w jaki sposób dane te były odczytywane i jakie dodatkowe czynności odczyt danych poprzedzały...
    Mam nadzieję że moje pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi a udzielona odpowiedź będzie dla wszystkich "forumowiczów" wskazówką jak należy postępować w takim przypadku.
    Mam również nadzieję, że będzie mi dane zrozumieć co z tego co napisałem w tym temacie okazało się w praktyce tą "totalną porażką"

Mikippp
  • #12 2864277
    bikcs
    Poziom 19  
    Witam.

Kolego Mikippp - rozważ jedną kwestię, bo stwierdziłeś, że wgranie od podstaw SA na talerze dysku doprowadzi do tego, iż dane te nie będzie można odczytać w sposób bezproblemowy, tymczasem, jak okazało się w praktyce, dane te zostały odzyskane przy użyciu PC3000 PCI.
  • #13 2864891
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    chyba od wersji pc3000 pci 2.20 jest takze data extractor dodawany razem z karta pc3000 pci.
    takze masz racje, dane zostały odzyskane za pomoca pc 3000 pci.
    dziwnwe jest to że wpierw jedziesz na człowieka a potem nie udzielisz mam forumowiczom informacji.
    a chyba wystarczy napisać, byłem w pokoju obok i nic nie widziałem ale dane odzyskałem, to i cała prawda.

:|
  • #14 2865177
    dr_Henio
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    witam, przepraszam ze sie wtracam i to nie na temat ale mam pyt odnosnie dysku z laptopka IBM
    jest zamontowany w sankach a jak nim potelepie to cos w nim lata, mam takie wrazenie jakby kawalek blaszki, czy to normalne odglosy? dysk dziala
  • #15 2865452
    bikcs
    Poziom 19  
    dr_Henio napisał:
    witam, przepraszam ze sie wtracam i to nie na temat ale mam pyt odnosnie dysku z laptopka IBM
    jest zamontowany w sankach a jak nim potelepie to cos w nim lata, mam takie wrazenie jakby kawalek blaszki, czy to normalne odglosy? dysk dziala

Witam.

Z tego co wiem, każdy dysk produkcji IBMa delikatnie "dzwoni" gdy lekko się nim potrząśnie, jednak nie należy z dyskiem w ten sposób postepować, gdyż może to doprowadzić do jego uszkodzenia w taki sposób, że zaparkowane servo na specjalnych sankach w środku dysku, może z nich "spaść" i doprowadzić do uszkodzenia dysku podczas standardowego rozruchu, albowiem w dyskach IBMa najpierw rozkręca się silnik krokowy, który uruchamia talerze a następnie uruchamia się servo z głowicami i "wjeżdża" na talerze.W przypadku złego zaparkowania głowic dysku w szczególności, gdy głowice zaparkowane są bezpośrednio na talerzach, może to doprowadzić do ich zerwania podczas rozruchu silnika i tymsamym uszkodzić dysk bezpowrotnie

Dodano po 6 [minuty]:

bubu321 napisał:

dziwnwe jest to że wpierw jedziesz na człowieka a potem nie udzielisz mam forumowiczom informacji.
    :|

"Jadę" na człowieka w słusznej kwestii, albowiem nie ma racji w tym co pisze a praktyka nigdy nie jest równa teorii i wiedza książkowa czasem nie wystarcza, trzeba mieć umiejętności praktyczne i jak się okazuję, PC3000 nie jest takie straszne a po drugie polemizuje z moją wiedzą i się wywyższa, co sugeruje, że jest nieomylny.
  • #16 2865785
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    bikcs napisał:
    albowiem w dyskach IBMa najpierw rozkręca się silnik krokowy, który uruchamia talerze a następnie uruchamia się servo z głowicami i "wjeżdża" na talerze.W przypadku złego zaparkowania głowic dysku w szczególności, gdy głowice zaparkowane są bezpośrednio na talerzach, może to doprowadzić do ich zerwania podczas rozruchu silnika i tymsamym uszkodzić dysk bezpowrotnie

W żadnym z dysków twardych nie występuje silnik krokowy .
    "Silnik krokowy jest urządzeniem elektromechanicznym, które przekształca impulsy elektryczne w dyskretne ruchy mechaniczne. Oś silnika krokowego obraca się o niewielkie przyrosty kąta pod wpływem impulsów elektrycznych, podawanych w odpowiedniej kolejności. Obroty silnika są związane bezpośrednio z podawanymi impulsami na kilka sposobów. Kierunek obrotów osi jest ściśle związany z sekwencją podawanych impulsów, prędkość obrotów zależy od częstotliwości tych impulsów, a kąt obrotu - od ich ilości. Czeste zastosowanie silników krokowych można zaobserwować w automatyce przemysłowej."
    Silniki te nie są przystosowane do pracy ciągłej . A ich wadami są :
    Rezonanse mechaniczne pojawiające się przy niewłaściwym sterowaniu i trudności przy pracy z bardzo dużymi prędkościami .
    Co się tyczy głowic , to normalnie/prawidłowo zaparkowane głowice nie stoją nad talerzami dysku . Taka sytuacja może nastąpić tylko podczas pracy dysku . Wtedy nie polecałbym potrząsać dyskiem .
    Pozdrawiam .
  • #17 2867740
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    BIGOLSEN napisał:

.

Raczej w zadnym wspolczesnie produkowanym -
    silniki krokowe byly stosowane do napedu glowic w dyskach mfm np
    http://www.redhill.net.au/d/d-a.html
    i wczesnych ide (sam mialem 40Mb 3.5" dysk ide WD z krokowcem)
  • #18 2868812
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Na dyskach IBM na nalepce jest napisane że odgłosy latających luzno wewnątrz elementów jest normalnym zjawiskiem i nie należy się tym przejmować, latają wewnątrz napędu kulki powodujące samowyważenie się w czasie obracania talerzy.
  • #19 2868854
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    0__0 napisał:
    BIGOLSEN napisał:

.

Raczej w zadnym wspolczesnie produkowanym -
    silniki krokowe byly stosowane do napedu glowic w dyskach mfm np
    http://www.redhill.net.au/d/d-a.html
    i wczesnych ide (sam mialem 40Mb 3.5" dysk ide WD z krokowcem)

Małe nieporozumienie . Miałem tu oczywiście na myśli silniki do napędu talerzy dysku . Ale mimo to dzięki za zwrócenie uwagi .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Dysk IBM miał uszkodzony Service Area (SA), przez co nie był wykrywany przez BIOS. Po wgraniu wszystkich modułów SA z wersji ER40A44A dysk zaczął działać, jednak partycje pozostały niewidoczne. Próby naprawy obejmowały wgrywanie modułów LDR, RPM, NVRAM oraz SSO, a także czyszczenie sektorów głowic. Dysk wykazywał błędy logiczne (bady), które były usuwane za pomocą narzędzia HDD Regenerator. Dyskusja podkreślała, że wgrywanie kluczowych modułów SA z innego dysku bez backupu jest ryzykowne i może zagrozić integralności danych. Zalecano odbudowę SA na podstawie oryginalnych danych dysku lub ręczną edycję bitową SA. Ostatecznie dane zostały odzyskane przy użyciu profesjonalnego sprzętu PC-3000 PCI z modułem Data Extractor, co potwierdziło skuteczność praktycznych umiejętności i specjalistycznego oprogramowania. Wątek poruszał także kwestie techniczne dotyczące budowy dysków IBM, m.in. wyjaśniając, że dyski nie posiadają silników krokowych, a charakterystyczne odgłosy wewnątrz dysku są normalne i wynikają z mechanizmu samowyważania talerzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA