logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 - Flashowanie działa, ale telefon się nie włącza. Co robić?

adi87 27 Cze 2006 15:21 1476 11
REKLAMA
  • #1 2768430
    adi87
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    mam problem z nokią 6230. Telefon najpierw mial tak ze przy probie wlaczenia na sekunde mignelo podswietlenie i pare restartow i wylaczyl sie calkowicie. po kilku takich probach telefon juz wcale sie nie zapala.martwy. dalego go do serwisu ale koles rozklada rece i mowi nie naprawie go kolestez powiedzial ze fon normalnie sie flashuje ale itak wlaczyc nie da rady. wlacznik jest ok jakby co. prosze Was o pomoc...:cry::cry::cry:
  • REKLAMA
  • #2 2768742
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Teraz mam ,,na stole" identyczny przypadek tylko z 6230i. Objawy są identyczne. Morduje ją juz 3 dzień.
    Chyba będę robił banały typu porządnie kąpanie i całkowite grzanie bo pomysły mi się skończyły.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #3 2768990
    adi87
    Poziom 18  
    jutro odbieram fona i daje go do innego serwisu. a jak nic nie pomoże to nowa płyta... Może ma ktoś na sprzedaż?

Dodano po 2 [minuty]:

bbxb Ty też miałeś restarty i ze najpierw podswietlanie palilo a kilku probach nie?
  • #4 2769014
    bbxb
    Poziom 31  
    Ja miałem tak, że najpierw zasięgu nie było. To był początek. Postawiłem PA - zasieg jest ale resety. Pomyślałem, że może gdzieś zwarcie albo coś - nie. Postawiłem jeszcze inną PA - to samo. Przy tym lutowaniu Hotem włącznik się rozpuścił :-) No jaja były niesamowite. Przy wgrywaniu flasha: Flash failed - wysypało się przy 54 %.
    A teraz to go pier****. Rano do niego usiąde jeszcze raz bo teraz już mi się pomysły skończyły.

POZDRAWIAM.
  • #5 2769027
    adi87
    Poziom 18  
    moj sie spieprzyl w zasadzie tylko przez moja glupote. bo mialem cos takiego ze byl slaby zasieg a jak scisnelem telefon u gory to zasieg byl lepszy. no i rozebralem fona zeby wyczyscic styki. wyczyscilem je a takze cala plyte bo byla usyfiona. zauwazylem tez rozlana i skorodowana baterie podtrzymujaca. zlozylem telefon wlaczam i podswietlanie sekundka, restarty i off. a potem dalej jak w pierwszym poscie

Dodano po 1 [minuty]:

ciekaw jestem czy kolo w serwisie go kąpal... bo moze to by pomoglo...
  • #6 2770579
    adi87
    Poziom 18  
    prosze Was o pomoc bo to nie moj telefon a ja go uwalilem
  • #7 2770719
    bbxb
    Poziom 31  
    Od 9 rano morduje tą swoją 6230i. HW wydaje mi się, że wszystko jest OK. Nowy włącznik, pa, diplexer. Żadnego zwarcia, nic. Płyta piękna i czysta bo wykąpana.
    Jak chce flashować to jedyne co się pokazuje to to:

1st Boot Err: Bad Resp UPP, 03 00 00 72
    Rebooting Mobile

albo:

1st Boot Err: Bad Resp DCT3, 00 93 5
    Cannot Detect Mobile Brand
    1st Boot Err: Bad Resp UPP, 03 00 00 72
    Process Failed, Repowering Mobile

Oczywiście styki czyściłem, kabel dociskałem itp. Kulka spod UPP też nie wyleciała. I co to może być?????

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #8 2770725
    mat3oosh
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    jesli dct4 flashuje sie 100% ale potem sie w ogole nie wlacza to wine najczesciej ponosi RAM. Jesli startuje w localmode / testmode to wine najczesniej ponosi wylacznik. flashowanie dct4 jako dct3 (jak robi to bbxb) to nie jest dobry pomysl. BAd response upp to najczesciej banalny problem kabelkowy (brak styku) albo padniety UPP. Moze byc tez brak zasilania do plyty - rozbierales fona, moze cos zle zmontowales ?
  • REKLAMA
  • #9 2770737
    bbxb
    Poziom 31  
    Cytat:
    flashowanie dct4 jako dct3 (jak robi to bbxb) to nie jest dobry pomysl

Ja zaznaczam oczywiście DCT4. Aż taki tępy to nie jestem :-)
    Ale UFS jeżeli nie widzi koma to stardardowy przyjmuje, że ten kom to DCT3 stąd w tych błędach napis DCT3. Identyczny problem miałem z 3510i ale tam kabel był walnięty. Tu kabel jest na 100% dobry.

POZDRAWIAM.
  • #10 2775657
    adi87
    Poziom 18  
    No wiec zanioslem telefon wczoraj do innego serwisu i dzisiaj koles przez telefon mowil ze to chyba wina procka lub ram-u. Ile moze kosztowac taka naprawa? gosciu mowil ze kolo 100zl moze troche ponad 100 co Wy na to?

Dodano po 3 [minuty]:

mat3oosh miał rację
  • #11 2781546
    adi87
    Poziom 18  
    Dzisiaj odebralem telefon oczywiscie niezrobiony. koles podstawial proca ram i nie dalo rady. dalem telefon do trzeciego juz serwisu gdzie otrzyma nowa plyte glowna (czyt. inna) bo akurat koles ma na stanie 6230 i mi przelozy plytke. ale jestem szczesliwy ze wkoncu telefonik bedzie dzialal
  • #12 2794139
    adi87
    Poziom 18  
    no i dzisiaj odebralem telefon z plyta i LCD z nokii 6230i v3.30 koszt 220zl nie wydaje mi sie wysoki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 6230, który po próbie włączenia miga podświetlenie, wykonuje kilka restartów, a następnie całkowicie się wyłącza i nie reaguje na włącznik. Telefon był flashowany, jednak mimo poprawnego przebiegu flashowania, nie uruchamia się. W serwisie stwierdzono, że problem może leżeć w uszkodzonym procesorze lub pamięci RAM. Próby naprawy obejmowały wymianę włącznika, czyszczenie styków, kąpiele płyty głównej oraz wymianę płyty głównej na używaną z modelu 6230i. Podczas flashowania pojawiały się błędy typu "1st Boot Err: Bad Resp UPP" oraz problemy z wykrywaniem telefonu. Wskazano, że błędy mogą wynikać z uszkodzonego układu UPP, złych połączeń kablowych lub braku zasilania płyty. Ostatecznie wymiana płyty głównej i LCD z modelu 6230i v3.30 za około 220 zł pozwoliła na przywrócenie funkcjonalności telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA