logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czemu komputery się nie widzą w otoczeniu sieciowym, a net..

arkadiusz1988 27 Cze 2006 15:49 10399 28
REKLAMA
  • #1 2768510
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    witam, mam problem czemu komputery się nie widzą w otoczeniu sieciowym, a net działa pierwszy komputer który łączy sie z netem działa na win xp home edition a drugi działa na win 98 se i się nie widzą w otoczeniu sieciowym nawet gdy się wpisuje adres ip czy nazwe komputera, co musze zrobić na win xp home edition aby się komputery widziały ? na tym gdzie jest win 98 se wszystko działa net przez lan, prosze o pomoc pozdrawiam serdecznie pa
  • REKLAMA
  • #2 2768535
    arnip
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Na home trzeba uruchomic udostepnianie katalogów. Ustawić taka samą grupe roboczą na obu. W XP home jest tylko dostęp ananimowy tak więc nie trzeba się martwić o hasła.
  • #3 2768565
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    arnip
    gdzie się ustawia to "udostepnianie katalogów", grupa robocza jest ta sama "MSHOME"
  • #4 2768596
    arnip
    Poziom 17  
    Klikasz na dowolnym katalogu prawym przyciskiem myszy potem udostepnianie i uruchomienie kreatora. Jak wszystko pójdzie dobrze to od razu pojawi ci sie kilka udostepnionych katalogów w otoczeniu sieciowym.

Dodano po 4 [minuty]:

Jak masz uruchomiona zapore to musisz też ja odpowiednio ustawić.
  • REKLAMA
  • #5 2768611
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    ja już mam kilka udostępnionych plików i dalej nie widać ich w otoczeniu sieciowym :(, nieiwem co mam robić proszę o pomoc pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

a jak ją trzeba ustawić ?(zapore)
  • #6 2768653
    arnip
    Poziom 17  
    Na początek spróbuj dostać się do katalogów Homea takim poleceniem
    "\\IP_homa\ ". Jak masz standardową windowsową zaporę , to wchodzisz w "Panel sterowania -> Centrum zabezpieczeń -> Zapora windows -> Wyjątki" potem zaznacz udostępnianie plików i drukarek.
  • #7 2768703
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    gdy wpisałem \\192.168.0.1 to długo strasznie wchodziło i nie weszło wyskoczył błąd "System windows nie może odnależć "\\192.168.0.1" Sprawdz pisownie ......" a gdy wpisałem \\Arek to natychmiast ale testowałem to na tym home sam do siebie się łączyłem. Tak nie moge wejść " "Panel sterowania -> Centrum zabezpieczeń -> Zapora windows -> Wyjątki" potem zaznacz udostępnianie plików i drukarek." bo nie mam czegoś takiego jak "Centrum zabezpieczeń" ani "Zapora windowsa" nigdzie, a "udostępnianie plików i drukarek" są w połączeniu lokalnym do ustawienia i jest to włączone i dalej nic :(, prosze o pomoc
  • #8 2768756
    arnip
    Poziom 17  
    Najpierw sprawdz adres IP na home. Wpisz w uruchom cmd a potem "ipconfig /all ". W windowsie 98 też sprawdz adres IP. Potem z windowsa 98 puść pinga do homa a dokladnie "ping IP-homea".
  • #9 2768775
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    w home jest 192.168.0.1 a na win 98 jest 192.168.0.3, w home zrobiłem coś i już wchodze do plików na win 98 a z 98 dalej nie moge się dostać do homa a na tym mi najbardziej zależy proszę o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2768814
    arnip
    Poziom 17  
    Czy idą pingi z win 98 do home? Jak masz komunikację w stronę win 98 a na odwrót nie to masz firewalla na homie, wyłącz go i spróbuj ponownie wpisać w win 98 \\192.168.0.1 .
  • #11 2768831
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    tak oba komputery się pingują mam firewalla wyłącze i sprawdze ale sądze że to nic nie da, ale zara sprawdze,

Dodano po 15 [minuty]:

gdy wyłączyłem firewalla to odrazu windows mi się zawiesił nie mogłem nic zrobić po resecie tak samo nieiwem czemu ale nie sądze że to wina firewalla bo bym wtedy miał zablokowany dostęp do drugiego komputera a nie mam, proszę o pomoc
  • #12 2768913
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    nie wiem czy to ma jakis zwiazek, ale win 98 nie czyta ntfs'a....wiec jezeli home jest postawiony na ntfs to musisz z jakimis programami pokombinowac do odczytu ntfs na 98
  • #13 2768919
    arnip
    Poziom 17  
    Wpisz w home coś takiego "net view" powinny się wyswietlic PC z twojej sieci. Potem wpisz "net view \\nazwa PC lub IP" zobaczysz co jest udostepnione. Jakiego masz firewalla?
  • #14 2768931
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    jak wpisuje to w uruchom to mi zara znika i nic nie moge zobaczyć :(, pamietam że coś się wpisywało żeby to nie znikało ale nie pamiętam co :(, firewalla to "Zone Alarm"
  • #15 2768944
    arnip
    Poziom 17  
    BurnIt napisał:
    nie wiem czy to ma jakis zwiazek, ale win 98 nie czyta ntfs'a...wiec jezeli home jest postawiony na ntfs to musisz z jakimis programami pokombinowac do odczytu ntfs na 98

Nie ma to związku z udostepnianiem zasobów. Możesz np odpalić SMB na linuxie i ogladać sobie jego udostepnione zasoby z Windowsa i na odwrót nawet jak nie odpalisz obsługi NTFS w linuxie.

Dodano po 56 [sekundy]:

Wpisz w uruchom cmd.
  • #16 2768956
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    W firmie mam nascie XP home i naście 98SE.
    Szczerze mówiąc przećwiczyłem juz sporo kombinacji i nie wiem "na czym " to polega, ale problem podobny: część 98 (są wyjatki) nie widzi XP w otoczeniu.
    U mnie pomaga wylogowanie w 98 (nie restart), czyli: włączam 98, system się uruchamia po czym daje wyloguj i po ponownym zalogowaniu "jest" otoczenie. Komputery nie muszą byc w tych samych grupach, jedyny protokół to TCP/IP i udostępnianie. Też chętnie przeczytałbym 'receptę' bo kilka programów działa mi na mapowanych dyskach.
    NTFS nie ma wpływu na to co 98 widzi w otoczeniu.
  • #17 2768961
    arnip
    Poziom 17  
    Zone Alarm jest OK. Ale jeżeli jest to wersja testowa i skończył sie czas testowania to zmien go na inny firewall.

Dodano po 4 [minuty]:

Jeżeli do XP Homa masz podłączony internet to wyłączaj firewalla przy wyłączonym Internecie.
  • #18 2768976
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    wpisałem w cmd net view \\192.168.0.1 i pokazuje że są udostępnione a jak wpisałem net view \\192.168.0.3 też pokazało że są udostępnione, testowanie w Zone Alarm się jeszcze nie skończyła
  • #19 2768997
    arnip
    Poziom 17  
    forestx napisał:
    W firmie mam nascie XP home i naście 98SE.
    Szczerze mówiąc przećwiczyłem juz sporo kombinacji i nie wiem "na czym " to polega, ale problem podobny: część 98 (są wyjatki) nie widzi XP w otoczeniu.
    U mnie pomaga wylogowanie w 98 (nie restart), czyli: włączam 98, system się uruchamia po czym daje wyloguj i po ponownym zalogowaniu "jest" otoczenie. Komputery nie muszą byc w tych samych grupach, jedyny protokół to TCP/IP i udostępnianie. Też chętnie przeczytałbym 'receptę' bo kilka programów działa mi na mapowanych dyskach.
    NTFS nie ma wpływu na to co 98 widzi w otoczeniu.

Po pierwsze do XP Home może podłączyć się tylko 5 klientów.
    Mogę nad tym pomyśleć bo szczerze to nie miałem takich problemów nawet jak miałem bardziej pomieszane środowisko Linux + win XP Home + Win XP prof + Win 98 + Windows 2003 serwer ale proszę o więcej szczegółów.
  • #20 2769008
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    zrobiłem tak jak forestx napisał aby wylogować się i zalogować ale to nic nie dało i dalej nie moge win 98 wejść do plików home :(, proszę o pomoc
  • #22 2769049
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    niemoge tego ściągnąć :(, bo trzeba coś wpisac a ja niewiem co i z kąd to wziąść :(, prosze o pomoc

Dodano po 5 [minuty]:

a wogóle co to jest i po co mi to ?
  • #23 2769074
    arnip
    Poziom 17  
    Gruntowne sprawdzanie zabezpieczeń w Windowsie XP. Jężeli masz lewego XP to sobie daruj sciąganie MBSA.
  • REKLAMA
  • #24 2769114
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    a w jakim celu mi to potrzebne ja tylko chcem aby win 98 mógł wejść do plików na home proszę o pomoc
  • #25 2769489
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    WITAM!

Odwieczny problem z tym jest. Ja zauwazylem ze otoczenie sieciowe kiepsko chodzi na Protokole TCP/IP ale po zainstalowaniu Protokołu IPX/SPX na win98 i na home problemy powinny zniknąć. Spróbuj je zainstalowac i daj znać co i jak. A po drugie to przy Win98 i Home w sieci zawsze sa problemy, najlepiej mieć dwa te same Windy. Powodzenia
  • #26 2769563
    arnip
    Poziom 17  
    Jeszcze raz, proszę odinstalować Zone Alarm ale przy wyłączonym dostępie do Internetu i sprawdzić otoczenie sieciowe.
    Tutaj następne narzędzie diagnostyczne w wersji testowej.
    http://www.eeye.com/html/products/retina/download/index.html

Proszę zainstalować, jeżeli odinstalowanie Zone Alarm nic nie pomogło i uruchomić Audit. Jak będą problemy z opcjami to pomogę. Proszę zaznaczyć skanowanie wszystkich portów, w targets Single IP ( proponuje sprawdzić obydwa PC). Innych opcji proszę nie zmieniać. Potem Scan i może trochę problemów się wyjaśni.

Dodano po 39 [minuty]:

Zapomniałem o jednej ważnej kwestii logowanie w Win 98. Trzeba uruchomić logowanie klienta sieci Microsoft Network bez tego klapa całkowita.

Dodano po 2 [godziny] 55 [minuty]:

Jeżeli przy logowaniu do Win 98 jest Logowanie Windows to po zalogowaniu nie można przeglądać sieci. We właściwościach sieci trzeba przestawić sposób logowania z "logowanie windows' na "klient sieci Microsoft Network". Jeżeli nie ma go na liście to trzeba zainstalować ( kliknąć dodaj ).
  • #27 2771705
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    Grucha1982
    na win 98 mam juz zainstalowany Protokołu IPX/SPX, a na home nie ma i jak wchodze aby dodać ProtokołuyIPX/SPX, wogóle ich tam nie ma :(, jak mam zrobić aby były ?

arnip
    mam ustawionego klient sieci Microsoft Network i dalej nic :(

Prosze o pomoc
  • #28 2771922
    paawel
    Poziom 21  
    Witam.
    Swego czasu poruszałem już ten temat "widzenia się a raczej NIEwidzenia się kompów w sieci" -- doszedłem do wniosku po różnych kompinacjach z protokołami i innymi bajerami że W98 i WXP jest poprostu nie doskonały jeśli chodzi o otoczenie sieciowe i tematu "nie przeskoczysz"-- raz sie bedą widział raz nie, zresztą nie tylko umnie taki problem występuje.
    Kiedys w pracy miałen WIN NT i tam nie było mowy żeby nie można było sie dostać na kompa w sieci--- ale on jest typowo sieciowym windowsem jeśli sie nie mylę.
    Jedynym sposobem w jaki udaje mi się wywołać kompa z otoczenia Z XP-eka to start--wyszukaj pliki lub foldery----komputery lub ludzie---komputer w sieci---
    " i tu musisz znać nazwe kompa do którego zasobów chcesz sie dostać"
    oczywiście wszystkie firewalee muszą być odblokowane.
    pozdr
  • #29 2772047
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    znalazłem Protokołu IPX/SPX w win xp home i dodałem go i po resecie win 98 już go widział i wszytsko działa ta k jak chciałem dziękuje bardzo za pomoc pozdrawiam serdecznie pa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku widoczności komputerów z systemami Windows XP Home Edition i Windows 98 SE w otoczeniu sieciowym, mimo działającego połączenia internetowego i sieci LAN. Rozwiązania obejmowały włączenie udostępniania katalogów na Windows XP Home, ustawienie tej samej grupy roboczej (np. MSHOME), oraz konfigurację zapory sieciowej Windows (dodanie wyjątku dla udostępniania plików i drukarek). Występowały trudności z dostępem do zasobów z Windows 98 SE do XP Home, mimo poprawnej konfiguracji adresów IP i pingowania. Problem pogłębiała obecność zapory Zone Alarm, której wyłączenie powodowało niestabilność systemu. Kluczowym rozwiązaniem okazało się zainstalowanie protokołu IPX/SPX na Windows XP Home, który był już obecny na Windows 98 SE, co umożliwiło wzajemne wykrywanie się komputerów w sieci i dostęp do udostępnionych zasobów. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność ustawienia w Windows 98 klienta sieci Microsoft Network zamiast logowania Windows oraz na ograniczenie liczby klientów podłączonych do Windows XP Home (maksymalnie 5). Problemy z systemem plików NTFS nie miały wpływu na widoczność w otoczeniu sieciowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA