logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputery z Windows XP w sieci się nie widzą - konfiguracja IP i udostępnianie

mathew1 27 Lis 2006 14:14 1868 14
REKLAMA
  • #1 3268592
    mathew1
    Poziom 11  
    Na samym początku sory że pobudzam ten temat bo pewnie jest już gdzieś to opisane na tym forum ale nie moge znaleść,

Chodzi mi o to że mam 2 kompy (stacjonarny udostępniający internet, i laptop który jest z nim połaczony) które nie widzą się w sieci. Laptop w otoczeniu sieciowym widzi tylko siebie, a komp zwykły nie widzi nic.

Na kompie mam win xp professional na lapie xp home

podjąłęm różne kroki ale nic to nie dało, wyłączyłem firewalla dla sieci, konta gościa są powłączane, nazwy komputerów inne, grupa robocza taka sama, adresy IP skonfigurowane ręcznie:

komp udostępniający internet:
    Adres IP: 192.168.0.1
    Maska podsieci: 255.255.255.0

Laptop:
    Adres IP: 192.168.0.2
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama domyślna: 192.168.0.1
    Preferowany serwer DNS: 192.168.0.1

Udostępnianie plików i drukarek włączone, Klient sieci Microsoft Networks też, System NetBios przez TCP/IP w zakładce WINS w ustawieniach Protokołu TCP/IP włączony, konfiguracja sieci w domu lub w małej firmie zakończona pomyślnie na obu komputerach.

Prosze o pomoc co mam zrobić żeby kompy się zobaczyły, walcze z tym 3 dzień i już po prostu nie wiem co jest :/

Dodam jeszcze że internet na lapie działa bezproblemowo, chodzi tylko o to że kompy się nie widzą w sieci.
  • REKLAMA
  • #2 3268833
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Laptop ma miec Ip 192.168.0.2 i oczywisce sprawdzic wszytko pingami, o oczywiscie kabelek z przeplotem.
  • #3 3268920
    mathew1
    Poziom 11  
    Oczywiście laptop ma Ip z końcówką 0.2 pisałem na szybko i pomyliłem się, kabel jest z przeplotem, a pingi pokazują że wszytko ok (jeżeli chodzi o wpisanie w wiersz poleceń komendy "ping adres ip kompa") chyba że inaczej to już nie bardzo wiem jak :/
  • #4 3269052
    trocse
    wierszu pol, wpisz cmd, pozniej w czarnym oknie ponownie ping itd i zobaczysz na spokojnie co i jak. i opisz czy pingi wracaja, czasem pomaga ustawienie na stale nizszej predkosci kart lub wylaczenie pelnego dupleksu.
  • #5 3269100
    mathew1
    Poziom 11  
    na 4 wysłane zapytania wszystkie odpowaidają w czasie 1ms
    0% straty wszystko jest ok a kompy nadal się nie widzą :/
    może to być wina jakiegoś virka ?
    dodam może jeszcze że na kompie był robiony format a przed formatem wszystko działało ok :/ na lapie wszystko zostało jak było, może teraz troszke pozmieniałem ale od początku sie nie widzą :/
  • REKLAMA
  • #6 3269531
    mxmxmxmxmx
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Doinstaluj protokoły, bez tego windowsy nie chcą gadać w otoczeniu sieciowym
  • #7 3269802
    trocse
    protokol ma skoro ida pingi wogole, wlacz udostepnianie plikow i drukarek, dodaj klient sieci microsoft networks jak nie masz. szukaj kompa po jego nazwie w opcji wyszukaj komputer.
  • #8 3269871
    mathew1
    Poziom 11  
    Mam włączone udostępniane plików i drukarek tak samo microsoft networks i nic wyszukiwarka też nie widzi kompów, ani na lapie ani na kompie, naprawdę uż nie wiem co może być tego przyczyną :/
  • REKLAMA
  • #9 3269900
    trocse
    Wiec uaktulanij wszystkie poprawki na obu kompach, sprobuj odnajdywac je po IP.
  • #10 3269981
    mathew1
    Poziom 11  
    Przez IP wpisując IP w wyszukiwarce czy jakoś inaczej ? a co do uaktualnienie wszystkich poprawek robiłem to ze 3 razy na każdym z kompów :/ czy może pomóc całkowite odinstalowanie wszystkich protokołów i zrobienie wszystkirgo od samego początku ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 3270535
    mxmxmxmxmx
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    wpisując w przeglądarce \\numer_ip nie pomyl kierunku /\/\/\/\\/\///\\
    a protokoły dodaj wszystki oprucz ip v6
  • #12 3270893
    mathew1
    Poziom 11  
    ooOO nareszcie się zobaczyły :) zainstalowałem wszystkie protokoły które tylko sie dało i pomogło :) dzięki wielkie
    tylko teraz z kompa na lapa moge wejść a jak chce z lapa wejść na kompa pokazuje mi komunikat "\\komputer nie jest dostępny. Możesz niemieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu."

Dodam że na kompie udostępniłem ikony dla urządzeń sieciowych UPnP, gdyż kiedyś miałem ten sam problem i to pomogło, teraz nic nie dało :/ jakieś pomysły ??
  • #13 3271687
    trocse
    Kwestia uprawnien bo zapewne masz NTFS na kompie, albowlaczamy konto goscia albo ustawiamy wlasciwie konta powiazane z zalogowanym userem na drugim kompie.
  • #14 3274254
    mathew1
    Poziom 11  
    trocse napisał:
    ustawiamy wlasciwie konta powiazane z zalogowanym userem na drugim kompie.

Jak to ustawić ? może jakaś pomoc ? Bo nie bardzo wiem, nigdy czegoś takiego nie robiłem :/
  • #15 3449942
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Post był raportowany.
    Zamykam, z powodu "odgrzewania" tematu.
    28 Lis 2006 i 14 Sty 2007

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył dwóch komputerów z systemem Windows XP (Professional na stacjonarnym i Home na laptopie), które nie widziały się w sieci pomimo poprawnej konfiguracji adresów IP (192.168.0.1 i 192.168.0.2), tej samej grupy roboczej, wyłączonego firewalla oraz włączonego udostępniania plików i drukarek oraz klienta Microsoft Networks. Testy ping potwierdziły poprawną łączność sieciową. Rozwiązaniem okazało się doinstalowanie wszystkich protokołów sieciowych oprócz IPv6, co umożliwiło wzajemne wykrywanie się komputerów po wpisaniu w przeglądarce \adres_IP. Pozostał jednak problem z uprawnieniami dostępu do zasobów sieciowych z laptopa na komputer stacjonarny, co wynikało z ustawień NTFS i kont użytkowników. Sugerowano włączenie konta gościa lub odpowiednie skonfigurowanie uprawnień powiązanych z zalogowanymi użytkownikami na obu maszynach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA