logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LAN: Komputery z Windows XP nie widzą się w sieci – konfiguracja 3Com OfficeConnector

Marakas 20 Lip 2006 10:33 2009 14
REKLAMA
  • #1 2835984
    Marakas
    Poziom 12  
    Witam
    Na wstępie zaznaczam, że w sprawach sieci jestem kompletnym laikiem (z chęcią podszkolenia się w tej dziedzinie), więc proszę o wyrozumiałość.
    Problem być może jest prozaiczny ale dość kłopotliwy .
    W sieci jest 6 komputerów podpiętych do 3Com OfficeConnector Switch 8 N151 i wszystkie mają aktualnie dostęp do internetu (ISDN 128 TPSA).Wszystko było w porządku do momentu przeinstalowania systemu w 3 komputerach na XP/XP SP2. Komputery z systemami W95/98 "widzą"się dalej i mogą korzystać ze swoich zasobow , co więcej widzą udostępnione katalogi na XP ale w druga stronę to nie działa. Żaden XP nie widzi nawet siebie . Czy jest to wina sterownikow switcha czy jakichś ustawień w systemie ?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2836072
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Zainstaluj w xp protokół sieciowy NetBEUI :)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 2836087
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    SP2 wprowadził do XP dodatkowe zabezpieczenia, m.in. bardziej skuteczny firewall i domyślnie wyłączone konto gościa. Zacznij od włączenia konta gościa. Unikaj też istnienia na XP kont z takimi samymiloginami a różnymi hasłami.
  • REKLAMA
  • #4 2836092
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Jeszcze trzeba coś udostępnić aby xp był widoczny w otoczeniu :|
  • #5 2836343
    Marakas
    Poziom 12  
    Tzok dzięki.
    Pełnej sieci dalej na razie nie ma ale po włączeniu konta gościa widzę drukarki :D.
    Niestety nie mogę zainstalować protokołu sieciowego NetBEUI bo takiego nie ma :cry:
  • #6 2836433
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Poustawiaj takie same grupy robocze i powyłaczaj zapory w xp.
  • REKLAMA
  • #7 2836513
    Marakas
    Poziom 12  
    OK. Wszystkie komputery się widza poza jednym , jest widoczny w grupie , widzi sam siebie ale nie widzi pozostałych . To drobna sprawa do sprawdzenia na później . Dzięki wszystkim za pomoc . Wcześniej próbowałem różnych sposobów , podejrzewałem switcha o brak współpracy z xp a tu wystarczyło aktywowac konto gościa i po wszystkim .
  • REKLAMA
  • #9 2836534
    Marakas
    Poziom 12  
    Miałem włączony ten protokół i inne również . Sieć miałem przez firewala Pandy Platinium ale kiedy skończył się okres użytkowania odinstalowałem i było po sieci .
    Jeszcze raz dziękuję .
  • #10 2839043
    Marakas
    Poziom 12  
    Niestety moja radość był przedwczesna . Dzisiaj nie widzę sieci . Jedyne informacje jakie wyświetla winda to : "Nie można przeglądać sieci.Brak sieci lub nie została uruchomiona."
    Konto gościa włączone , protokół NetBIOS po TCP/IP zmieniłem z domyślnego na włączony . I dalej nie wiem co zrobić .
  • #11 2846094
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Zainstaluj wszedzie protokół IPX/SPX na nim otoczenie sieciowe lepiej dziala.
  • #12 2846206
    Marakas
    Poziom 12  
    Mam zaznaczone:
    v- Klient sieci Microsoft Networks ;
    v- Harmonogram pakietów QoS ;
    v- Protokół Service Advertising Protocol (szare zaznaczenie);
    v- Udostępnianie plikow i drukarek w sieciach Microsoft Networks;
    v- System NetBios NWLink;
    v- Protokół transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/NetBios;
    v- sterownik monitora sieci;
    v - protokół internetowy (TCP/IP).
    Do internetu wchodzi normalnie ale sieci dalej nie ma .
  • #13 2847023
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Obawiam się że problem istnieje przez Pandę. Zapora Pandy mocno sie wżera w pakiety i przepuszcza je przez siebie. Niestety po odinstalowaniu nie wszystko powraca do stanu początkowego. Szukaj na internecie pod hasłami: Panda, Udostępnianie... itp. Podobno nawet jakaś poprawka została wydana.
  • #14 2847060
    Marakas
    Poziom 12  
    [quote="anddd"]Obawiam się że problem istnieje przez Pandę.

Oczywiście sprawdzę i taka możliwość ale po odblokowaniu konta gościa miałem sieć aż do restartu komputera . Pada była zainstalowana tylko na moim komputerze a problem gubienia sieci dotyczy wszystkich użytkowników z XP .
  • #15 2858529
    Marakas
    Poziom 12  
    Niestety nie jest to wina zapory . Wszystkie wyłączone (BitDefender i systemowa ) co nie zmienia faktu, że komputer nie może sie odnaleść w sieci . Najdziwniejsze jest jednak to. iż w pewnym momencie wszystko było dobrze .
    Najbardziej zależy mi na wykorzystywaniu sieciowych drukarek .
    Pomocy !

Podsumowanie tematu

✨ W sieci lokalnej złożonej z 6 komputerów podłączonych do przełącznika 3Com OfficeConnector Switch 8 N151, po przeinstalowaniu systemu na trzech komputerach na Windows XP SP2 pojawił się problem z widocznością komputerów w sieci. Komputery z Windows 95/98 widzą się wzajemnie oraz zasoby udostępnione na XP, natomiast komputery z XP nie widzą siebie ani innych komputerów. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmują włączenie konta gościa w Windows XP, wyłączenie zapór systemowych i innych firewalli (np. Panda Platinum), ustawienie tej samej grupy roboczej na wszystkich komputerach, włączenie protokołu NetBIOS po TCP/IP oraz udostępnienie zasobów sieciowych. Próby instalacji protokołu NetBEUI nie powiodły się z powodu braku tego protokołu w systemie. Dodatkowo zalecano instalację protokołu IPX/SPX, który może poprawić działanie otoczenia sieciowego. Problem znikania sieci po restarcie komputera oraz wpływ zapory Panda na filtrowanie pakietów były również poruszane, jednak wyłączenie wszystkich zapór nie rozwiązało problemu. Największym priorytetem jest poprawne działanie udostępniania drukarek sieciowych. Mimo zastosowania powyższych kroków, problem z widocznością sieci w Windows XP pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA