logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć kondensator 15000uF w działku magnetycznym przed wybuchem?

__maciej__ 27 Cze 2006 23:02 1503 4
REKLAMA
  • #1 2769896
    __maciej__
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    szybkie pytanie. Szybka odpowiedź: Zbudowałem sobie działko magnetyczne i konde mam 15000uF. Konda już sie "spuchła". Czy idzie zrobić jakieś zabezpieczenie. Aby kondensator nie wybuchł? Bo w końcu to jest zwarcie.
  • REKLAMA
  • #2 2770079
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Podłączyłeś go odwrotnie że spuchł? Żeby zabezpieczyć daj pomiędzy nim, a ładowaniem diodę.

+ - dioda - kond - spust - cewka

A masz diode równolegle do cewki? Jak nie to przez samoindukcje w cewce kond będzie się ładował odwrotnie.
  • REKLAMA
  • #3 2770608
    __maciej__
    Poziom 18  
    Nie mam żadnej diody. Tylko konda i cewka. Czyli mam podłączyć diode równolele do kondy? Dioda może być 3A?

Dodano po 49 [minuty]:

Dodam, że nie podłączyłem odwrotnie

Dodano po 5 [minuty]:

Czyli podłączyłem równolegle do kondy diode i szeregowo między konda a cewką diode. Tak dobrze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2771693
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Źle, spójrz na rysunek poniżej. Dioda D1 zabezpiecza kondensator przed odwrotnym naładowaniem przy ewentualnym, odwrotnym podłączeniu jego, lub źródła napięcia.

Jak masz trochę czasu, to poczytaj o elementach indukcyjnych. Dowiesz się, że po odcięciu zasilania, w cewce indukuje się wysokie napięcie rzędu kV, o polaryzacji odwrotnej do napięcia zasilania. Dioda D2 jest po to, aby to napięcie nie trafiło na kondensator. Mam nadzieje, że rozumiesz?

Dobrze, żeby obie te diody były raczej większej mocy.
    Załączniki:
    • Jak zabezpieczyć kondensator 15000uF w działku magnetycznym przed wybuchem? coilgun.jpg (3.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2771753
    __maciej__
    Poziom 18  
    Dzięki. Podłączyłem tak i jest lepiej.

Pozdr.
REKLAMA