logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Działo magnetyczne nie działa po wymianie kondensatora 15000uF/40V i kabli

__maciej__ 31 Sie 2006 19:49 2825 11
REKLAMA
  • #1 2974207
    __maciej__
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam

Jeszcze dziś rano mogłem strzelać sobie moim działkiem magnetycznym. Poszłem do sklepu po kondensator 15000uF/40V i podłączam do tamtych kondensatorów i jeszcze wymieniłem kable na grubsze bo tamte były cieńkie i sie prawie topiły :D

Właczam. Ładuje kondy, załaczam styk a tu tylko iskra(tak jak zawsze) a gwoździk nawet nie drgnie :|

Co sie mogło stać? Cewka jest cała. Rozładowanie kondensatorów poprawnie przebiega :|
  • REKLAMA
  • #2 2974577
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Hmm, napiecie troszke niskie, ja swoje dzialo zasilałem z kondensatorów naladowanych do ok 400-600V kilkaset uF.

Prąd powinien płynacy w cewce powinien byc odpowiedni krótki i duzy, jesli kondensatory beda za duze to pocisk zanim wyleci z lufy zostanie cofniety.

Poeksperymentuj z wiekszym napieciem, jaka masz rezystancje cewki?
  • #3 2974702
    __maciej__
    Poziom 18  
    Mam na 24V. Strzelał bardzo dobre na kondensatorze 8000uF!!!!! Aż przebijał kartke papieru ;). Od czasu jak dokupiłem dzisiaj kondensator 15000uF to wogóle nawet w cewce sie pole magnetyczne nie wytwarza. Odłączyłem na chwile ten nowy kondensator i nadal nie działa. Cewka jest sprawna.

Powtarzam: Wogóle pole magnetyczne sie nie wytwarza!

Co ma do tego rezystacja cewki? Przed chwilą jeszcze strzelał a teraz nie. Rezystacja to 0Ω(wg. mniernika)
  • REKLAMA
  • #4 2975203
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    polacz je szeregowo i zobacz czy cos sie zmieni..

Dodano po 37 [sekundy]:

po naładowaniu
  • #5 2975994
    __maciej__
    Poziom 18  
    Doszłem jednak co sie stało. Poszła dioda prostownicza która zabezpiecza kondensatory :D Stało sie prawdopodobnie jak podłączyłem pod 36V. Dioda była 3A. Teraz ponieważ nie mam mocniejszej podłaczyłem też 3A ale działam 12V zasilaniem. Teraz musze wymienić diodę, aby po podłaczeniu pod 36V sie nie spaliła znowu :D

Jakiej mocy radzisz mi diode kupić?
  • #6 2977707
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    jaką wartość mają rezystory ograniczające prąd ładowania? masz napięcie - kondensator uznajesz jako zwarcie - masz rezystancj tych ograniczających ładowanie i liczysz wg prawa oma jaki prąd przez nie płynie w 1szej chwili ładowania.
  • REKLAMA
  • #7 2977949
    __maciej__
    Poziom 18  
    Troche nie rozumiem twojej odp :|

Wszystko mam połaczone tak:
    Działo magnetyczne nie działa po wymianie kondensatora 15000uF/40V i kabli
  • #8 2978079
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Daj rezystor 10om przed dioda. To ograniczy prąd ładowania.
  • #9 2990442
    __maciej__
    Poziom 18  
    Przed D1? Jakiem mocy ma być rezystor?
  • REKLAMA
  • #10 7599952
    Inarrow
    Poziom 2  
    Żeby nie zakładać nowego tematu.

Zrobiłem proste działko. Podłączyłem kondensator wyjęty z baterii kondensatorów ( na 25 kvar i 400 V ) do zasilacza 16V. kodensator ładuje się, lecz gdy zamykam układ aby dostarczyć ładunek do cewki, nie wytwarza się pole magnetyczne, choć kondensator się wyładowuje.

Czy ktoś wie co robię źle ?
  • #11 7612998
    sknerek007
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    wyślij mi schemat na pw to ci pomogę .
  • #12 7637562
    Inarrow
    Poziom 2  
    Tak to wygląda. Próbowałem też bez tyrystora, zasilacz zamiast baterii, z jednym kondensatorem.

Podsumowanie tematu

✨ Działko magnetyczne przestało działać po wymianie kondensatora na 15000uF/40V oraz kabli na grubsze. Pomimo prawidłowego rozładowania kondensatorów i sprawnej cewki, nie wytwarza się pole magnetyczne, a gwoździk nie jest wyrzucany. Wcześniej działko działało na kondensatorze 8000uF przy napięciu 24V. Problemem okazała się uszkodzona dioda prostownicza zabezpieczająca kondensatory, prawdopodobnie spowodowana podłączeniem do 36V przy diodzie 3A. Zalecane jest zastosowanie diody o większej mocy oraz dodanie rezystora ograniczającego prąd ładowania (np. 10Ω) przed diodą, aby chronić układ. Dyskusja porusza także kwestie odpowiedniego napięcia zasilania (400-600V dla kondensatorów o mniejszej pojemności) oraz wpływu rezystancji cewki na działanie działka. W załączonym schemacie widoczny jest układ z tyrystorem i kondensatorami, a użytkownicy sugerują eksperymentowanie z połączeniami kondensatorów i parametrami elementów zabezpieczających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA