Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

jaka moc elizabeth hi fi??

28 Cze 2006 07:42 3030 25
  • Poziom 10  
    Witam chcialbym sie zapytac ile mocy ma radio elizabeth hi-fi szukalem... ale nieznalazlem.. jedynie ktos na jakims forum napisal ze chyba 2x15 ale to ,,chyba" to mnie niezadowala... bo moge miec to radio ra pare groszy i niewiem czy sie wogule oplaca to brac bo chcialbym go podlaczyc do kompa jako wmacniacz do moich kolumn... w przyszlosci musi zasilac az 4 zestawy kolumn 1(bass 30cm+twee stx AJ 2 kolumny)2 (2 bass szerokopasmowy 17cm+twee stax AJ albo arv 2 kolumny) 3(bass 20cm+twee tonsil 9/40 2 kolumny) 4(tonsile wlasnie od tego radia elizabeth hi fi oczywiscie do regeneracji...)jak narazie mam zrobiana konstrukcje nr 3, 1 i 2 juz sa obudowy zrobione czekam na pieniadze na same glosniki...4 to w miedzy czasie... czy mniej wiecej taki zestaw uciagnie wzmacniacz??? oczywiscie to tylko przez jakis czas..dopuki nieuzbieram kasy na nowy wzmacniacz.. jakis lepszy.. ale w najblizszym czasie bedzie zasilal tylko bass(120 W) 20cm+twee tonsil 9/40 (2 kolumny). z gory dzieki za odpowiedzi...

  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam
    O ile pamiętam to max 12W przy 4 omach, pracują tam STK015.
    Moc nie ma znaczenia w przypadku podłączenia do kompa/ innego wzmacniacza.
  • Poziom 10  
    mam jeszcze takie pytanie... jak podlaczyc elke do komputera... szukam tego od ponad pol godziny i niemoge znalesc!!! chodzi mi polaczenia jack<-->din jak to podlaczyc ktore kabelki... i wogule... ??
  • Poziom 37  
    Wystarczy kupić przejściówkę JACK-DIN lub wykonać ją samodzielnie
    dołączając sygnały do zestyków 3 i 5 w gnieździe magnetofonowym.
  • Poziom 10  
    brat zrobil kabel... jak podlaczylismy wzmacniacz do kompa... to dziala tylko jeden kanal, drugi byl prawie nieslyszalny, odpielismy wtyczke(jack) od kompa... po chwili chce uruchomic radio i nic niedziala.. totalnie nic..tylko radio jest podswietlone... dioda sie nieswiecila potencjometr niereagowal.. wiec rozkrecilismy i okazalo sie ze bezpieczniki sa spalone po wymianie bezpiecznikow radio chodzi ale gdy troche pochodzi znow pala sie bezpieczniki i tak na okraglo, spalismy tak 6 bezpiecznikow dlaczego niedzialal jeden kanal?? i dlaczego teraz pali bezpieczniki?? prosze o pomoc... co moglo ulec uszkodzeniu...
  • Poziom 25  
    Elizabeth Hi-Fi miała również końcówkę na GML-026 (chyba większość egzemplarzy). Moc oczywiście 2x12W.
    Nie należy mylić tego modelu z Elizabeth III, która miała nieco inną konstrukcję.
    Pozdrawiam.
  • Spec od sprzętu Unitra
    A ile glosnikow masz podpietych na kanal?Czy bezpieczniki dajesz takie jak orginalne?

    Dodano po 11 [minuty]:

    Jak tam nawaliles tyle tych glosnikow co pisales w pierwszym poscie to nie ma dziwne ze pala sie bezpieczniki-tylko w zamian nich nie dawaj drutu bo za chwile sie pozegnasz calkowicie z tym wzmacniaczem.
  • Poziom 10  
    marian1981.02 napisał:
    A ile glosnikow masz podpietych na kanal?Czy bezpieczniki dajesz takie jak orginalne?

    kolumny podlaczam orginalne od tego radia... czyli 25w bodajze.. oporniki daje takie same.... teraz sie okazalo ze cos dziala jak sie wcisnie ,,d" i ,,s"(przyciski od stacji radiowych), k1 niereaguje k2 jak sie naciska cos tyka a u,u1,u2 wogule niedziala... zaroweczki swieca, okazalo sie ze teraz jest taka sytuacja ze bezpieczniki sa cale, dziala...(oba) ale radio niechce dzialac... radio bylo przerbiane na nowe czestotliwosci...ale to juz pare lat temu...
  • Spec od sprzętu Unitra
    Cos tam masz niezle namieszane!A jak podlaczysz sygnal z innego zrodla to sam wzmacniacz pracuje?
  • Poziom 10  
    marian1981.02 napisał:
    Cos tam masz niezle namieszane!A jak podlaczysz sygnal z innego zrodla to sam wzmacniacz pracuje?

    teraz sprawdzilem i jest taka sytuacja podlaczam do kompa.. i jakos dziala na jednej orginalnej kolumnie(2 niepodlaczalem) tylko ze jezeli przlacze na byle ktore z 3 przelaczen(magnetofon itp) dalej dziala tylko ze bardzo cicho full regulator... i slabo slychac... no a teraz juz calkiem przestal dzialac.. nic niereaguje... nic sie nieswieci bezpiecznik glowny sie spalil 2 od koncowek sa cale...:( co sie stalo?? mialem dopiero to radio kilka godzin a juz sie spiepszylo... co moze byc przyczyna takich schiz??? podkreslam wszysko bylo dobrze i dzialalo (oprocz tego jednego kanalu ktory gral ciszej) dopuki nieodlaczylem jacka od kompa wszystko bylo dobrze.. potem zaczely sie palic bezpieczniki i to co wczesniej pisalem..
  • Spec od sprzętu Unitra
    Wymien bezpiecznik dokladnie na taka sama wartosc szczegolnie zwracajac uwage na literke w opisie wartosci bezpiecznika ma byc "T".Podlacz normalnie glosniki i podaj sygnal z kompa.Musi dzialac!!!A to ze jak przelaczasz zrodlo sygnalu na inne niz masz podlaczony sygnal to jest normalne ze slychac cicho dlatego ze istnieje takie cos jak przesluch miedzy wejsciami.
  • Poziom 21  
    Witajcei .

    To jest jak wszystcy wiem dośc stary sprzęt , dzwięk mimo swoich prawdziwych 12 W jest cudowny , ciepły , bas i syk jak nalezy .

    Na 99% popaliło sie od zwarć , nietety , Elizabeth tak miala - zwarci , i sie paliło ..

    Pozdrawiam .
  • Spec od sprzętu Unitra
    dj master napisał:
    Witajcei .

    To jest jak wszystcy wiem dośc stary sprzęt , dzwięk mimo swoich prawdziwych 12 W jest cudowny , ciepły , bas i syk jak nalezy .

    Na 99% popaliło sie od zwarć , nietety , Elizabeth tak miala - zwarci , i sie paliło ..

    Pozdrawiam .
    Od jakich zwarc?Jak gralo a kolega nic nie kombinowal to co sie mialo popalic?samo od siebie sie raczej nie moglo nic stac!Jedyne co mi przychodzi na mysl to ze sa zle bezpieczniki powkladane bo z doswiadczenia wiem ze ludzie wkladaja co popadnie nie patrzac czy bezpiecznik ma byz "zwloczny" czy "szybki" a to jest wazne!
  • Poziom 21  
    Cytat:
    brat zrobil kabel... jak podlaczylismy wzmacniacz do komputera... to dziala tylko jeden kanal, drugi byl prawie nieslyszalny, odpielismy wtyczke(jack) od komputera... po chwili chce uruchomic radio i nic niedziala.. totalnie nic..tylko radio jest podswietlone... dioda sie nieswiecila potencjometr niereagowal.. wiec rozkrecilismy i okazalo sie ze bezpieczniki sa spalone po wymianie bezpiecznikow radio chodzi ale gdy troche pochodzi znow pala sie bezpieczniki i tak na okraglo, spalismy tak 6 bezpiecznikow dlaczego niedzialal jeden kanal?? i dlaczego teraz pali bezpieczniki?? prosze o pomoc... co moglo ulec uszkodzeniu...


    Zwarcie w kablu mowi samo za siebie ..

    Sprawdz czy dajesz dobre wartości bezpieczników .
  • Spec od sprzętu Unitra
    dj master napisał:
    Cytat:
    brat zrobil kabel... jak podlaczylismy wzmacniacz do komputera... to dziala tylko jeden kanal, drugi byl prawie nieslyszalny, odpielismy wtyczke(jack) od komputera... po chwili chce uruchomic radio i nic niedziala.. totalnie nic..tylko radio jest podswietlone... dioda sie nieswiecila potencjometr niereagowal.. wiec rozkrecilismy i okazalo sie ze bezpieczniki sa spalone po wymianie bezpiecznikow radio chodzi ale gdy troche pochodzi znow pala sie bezpieczniki i tak na okraglo, spalismy tak 6 bezpiecznikow dlaczego niedzialal jeden kanal?? i dlaczego teraz pali bezpieczniki?? prosze o pomoc... co moglo ulec uszkodzeniu...


    Zwarcie w kablu mowi samo za siebie ..
    Ale kolega tu nie pisze ze mial zwarcie w kablu!A gdyby nawet to jest to kabel wejsciowy to na pewno nie zpowoduje on wywalania bezpiecznika!
  • Poziom 21  
    Pani Marianie , a zrobił pan kiedyś zwarcie na wejściu ?
    Jesli zwarcie nie było /nie jest przyczyną , to niech Pan Arkadiusz sprawdzi , czy w zestawie głosnikowym nie ma nigdzie zwarcia , badz w wtyczce koncowej kolumn WG2-1.

    Bo palenie bezpieczników samo z siebie sie nie bierze ,a najczęstrzą przyczyną w Elizabeth'kkach są i bedą zwarcia , a szczególnie na STK015 .

    Wogule nie wiem czy pytanie bylo zadane :
    Czy ten kabel był prawidłowo zrobiony?

    Cytat:
    w przyszlosci musi zasilac az 4 zestawy kolumn 1(bas 30cm+twee stx AJ 2 kolumny)2 (2 bas szerokopasmowy 17cm+twee stax AJ albo arv 2 kolumny) 3(bas 20cm+twee tonsil 9/40 2 kolumny) 4(tonsile wlasnie od tego radia elizabeth hi fi oczywiscie do regeneracji...)


    a to bedize zabujstwem ,badz meczarnią dla Elizabeth .
    Wzmacniacz dysponuje mocą 12W (4 Ω) , i radze nie kąbinowac ,bo szkoda Elizabeth .

    Dodano po 4 [minuty]:

    by sprawdzić poprawność dzialania odbiornika , nalezalo by podpiąć obie orginalne kolumny , podłączyć do wejścia jakies urządzenie , i sprawdzić czy cały ukłąd koncowy jest sprawny , bo byc moze tylko cześc radiowa została uszkodzona .
  • Spec od sprzętu Unitra
    "dj master"Pani Marianie , a zrobił pan kiedyś zwarcie na wejściu ?
    Jesli zwarcie nie było /nie jest przyczyną , to niech Pan Arkadiusz sprawdzi , czy w zestawie głosnikowym nie ma nigdzie zwarcia , badz w wtyczce koncowej kolumn WG2-1.



    Wogule nie wiem czy pytanie bylo zadane :
    Czy ten kabel był prawidłowo zrobiony?PANIE dj.master a rozrozniasz PAN co to jest wejscie a wyjscie?Na wejsciu robilem zwarcie nie raz i nic sie nie stanie bo tam plyna sygnaly i bardzo male prady!A na wyjsciu owszem jak sie zrobi zwarcie to poleca bezpieczniki lub koncowka.Lecz kolega pisal o kablu wejsciowym wiec jak tam zrobi zwarcie to zapewniam PANA ze nic zlego sie nie stanie no chyba ze poda tam napiecie np.230V!!!
  • Poziom 10  
    dj master napisał:
    Pani Marianie , a zrobił pan kiedyś zwarcie na wejściu ?
    Jesli zwarcie nie było /nie jest przyczyną , to niech Pan Arkadiusz sprawdzi , czy w zestawie głosnikowym nie ma nigdzie zwarcia , badz w wtyczce koncowej kolumn WG2-1.

    Bo palenie bezpieczników samo z siebie sie nie bierze ,a najczęstrzą przyczyną w Elizabeth'kkach są i bedą zwarcia , a szczególnie na STK015 .

    Wogule nie wiem czy pytanie bylo zadane :
    Czy ten kabel był prawidłowo zrobiony?

    Cytat:
    w przyszlosci musi zasilac az 4 zestawy kolumn 1(bas 30cm+twee stx AJ 2 kolumny)2 (2 bas szerokopasmowy 17cm+twee stax AJ albo arv 2 kolumny) 3(bas 20cm+twee tonsil 9/40 2 kolumny) 4(tonsile wlasnie od tego radia elizabeth hi fi oczywiscie do regeneracji...)


    a to bedize zabujstwem ,badz meczarnią dla Elizabeth .
    Wzmacniacz dysponuje mocą 12W (4 Ω) , i radze nie kąbinowac ,bo szkoda Elizabeth .

    Dodano po 4 [minuty]:

    by sprawdzić poprawność dzialania odbiornika , nalezalo by podpiąć obie orginalne kolumny , podłączyć do wejścia jakies urządzenie , i sprawdzić czy cały ukłąd koncowy jest sprawny , bo byc moze tylko cześc radiowa została uszkodzona .

    teraz jest tak... dzialaja fale ukf tylko... dziala tylko jeden kanal teraz jakos dziala caly wmachol podlaczalem do niego kolumny 120 w (na mono) polaczone 2 kolumnny szeregowo i jakos to hula powiem ze jezeli byloo by wszystko ssprawne to ta eliza byla by naprawde dobra
  • Spec od sprzętu Unitra
    Nie zle cuda albo Ty to zle sprawdzasz albo nie wiem juz co tam masz grane.Jak Ci dziala tylko jeden kanal to albo masz zly kabel albo masz uszkodzony jeden z bezpiecznikow w koncowce 1,6A!
  • Poziom 21  
    Arkadiuszm napisał:
    .. oporniki daje takie same....


    Jakas niejasność - "oporniki? gdzie? jak ?


    PS: a pod jakie wejscie pan podłączyŁ ?

    Niestety jesli jest to Elizabeth na STK015 ,to małe zwarcie wyjściu , i juz pojawiają sie problemy .
    Niestety jest to układ bardzo słaby , i kazda zmiana napiecia jest niebezpieczna.

    Część radiową mógł Pan uszkodzić po otwarciu obudowy, jak juz wcześniej wspominalem -to delikatny sprzet .

    Prosze sprawdzić bezpieczniki , czy napewno dawał Pan 1,6 A , i czy przypadkiem styki od gniazda na bezpieczniki nie sa zaśniedziałe (bo i takie przypadki mi sie zdarzały)

    Do usług
  • Poziom 22  
    Ja stawiam na coś nie tak z kolumnami od tego sprzętu. Przetart uzwojenie cewki w głośniku albo małe przebicie na kablu, i to wystarczy. Elizabeth właśnie jak zostało powiedziane z STK jest wręcz niebezpiecznie wrażliwa na wszelkie zmiany napięć albo zwarcia na wyjściu. W końcu do STK - układ raczej z niższej półki, zwłaszcza wiekowy.
  • Poziom 10  
    dj master napisał:
    Arkadiuszm napisał:
    .. oporniki daje takie same....


    Jakas niejasność - "oporniki? gdzie? jak ?


    PS: a pod jakie wejscie pan podłączyŁ ?

    Niestety jesli jest to Elizabeth na STK015 ,to małe zwarcie wyjściu , i juz pojawiają sie problemy .
    Niestety jest to układ bardzo słaby , i kazda zmiana napiecia jest niebezpieczna.

    Część radiową mógł Pan uszkodzić po otwarciu obudowy, jak juz wcześniej wspominalem -to delikatny sprzet .

    Prosze sprawdzić bezpieczniki , czy napewno dawał Pan 1,6 A , i czy przypadkiem styki od gniazda na bezpieczniki nie sa zaśniedziałe (bo i takie przypadki mi sie zdarzały)

    Do usług

    chodzilo mi o bezpieczniki :P:P:P jakos z rozpedzenia tak napisalem... teraz sytuacja ma sie tak... zacznijmy od samego poczatku... prupowalismy podlaczyc elizabeth do kompa brat zrobil kabel podlaczylismy... i chodzilo... tylko ze jeden kanal... normalnnie drugi ciszej, chwile tak gralo(10min) brat prubowal cos przelanczac i takie tam zeby zobaczyc dlaczego ten kanal gra tak cicho.. pozniej dal wszystko tak jak na poczatku chwile pogralo.. to pomyslal moze jakies kabelki zle stykaja na jacku no to z grajacej elizabeth wyciagnol jack...znczay z kompa wyciagnol... noi pozniej cos tam poprawil w jacku (niebyl podlaczony do kompa kabel) wlanczamy elize a tu nic.. niegra.. swieca sie zarowki... ale nic niereaguje potencjometr ani dioda.. no to rozebralismy ja...okazalo sie ze bezpieczniki na koncowce mocy wymienilismy je na identyczne!!! wsztko to samo.. NAWET to ,,T" no i podlaczamy pochodzilo parenascie seknud noi zgasla... pozniej wzielismy znowu bezpieczniki podlaczamy orginalna klumne(25W) noi wlanczam radio.. no ok.. wszysko chodzi... tylko ze regulator byl cicho... no to podkrecilismy pokretlo gdzies tak 1/4 nagle tyk i niedziala.. znowu wymiana bezpiecznikow...no chodzilo chodzilo i nagle tyk ... no to myslimy shit... patrzymy a tu bezpieczniki cale.. brat sprawdz.. dzialaja.. teraz to niewiedzielismy co jest... no to patrzymy na bezpiecznik ,,glowny" no spalony.... not to wymieniamy go...noi okazuje sie.. ze radio niechce dzialac... tylko te fale ukf dzialaja.. i tak podjelismy sie podpiecia elizy znowu pod kompa... podlaczamy noi cos gra...tylko ten kanal jeden gral ciszej... no to wylaczylismy ja.. (i brat uciszyl regulator na min) po chwili chcemy wlaczyc prawie to brat wszystko przed wlaczeniem podkrecil na full glosnosc bassy i wysokie tonyy wlancza pyk.. niedziala.. teraz wogule niereaguje.. nic sie niewieci... ani nic... ja niewiem co to ma byc.. najprawopodobniej to jego wina bo on z tym robil on musial cos spiepszyc bo samo z siebie raczej by sie niespiepszylo... kabel ktory roill byl chyba dobry bo dzial... tylko ze ten jeden kanal ale to mogla byc wina zamej elizabeth...glosniki prubowalismy orginalne i tak samo moje kolumny...ktore sa dobre i niemoglo sie przez nie cos stac.. bocaly czas chodza mi prz innym wzmacniaczu.. teraz niewiem co sadzic o tym radiu.. mialo byc tak pieknie a jest do dupy.... do magnetofony niedzialalo i podpinalem do tego drugie ogolnie sprawdzalismy raz to raz to i na tym drugim chodzilo..
  • Poziom 19  
    Witam. Sprawdzic ten lutowany wtyk Jack byc moze tam jest zwarcie.pozdr
  • Poziom 21  
    ojoj ...

    namieszane duzo - byc moze w kolumnie gdzies jest jakies zwarcie , bąd zpoprostu jzu tranzystory zakończyły swoj zywot od tego podłączania.

    W Elizabeth podczas podłączania kolumn , nalezy wyłączyc odbiornik . Inaczej istnieje zagrozenie upalenia tranzystorów koncowych .

    Hmm...

    Moze to potencjometry juz szlak trafił?
    Ale wątpie... (sprawdzić zawsze mozna)

    Ale ogolnie to szkoda , bo Elizabeth to kultowy sprzet , i raczej pod 4 kolumn sie nie nadaje (napewno)

    Pozdrawiam .
  • Poziom 32  
    po pierwsze nawet nie wiemy ktora to elizabetka I,II czy III
    po drugoe- wyjalbym bezpieczniki od koncowek mocy, odlutowal uzwojenie wtorne dajace zasilane zarowek poswietlenia skali jest ich tam kilkanascie, wystarczy zwarcie gdzies na oprawce, a byly to metalowe oprawki i bedzie lecial bez przerwy glowny bezpiecznik. wtedy podpinamy kabel do gniazda "magnetofon"(piny 1 i 4 oraz masa na 2) druga strona do jakiegokolwiek wzmacniacza-innego amplitunera.niezbedna bedzie przejsciowka din-chinch, bo wspolczesnie wszystko leci na chinch. nie radze "lutowac" bo chyba to troszke nie bardzo wychodzi jeszcze bratu. po wlaczeniu bedzie slychac i ew.widac na wskazniku dostrojenia czy dziala czesc radiowa. jesli nie-wypadaloby sprawdzic napiecia w zasilaczu,ale to trudniejsze od "lutowania kabla" ;)
    jesli dziala- odlaczamy kabel. dolaczamy kolumny,normalne dwie, symetryczne, bez laczenia zadnych wynalazkow, mocy nie przybedzie jesli zamiast kolumn 30W podlaczy sie 300W,wiec jest to ogolnie bez sensu, za to rosnie skomplikowanie polaczen i latwiej o zwarcie, po czym koncowka mocy idzie do wiecznego nieba skonczonych koncowek:)
    oczywiscie polaczenie bezwzglednie przy pomocy prawidlowo przylutowanej i zaizolowanej wtyczki, a nie kabelkow wpychanych zapalkami!
    wkladamy bezpiecznik do jednego-dowolnie wybranego kanalu i wlaczamy. potencjometr sily dzwieku na 20%. jesli slychac szum radia-szukamy stacji,albo za pomoca wejscia magnetofon (piny 3i 5, oraz masa 2) sprawdzamy czy slychac i jak slychac, jesli jest ok, wylaczamy calosc i przekladamy bezpiecznik do drugiego kanalu i powtorka z rozrywki. jesli w jakims kanale kompletna cisza- sprawdzamy napiecie na wyjsciu scalaka - powinna byc polowa napiecia zasilajacego,jesli nie- scalak zdechl, jesli jest- sprawdzamy polaczenie plytki z gniazdem glosnikowym i samo gniazdo.
    nie zaszkodziloby zapsikanie potencjometrow "kontaktem" do potkow,a "kontaktem"do stykow wszystkie isostaty zakresow.
  • Poziom 10  
    niestety... radio bylo tak uszkodzone ze nawet moj kumpel(elektronik.. z tytulem technika) niezrobil tego... mowil co tam bylo... zepsute... ale juz nawet niepamietam... temat mozna zamknac... dzieki wszystkim za odpowiedzi...