logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy końcówki mocy na TDA działają bez przedwzmacniacza?

Tomek_ka 28 Cze 2006 12:38 1911 13
REKLAMA
  • #1 2770990
    Tomek_ka
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam!
    Czy do koncowek mocy na ukladach TDA - tych popularnych kit'ow potrzebny jest przedwzmacniacz? Czy bedzie ona dzialac bez niego?
  • REKLAMA
  • #2 2771013
    speco
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Tak, będzie działać. A jak będziesz regulował Głośność i barwę dźwięku (Tony niskie i wysokie)?
  • REKLAMA
  • #3 2771256
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Działać bedzie... Ale każdy wzmacniacz ma jakas czułośc. I potrzebne są przedwzmacniacze po to aby ten sygnał wzmocnić do takiego aby wzmacniacz w pełni wysterowac , jesli nie dasz przedwzmacniacza to bedzie Ci wszystko działało ale jak zapodasz jakis zamały sygnał to nie wyaterujesz wpełni tego TDA , a po drugie to gdy masz przedwzmacniacz mozesz rugulowac wzmocnienie , bass, wysokie , balance . Tylko jak bedziesz chciał kupic sobie jakis przedwzmacniacz to patrz na jego parametry !! A zwłaszcza jakie ma szumy bo nie które przedwzmacniacze to prawdziwe generatory szumów !! :D
  • #4 2771789
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    ktoś kiedyś napisał "najlepszy przedwzmacniacz to brak przedwzmacniacza" Potencjometr do głosu możesz dać np. 47kB podłączony bezpośrednio do końcówki i będzie grać, a jeżeli będzie grać za cicho to zawsze można zwiększyć wzmocnienie korygując wartość sprzężenia zwrotnego. Oczywiście bez preampa nie ma mowy o żadnych regulacjach barwy tonu
  • #5 2771845
    foxik000000
    Poziom 29  
    MacGyver 7 napisał:
    ktoś kiedyś napisał "najlepszy przedwzmacniacz to brak przedwzmacniacza" Potencjometr do głosu możesz dać np. 47kB podłączony bezpośrednio do końcówki i będzie grać, a jeżeli będzie grać za cicho to zawsze można zwiększyć wzmocnienie korygując wartość sprzężenia zwrotnego. Oczywiście bez preampa nie ma mowy o żadnych regulacjach barwy tonu

W sumie też masz racje. Ja w jedym z moich wzmacniaczy jako regulacje głośności zastosowałem taki układ: Czy końcówki mocy na TDA działają bez przedwzmacniacza?
    Czyli w sumie to samo co pisałeś wcześniej tyle że dałem jeszcze kondensator 1uF do odfitrowania składowej stałej :D

:arrow: P.S Na rysunku jest wersja mono jeśli chcesz zrobić wersje stereo musisz zastosowac dwa takie układy wtedy bedziesz miał osobną regulacje do prawgo i lewo kanału lub zastoswac podwójny potencjometr i oczywiscie potencjometry musza być o charakterystyce A :D
  • #6 2772032
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

Do regulacji głośności stosuje sie potencjometry o charakterystyce logarytmicznej B, a nie liniowej A. Oczywiście działało bedzie jednak regulacja będzie "wypaczona".

pozatym warto by zasosowac potencjometr min 22k, a nie 10k.

wiele urządzeń np. CD ma zalecane minimalne obciązenie wyjscia właśnie 22k.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2772618
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    foxik000000 napisał:

W sumie też masz racje. Ja w jedym z moich wzmacniaczy jako regulacje głośności zastosowałem taki układ: Czy końcówki mocy na TDA działają bez przedwzmacniacza?
    Czyli w sumie to samo co pisałeś wcześniej tyle że dałem jeszcze kondensator 1uF do odfitrowania składowej stałej
    :D

Wiele układów wzmacniaczy mocy ma odrazu wmontowany na płytce taki kondensator, więc dodanie kolejnego jest zbędne i może pogorszyć bas.
  • #8 2773497
    Artur k.
    Witam

Jeszce jedno małe sprostowanie.

Większość "kitów" przedwzmacniaczy ma wzmocnienie równie 1, w neutralnym położeniu regulatorów barwy i przy max ustawionym potencjometrze głośności.
    Specjalne przedwzmacniacze które wzmacniają sygnał do wymagań samej końcówki są montowane tylko w urządzeniach fabrycznych (i to nie zawsze), bo większość i tak ma "nornalną" czułość, więc stwierdzenie że jeśli podamy sygnał o poziomie mniejszym niz nominalny to nie wysterujemy w pełni końcówki - jest bardzo nie ścisłe, ponieważ dokładnie to samo robi regulacja głośności i dokładnie tak samo będzie sie zachowywał układ jeśli na przedwzmacniacz podamy mniejszy niż "normlany" poziom sygnału.
    Róznica będzie taka, ze jeśli to przedwzamcniacz dostanie mniejszy poziom niż powinien to pogorszy sie współczynnik "Sygnał - szum", stąd stwierdzenie "najlepszy przedwzmacniacz to brak przedwazmacniacza" jest jak najabrdziej słuszne :).

Przy wyborze "kitu" trzeba uważać, ja bym sie wystrzegał układów np. LM1036 i jemu podobnych, ponieważ one naprawde potrafią zaszumieć.

Proponuje raczej zrobić klasyczny przedwzmacniacz, bez żadnych "elektronicznych / analogowych" regulacji. Te układy mają swoje zalety ale równierz i ogromne (jak dla mnie) wady - szczególnie te starszej generacji.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2773668
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    A ja bym radził jednak dac jakiś pożądny przedwzmacniacz. Bez niego same końcówki mocy brzmią "jałowo" szczegulnie jesli chodzi o kostki TDA7294, LM3886. NIkt z was naprawde nie zauwazył ze bez preampa dzwiek końcówki jest płaski i męczący dla ucha ? Nie jest konieczna zadna regulacja, wystarczy ze preamp delikatnie podbije najniższe częstotliwości i wytłumi średnie i dzwiek stanie sie o niebo lzejszy,cieplejszy i przyjemny dla ucha :] MInimalizny w elektronice nie zawsze sa słuszne. Stwierdzenie ze Najlepszy przedwzmacniacz to brak przedwzmacniacze moze byc trafne ale nie musi. Bez preampa, graja dobrze TDA2030/A , TDA2050, TDA2052 i takie tam :] Przypomne ze zwiekszenie pojemnosci kondensatora filtrujacego np z 1uF na 2,2uF nie daje zadowalajacych rezultatów.

Nie jestem audiofilem ani zaawansowanym elektronikiem, jednak dziwi mnie to ze nikt wczesnij nie napisał tego co ja. Było juz o tym na forum :]

Pozdrawiam

Krzysiek
  • #10 2774031
    foxik000000
    Poziom 29  
    Artur k. napisał:
    Witam

Jeszce jedno małe sprostowanie.

Większość "kitów" przedwzmacniaczy ma wzmocnienie równie 1, w neutralnym położeniu regulatorów barwy i przy max ustawionym potencjometrze głośności.
    Specjalne przedwzmacniacze które wzmacniają sygnał do wymagań samej końcówki są montowane tylko w urządzeniach fabrycznych (i to nie zawsze), bo większość i tak ma "nornalną" czułość, więc stwierdzenie że jeśli podamy sygnał o poziomie mniejszym niz nominalny to nie wysterujemy w pełni końcówki - jest bardzo nie ścisłe, ponieważ dokładnie to samo robi regulacja głośności i dokładnie tak samo będzie sie zachowywał układ jeśli na przedwzmacniacz podamy mniejszy niż "normlany" poziom sygnału.
    Róznica będzie taka, ze jeśli to przedwzamcniacz dostanie mniejszy poziom niż powinien to pogorszy sie współczynnik "Sygnał - szum", stąd stwierdzenie "najlepszy przedwzmacniacz to brak przedwazmacniacza" jest jak najabrdziej słuszne :).

Przy wyborze "kitu" trzeba uważać, ja bym sie wystrzegał układów np. LM1036 i jemu podobnych, ponieważ one naprawde potrafią zaszumieć.

Proponuje raczej zrobić klasyczny przedwzmacniacz, bez żadnych "elektronicznych / analogowych" regulacji. Te układy mają swoje zalety ale równierz i ogromne (jak dla mnie) wady - szczególnie te starszej generacji.

Pozdrawiam

:arrow: To fakt, jest wiele kitów które sa praktycznie generatorami szumów :| Dlatego ja w swoim nowym wzmacniaczu jako przedwzmacniacz zastosuje wzmacniacz operacyjny TL072 :D Który ma bardzo małe szumy praktycznie znikome :) :D
  • #11 2775172
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    o to ja też się podepne do tematu.. potrzebuję przedwzmacniacz w pełni analogowy.. regulacja
    siły głosy basu i trebla dysponuję zasilaniem 2x25V

może ktoś coś polecić do tego??? może jakiś link ze schematem?
  • #12 2775774
    foxik000000
    Poziom 29  
    Jak masz napiecie symetryczne to mozesz zrobić coś na wzmacniaczach operacyjnych. Albo no możesz kupić kita J-42 , kiedys go miałem w miare dobry :D Z regulacja bassu, wysokich, balance , wzmocnienia , zasilany napieciem pojedyńczym 12V
  • #13 2776148
    Artur k.
    Witam

Kiedyś widziałem prostą konstrukcje na chyba jednym albo dwóch OP, klasyczny układ regulacji barwy z tym ze włączony w pętle sprzężenia zwrotnego OP. Nie wiem jakie ma parametry ale moze watro spróbować.

Jak znajde schemat to zamieszcze, chyba że sobie przypomne jak to dokładnie było połaczone i narusuje z głowy.

Pozdrawiam
  • #14 2777258
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    :arrow: a macie może jakieś gotowe projekty>>>

wiem leniwy jestem :)

Podsumowanie tematu

✨ Końcówki mocy oparte na układach TDA mogą działać bez przedwzmacniacza, jednak jego zastosowanie jest zalecane dla uzyskania pełnej kontroli nad głośnością i barwą dźwięku (bass, treble, balans). Bez przedwzmacniacza sygnał wejściowy może być zbyt słaby, co uniemożliwi pełne wysterowanie końcówki i ograniczy możliwości regulacji. Potencjometr głośności o charakterystyce logarytmicznej (typ B) i wartości co najmniej 22kΩ jest preferowany do regulacji bezpośrednio na wejściu końcówki. Wiele popularnych kitów ma wbudowane minimalne wzmocnienie, a dodanie przedwzmacniacza poprawia stosunek sygnał-szum oraz jakość dźwięku, szczególnie w układach TDA7294 i LM3886, które bez preampa brzmią płasko i męcząco. Przedwzmacniacze oparte na wzmacniaczach operacyjnych, np. TL072, są polecane ze względu na niskie szumy. Wzmacniacze z układami TDA2030, TDA2050 i TDA2052 mogą działać dobrze bez przedwzmacniacza. Dodatkowo, kondensatory filtrujące sygnał są często wbudowane w końcówkach, a ich nadmiar może pogorszyć bas. Użytkownicy poszukują prostych, analogowych przedwzmacniaczy z regulacją siły głosu, basu i trebla, zasilanych symetrycznie (np. 2x25V), a także gotowych projektów i schematów do samodzielnej budowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA