logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaryjne oświetlenie zasilane z bateri słonecznej

-milcek- 28 Cze 2006 16:15 2805 10
REKLAMA
  • #1 2771662
    -milcek-
    Poziom 11  
    Witam
    Mam taki plan by zrobić sobie oświetlenie z jednnego lub dwóch ledów flux (3,2-3,2V 20mA) zasilane jednym ogniwem ni-mh 1100mAh przez przetworniczkę z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21364.html
    i baterie ładować ogniwem słonecznym. Jak myśle ogniwo to daje napięcie
    2V i prąd 65mA lub 120mA. Niestety nie mam miernika(na elektronice znam się jak świnia na gwiazdach więc po co mi) by zmieżyć. Bateria słoneczna ma
    4 ogniwa więc ma napięcie 2V. Chciałbym by ta bateria ładowała aku 1100mAh w dzień a gdy trzeba poświeciła może nawet jako latarka.
    I tu zaczyna się mój dylemat bo nie wiem jak zrobić zabezpieczenie przeciw przeladowaniu i żeby mi pokazywalo czy aku już jest naładowany.
    Proszę o wszelkie podpowiedzi i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2771792
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    Ale masz zdolność do komplikowania sobie życia! Po pierwsze - dlaczego doładowanie z baterii słonecznych? Można przecież dużo taniej i prościej (bez przetwornicy na kilku akumulatorkach) zrobić ładowanie sieciowe. Po drugie - dlaczego nie zrobić to na akumulatorze kwasowym i ładować go ciągle małym prądem (tzw. konserwującym)? Po trzecie - nie wyobrażam sobie zrobienie takiego układu przez laika i w dodatku jeszcze berz przrrządu! Po czwarte - są w handlu ( za przysłowiowe grosze) lampy oświetlające ścieżkę ogrodową, które właśnie tak pracują, że ładowane są światłem i automatycznie zapalają się przy zapadaniu ciemności. Niestety! Żywotność takiego układu jest niewielka (ok. jednego sezonu) i pojemność akumulatora malejąca z powodu "pamięci".
  • #3 2771860
    -milcek-
    Poziom 11  
    ładowanie z bateri słonecznej dlatego bo nie mam co zrobić z baterią słoneczna więc pomyślałem że się przyda

Dodano po 3 [minuty]:

a te lampy to jest szajs i to jeszcze jaki ( brak zabezpieczenia przed przeładowaniem i nadmiernym rozładowaniem i w dodatku aku ni-cd sa niedoladowane i ładowane jak się podoba a dioda led to normalnie super słaba pobiera pewnie ze 20mA a ma 4cd to lepiej dac diodę flux 8cd i ma takie same parametry)

Dodano po 2 [minuty]:

co do miernika to może se kupie jakis analogowy za max 10 zeta
  • REKLAMA
  • #4 2771966
    elektrochemik
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Żeby naładować akumulatorek przeciętnym dziennym światłem potrzeba czterech oniw z krzemu polikrystalicznego o łącznej powierzchni min. 25 cm kwadratowych. Te foto ogniwa co są montowane w lampach dostępnych za parenaście zł, są po prostu za małe jak na polskie warunki słoneczne.
  • #5 2772046
    -milcek-
    Poziom 11  
    no tak ale ja mi na czasie w tym ładowaniu nie zależy więc nawet 3 dni ładowania to dla mnie dosyć. Jakieś dwa miesiące temu administrator strony Xlabs znany na elektrodzie jako Xdave sprzedawał połamane ogniwa za 10 zeta 10 ogniw. Te ogniwa po połamaniu nie tracą swoich właściwości a można zrobić baterie słoneczną za 1/10 ceny nowych ogniw. Niestety narazie ich nie sprzedaje

Dodano po 9 [minuty]:

a i czy mógłby ktoś wpakować z ten temat układ zabezpieczający przed oprzeładowaniem z sygnalizacja diodą led????

Dodano po 99999999 [wieki]:

a i żeby to nie było za bardzo rozbudowane

Dodano po 19 [minuty]:

a moze takie coś starczy???? Awaryjne oświetlenie zasilane z bateri słonecznej
    jakie wartości elementów dać????
  • REKLAMA
  • #6 2773060
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    Nadal mam wątpliwości czy sobie ztym poradzisz ale jak chcesz mieć wartości to musisz podać dokładny opis tych baterii (jakie napięcie dają przy pełnym oświetleniu i jaki prąd można z nich pobierać? Ile tych akumulatorków chcesz połączyć szeregowo (bo jeśli tylko jeden to musisz zrobić przetwornicę)? Potrzebne też są parametry diody (napięcie i prąd).
  • #7 2773474
    -milcek-
    Poziom 11  
    aku ni-mh jeden o pojemności 1100mAh i chce dać przez przetwornice dwa ledy flux 3,4V 20mA tylko jak tamtą przetwornice przerobic na 40mA???
  • #8 2774358
    -milcek-
    Poziom 11  
    dzis chyba będzie u mnie elektryk przy naprawie pralki więc sprawdze ta baterie a ona wygląda tak jak ta z załącznika
    załatwilem ją z rostrzaskanej lampy kumpla ktory chciał ją wywalic na smietnik
    Załączniki:
    • Awaryjne oświetlenie zasilane z bateri słonecznej 112057891_1.jpg (15.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2775581
    -milcek-
    Poziom 11  
    elektryk niestety będzie jutro :cry:
  • REKLAMA
  • #11 2780449
    -milcek-
    Poziom 11  
    Projekt tego oświetlenia sie zmienia. Zmiany:
    1. Zasilanie to 4 aku ni-mh
    2. Ładowarką bedzie zasilacz stabilizowany 12V 100mA z układem ograniczającym ładowanie i zabezpieczeniem.
    Zmiany dokonałem ponieważ do takiej ładowarki bym potrzebował ogniwo 1,5V które ma prad szczytowy 220mA(szczytowego i tak nie będe miał). Z połamanych ogniw od Xdave bym to zrobił ale on ich juz ich nie sprzedaje.
    W związku ze zmianami pojektu czy ktos nie mógł by zaprojektować ładowarki którą bym zasilał zasilaczem 12V 100mA i ładował aku 1/10 pojemności przez 10 godzin???? Aku mieły by byc ładowane równolegle a układ miałby pokazywać ładowanie i koniez ładowania.

Dodano po 4 [minuty]:

chdzi o te aku http://allegro.pl/item113130695_super_cena_aaa_1100mah_kup_teraz_tylko_2_70zl.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu awaryjnego oświetlenia zasilanego z baterii słonecznej i akumulatora Ni-MH 1100mAh, zasilającego diody LED typu flux (3,2-3,4V, 20mA). Autor planuje ładowanie akumulatora ogniwem słonecznym o napięciu około 2V i prądzie 65-120mA, jednak nie posiada miernika do pomiarów. Poruszono kwestie doboru ogniw słonecznych, ich powierzchni i wydajności w polskich warunkach, wskazując, że popularne małe ogniwa w lampach ogrodowych są niewystarczające. Zasugerowano alternatywę w postaci ładowania sieciowego lub użycia akumulatora kwasowego z ładowaniem konserwującym. Autor wyraził potrzebę prostego układu zabezpieczającego przed przeładowaniem i sygnalizującego stan naładowania diodą LED, z prośbą o pomoc w doborze wartości elementów do schematu przetwornicy i ładowarki. Projekt ewoluował do zasilania z 4 akumulatorów Ni-MH ładowanych stabilizowanym zasilaczem 12V 100mA z układem ograniczającym prąd ładowania i zabezpieczeniem, z równoległym ładowaniem akumulatorów i sygnalizacją procesu ładowania. Wskazano na dostępność tanich, połamanych ogniw słonecznych do budowy baterii oraz na konieczność dostosowania prądu przetwornicy do 40mA dla dwóch diod LED flux. Podano linki do schematów i ofert akumulatorów AAA 1100mAh jako elementów projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA