logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić bardzo przyczepną gumę na opony do kół robota (20–60 mm) i pasy transmisyjne?

tk17 28 Cze 2006 18:26 1508 4
REKLAMA
  • #1 2772011
    tk17
    Poziom 11  
    Gdzie można kupić i jak się nazywa, taka bardzo przyczepna guma? Chodzi o to, że chcę ją użyć jako oponę na koła, dzięki której uzyskam bardzo dużą przyczepność do podłoża (też gumowego).

Problem polega na tym, że jak dzwonie do wytwórni gumy, to albo nie sprzedają, albo produkują opony, ale do ciągników :D, a ja potrzebuje opony na felgi 20-60 mm :). No ewentualnie arkusz gumy, z której sobie już powycinam...

Jeszcze jedna sprawa, gdzie można kupić małe pasy transmisyjne i koła do nich (napęd do robota 20x20 cm)?

Dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2773366
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! gumę powinieneś kupić w marketach typu castorama/praktiker/itp. co do pasków/kółek to zainteresuj się starymi drukarkami ( paski/koła zębate ) , a klinowe występowały w sprzęcie agd , albo musisz gdzieś wytoczyć a jako paski zastosować tzw. oringi , występują np. jako uszczelniacze do kanalizacji ( rur pcv ) . pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #3 2773850
    tk17
    Poziom 11  
    Witam,

W Castoramie i Paraktierze nie ma takiej przyczepnej gumy, a paski z drukarek nie są wystarczająco wytrzymałe :/...

Problem jest taki, że koła zębate mają być małe (20-40mm), ale pasek musi wytrzymać spore obciążenie, tj ok 500W. Pasek od drukarki może nie wytrzymać. (Moment obrotowy silnika 5Nm (są dwa), waga pojazdu 3Kg).

Z zębatkami też jest spory problem, ponieważ łatwo można je dobrać w specjalistycznym sklepie, ale koszt to ok 200 zł, więc szukam tańszego sposobu :D

Dziękuję za wszelkie sugestie

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #4 2774777
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! a czy takie małe kółka przeniosą ( bez poślizgu ) moc jak piszesz 500W ? . co do cen to może nie jest tak źle - http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pas_t5.htm . może coś przypasujesz . pozdrawiam !!
  • #5 2775334
    tk17
    Poziom 11  
    Witam!

Byłem na tej stronie i właśnie tu jest problem, gdyż potrzebuje 2 pasy i 6 kół zębatych co daje 2x21 zł + 6x24 zł = 186 zł. Co do mocy, to poślizg pewnie będzie, jednak zapas musi być :D (wyliczyłem moc nie uwzględniając poślizgu).

Pozdrawiam,
REKLAMA