logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[programowanie] Atmega8 - problem z wgraniem pliku .hex przez ISPROG

tomaszek1606 28 Cze 2006 21:39 5017 8
REKLAMA
  • #1 2772726
    tomaszek1606
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.

Zaczynam stawiać pierwsze kroki w dziedzinie mikrokontrolerów. na początek zacząłem od zapoznania i podstawowych przykładów na stroniehttp://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm. Do pewnego momentu idzie wszystko dobrze. Wykonałem z podanej strony programator. program (wg. przykładu) skompilowany poprawnie i utworzony plik .hex (led.hex) . Schody zaczynają sie w momencie gdy zamierzam wg instrukcjii wgrać utworzony plik do Atmegi8. Korzystając z ISPROG tez nie wychodzi:( Może ktoś powie mi co jest nie tak? proszę o pomoc i wyrozumiałość TO MOJE PIERWSZE KROKI :)
  • REKLAMA
  • #2 2772933
    blade80
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    1. czy masz podłaczone zasilanie do procka podczas programowania???
    2.zaznaczyłes w makefile jakiego programatora używasz???
    3. Jakiego systemu operacyjnego używasz??? W Win XP i NT należy odblokować port LPT!!!

p.s najlepiej jak byś wkleił opis błedu który wypisuje WINAVR (domyslam sie że tego używasz)
  • REKLAMA
  • #3 2773182
    Adam_dz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dokładnie, posprawdzaj wszystko jak mówi Blade.
    Ale musze powiedzieć, że ja próbowałem zacząć przygodę z AVR od tego kursu i sobie darowałem. Podłaczyłem wszystko tak jak jest opisane, połączenia sprawdziłem 25 razy, odblokowałem LPT (win 2000) i nic. Nie widzial uC i koniec.
    Kupiłem na aukcji programator STK200/300 i zacząłem jednak od Bascoma (mimo ze od paru lat programuje w C++). Wszystko poszło od pierwszej próby. Myslę, że takie rozwiązanie jest najbardziej optymalne - eliminujesz możliwość złego wykonania programatora i możesz sie skupić na programowaniu. A w Bascomie szybko łatwo i przyjemnie.. cos wspaniałego :) łatwo sie uczyć, zasady programowania są przecież wszędzie takie same, pozostaje tylko kwestia składni.
  • #4 2773493
    tomaszek1606
    Poziom 12  
    Programujc przez ISPPROG wogle podczas pracy nastpuje zawieszenie programu niewiem dlaczego. a robiac wg. tego kursu to przy WINAVR mam dziwny blad [programowanie] Atmega8 - problem z wgraniem pliku .hex przez ISPROG
    dalej chcac zrobic aby w zakladce toołs pokazywalo utworzone AKTYWUJ LPT i ZAPROGRAMUJ to tez nie da rady... [/code]
  • #5 2773500
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    Tomaszek- Ja kiedyś też zaczynałem od tego kursu, ale przerzuciłem się na początek na BASCOM te aktywuj i zaprogramuj to mi też nie wychodziło, ale w tym kursie jest to źle wytłumaczone ja trochę pokombinowałem i mi wyszło:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2773502
    tomaszek1606
    Poziom 12  
    A macie jakieś sprawdzone kursy które polecacie na początek? Jeżeli tak to bardzo bym prosił :)
  • Pomocny post
    #7 2773518
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    Ja się C z byt nie interesuję ale jak dla mnie to owiele szybciej się uczę czytają kursy w książkach. W każdej chwili bez problem sięgasz i czytasz.
    zobacz na btc może coś jest

Dodano po 1 [minuty]:

nie na btc nic niema :/
  • #8 2775908
    blade80
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    u mnie tez nie dzialało to dodawanie do menu - tools, zrobiłem taki plik i działa sciagnij sobie.

usun to co dodałes do tools i uruchom ten mój plik a potem skompiluj program i zaprogramuj procka.

Jeśli chodzi o bład to chodziło mi o wypisanie tego co jest wypisywane w oknie output w Winavr - coś co powinno przy kompilacji i programowaniu kończyć się zerem.

Jeszcze jedno!!! - jak robisz makefile to robisz to poprzez program czy mieszasz w tym pliku ręcznie i potem kopiujesz Go do swojego projektu??

możesz jeszcze spróbowac ponownie zainstalowac WinAvr
    Załączniki:
    • udostepnij_lpt.rar (178 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2776958
    bluaj
    Poziom 12  
    Witam!

Kilka adresów z kursami:
    http://mikrokontrolery.net/index.htm
    http://server.eletel.p.lodz.pl/~romaniuk/mikro_spis.htm
    http://www.tkdami.net/~voytek/

Natomiast jeżeli chodzi o zaprogramowanie Atmega to polecam Si-Prog
    http://www.lancos.com/siprogsch.html#baseboard
    oprogramowanie: Pony Prog (link na powyższej stronie).

Sam kiedyś próbowałem przez LPT programować, ale na jednym kompie mi chodziło, na drugim nie, to się na SI-Prog przerzuciłem i jak do tej pory bez problemów. Tylko trzeba z fuse bitami uważać, bo już kilka zablokowanych uC w szufladzie leży :)
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczynający pracę z mikrokontrolerem Atmega8 użytkownik napotkał problem z wgraniem pliku .hex za pomocą programatora wykonanego według kursu z patron.net.pl oraz oprogramowania ISPROG. Programator nie działa poprawnie, a podczas programowania następuje zawieszenie programu. Występuje także błąd w WinAVR podczas próby programowania, a funkcje aktywuj i zaprogramuj w narzędziach nie działają. Wskazano na konieczność sprawdzenia zasilania mikrokontrolera, poprawnej konfiguracji makefile, odblokowania portu LPT w systemie Windows (XP, 2000, NT) oraz ewentualnej reinstalacji WinAVR. Zalecano także rozważenie użycia gotowego programatora STK200/300 oraz alternatywnego środowiska Bascom, które ułatwia naukę i programowanie. Podano linki do innych kursów mikrokontrolerów oraz polecono programator Si-Prog wraz z oprogramowaniem PonyProg jako stabilniejsze rozwiązanie. Zwrócono uwagę na ostrożność przy ustawianiu fuse bitów, aby nie zablokować mikrokontrolera. Dodatkowo udostępniono poprawiony plik konfiguracyjny do menu narzędzi w WinAVR, który umożliwia prawidłowe programowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA