logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie pinu RST w 89C2051 - kondensator do +5V, rezystor do masy?

MooNTER 29 Cze 2006 13:13 1206 4
REKLAMA
  • #1 2774408
    MooNTER
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam takie banalne dla was pytanie: Czy pin RST w tym mikroprocesorze musze podlaczyc przez kondensator do +5V a przez rezystor 10k do masy?
    Pytam, bo nigdzie nie znalazlem ze tak ma byc, ale zwykle na schematach wlasnie te elementy sa tam podlaczone. Myslalem ze wystarczy podpiac VCC i GND, no i XTAL i bedzie chodzic, ale chyba jeszcze to mam podlaczyc??
    Napisalem sobie programik, sprawdzilem w debuggerze i powinien dzialac i nie dziala - to moze byc tego przyczyna??

p.s. wiem ze dla wiekszosci odpowiedz jest oczywista, ale ja dopiero zaczynam i dla mnie niestety nie jest...
  • REKLAMA
  • #2 2774572
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Jeśli już to odwrotnie, przez kondensator do masy i podciągniecie do zasilania przez rezystor :)
  • REKLAMA
  • #3 2774745
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    xbaj nie masz racji to nie avr-y
    Cytat:
    Czy pin RST w tym mikroprocesorze musze podlaczyc przez kondensator do +5V a przez rezystor 10k do masy?

tak to jest prawidłowe połączenie dla 89c2051
  • REKLAMA
  • #4 2774762
    MooNTER
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    fajnie, moze specjalnie mocno sie w datasheet'y nie zaglebialem, ale nie zauwazylem nigdzie ze trzeba ten pin tak podlaczyc...
    Potestuje, mam nadzieje ze zacznie dzialac :)
  • #5 2774786
    vedy1
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam!
    W ten sposób wykonujesz reset mikrokontrolera zaraz po włączeniu zasilania (czyli czyścisz rejestry, ustawiasz pc etc...), bez tego nie będziesz wiedział gdzie wylądujesz ze swoim programem po uruchomieniu i jakie masz wartości poszczególnych zasobów.
    POZDRAWIAM
REKLAMA