logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta 1300W - niska jakość druku po wymianie tonera i chipu, co zrobić?

Fac30FF 29 Cze 2006 14:40 2413 5
REKLAMA
  • #1 2774676
    Fac30FF
    Poziom 2  
    Witam.

Wiem ze temat byl walkowany juz kilka razy, niestety porady w innych postach nie pomogly mi :(. Pozatym w zadnym nie bylo skanow druku a ja takowe umieszcze, wiec moze cos nowego do tematu wniose :)

Tak wiec do rzeczy...
    Mam problem z wymieniona w temacie drukarka. Otoz chodzila przez jakis rok az do momentu w ktorym skonczyl sie toner :) a takze chip zglosil niechec do wspolpracy . Obciazenie przez ten rok bylo bardzo niewielkie. Toner zostal wymieniony na jakis zamiennik, IPM zdaje sie. Chip takze zostal wymieniony. Zaznacze, ze od momentu zgloszenia limitu stron do uzupelnienia tonera minelo troche czasu i wydrukowane zostalo pare stron pomimo widocznego juz miejscami braku tonera.

Sama wymiana polegala tylko na wysypaniu resztek starego tonera i zasypaniu nowego. Niestety nie wykonalem bylo zadnego czyszczenia pozostalych elementow drukarki (nie wiem ani jakich, ani w jaki sposob ;[) . W efekcie wydruki po "regeneracji" sa marnej jakosci ;[, przy czym wystepuja dwa objawy. Pojawily sie pionowe, cienkie, biale(niezadrukowane) kreski przez cala dlugosc strony, w stalej na kolejnych stronach odleglosci od siebie. Drugim objawem jest brudzenie kartek takze na calej dlugosci, na oko w okolicach tych nieszczesnych bialych kresek.

Skan z "brudzenia kartek" zamieszcze tutaj.

Na drugim skanie bedzie widac "biale kreski" -> skan2

Jezeli skany w wyzszej rozdzielczosci, lub druku calej czarnej kartki maja pomoc, to moge tez i takie zamiescic.

Dodatkowe objawy sa takie, ze na rolce podajacej toner (?) z zasobnika na beben widac linie odpowiadajace niezadrukowanym bialym kreskom. Gdzies wyczytalem, ze mozna umyc/odtluscic ten element spirytusem salicylowym. Niestety ten zabieg nie pomogl.
    Kolejna sprawa - beben jest caly czas brudny co zapewne przenosi sie na brudzenie kartek.

Nie wiem jak sobie poradzic z tym problemem, tak wiec prosze i z gory dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2774846
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    cóż ci można poradzić. Biorąć się za regenerację trzeba mieć trochę rozesnanie jak to sie robi. ( bardzo wiele razy temat był poruszany). Białe kreski ewidentnie nie wyczuściłeś listwy rolki magnetycznej. a to ze brudzi to może być sprawa ładowania bębna
  • REKLAMA
  • #3 2775000
    copyman
    Ocena: 829
    Podejrzewam że te "resztki" tonera to nie były dobrze usunięte... :-( Obraz wygląda jakby "pożarły" się 2 tonery i w efekcie masz śliczne siwe tło. Ciężko teą coś powiedzieć o jakości tonera którym regenerowałeś ten wkład. Fakt oblepiania się bębna może świadczyć o tym że to nie był toner najwyższej jakości. To że chip się odezwał poźniej też tu nie ma znaczenia. Pomóc może demontaż wkładu na części pierwsze , usunięcie tego tonera , wyczyszczenie wkładu i ponowne złożenie i napełnienie. Te białe paski to "syfki" pod listwą wałka magnetycznego.

C.
  • REKLAMA
  • #4 2775993
    pawcio24
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    ROBILEM TAKICH KILKANASCIE I NIEKTORE PO KILKA RAZY

PO PIERWSZE ROZBIERZ GO I USUN STARY TONER POTEM ODKREC METALICZNA LISTWE (ONA DECYDUJE JAK MA BYC ROZKLADANY TONER NA MAGNETYCZNEJ RURCE KTORA ZNAJDUJE SIE NA TWARDEJ PIANCE), DLATEGO MASZ TAKIE PASY.

WEZ PAPIER SCIERNY WODNY (1200-1500) I POD WODA ZETRZYJ MIEJSCA W KTORYM STYKA SIE LISTWA Z RURKA MAGNETYCZNA PO OSUSZENIU ZLUZ WSZYSTKO Z POWROYEM I NASYP TROSZKE TONERU POKREC RECNIE ZEBATKAMI I SPRAWDZ CZY TONER SIE ROZKLADA ROWNOMIERIE NA WALKU JEZELI TAK TO DOBRZE JEZELI NIE TO POPRAW SCIERANIE W TYCH MIEJSCACH GDZIE PRZERYWA.

CHIPA NIE MUSISZ WYMIENIAC , CHODZI BEZ WYMIANY

NARKA
  • REKLAMA
  • #5 2776006
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    a ja wymikeniłem bęben i toner na ORGINALNY i nie ma kłopotów .....z piractwem:|
  • #6 2777794
    copyman
    Ocena: 829
    Ale satysfakcji z własnoręcznie zrobionego wkładu też nie ma :-)

C.
REKLAMA