logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewacze przepływowe- jakie zabezpieczenia i moc przyłącza

Hubitus 29 Cze 2006 18:50 5434 8
REKLAMA
  • #1 2775348
    Hubitus
    Poziom 2  
    Witam!!
    Mam takie pytanie....na ile powinienem zmienić mając teraz:
    - moc przyłączeniowa 16kW przy zabezpieczeniu w skrzynce 40A przedlicznikowy (w domu 25A zalicznikowy)

...mając trzy elektryczne ogrzewacze przepływowe 2x24kW i 1x18kW, plus część ogrzewania na prąd (maty, konwektory) w sumie 7kW, plus cała reszta AGD/RTV (płyta oczywiście elektryczna)....

W chwili obecnej nie ma problemu z włączeniem jednego ogrzewacza i całej reszty. Przy próbie włączenia drugiego wylatuje ten bezpiecznik 25A w domu.

Czy ktoś może mnie oświecić na ile mam zmienić ...zakładając, że technicznie istnieje możliwość zwiększenia mocy i zabezpieczeń, aby mozna było włączyc przynajmniej 2 ogrzewacze przepływowe w tym samym czasie. Wychodzi mi tak z 70A (zalicznikowy) przy 30kW?
  • REKLAMA
  • #2 2775646
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    W domu ten zalicznikowy daj 32A.To powinno trochę pomóc.Myślę jednak że bez zw.zapotrzebowania na moc nie osiągniesz zamierzonego celu.
  • REKLAMA
  • #3 2780443
    jesik
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Nic nie piszesz jaką masz instalację Cu czy Al.Jeśli to są odbiorniki jednofazowe to wszystkie (3 fazy) fazy muszą być obciążone równomiernie.Najlepiej poproś fachowca z uprawnieniami SEP żeby Ci to zobaczył.
  • REKLAMA
  • #4 2780946
    Hubitus
    Poziom 2  
    jesik napisał:
    Nic nie piszesz jaką masz instalację Cu czy Al.Jeśli to są odbiorniki jednofazowe to wszystkie (3 fazy) fazy muszą być obciążone równomiernie.Najlepiej poproś fachowca z uprawnieniami SEP żeby Ci to zobaczył.

Instalacja jest na Cu, ogrzewacze są oczywiście 3 fazowe, każdy ogrzewacz ma oddzielny kabel 3-fazowy (chyba 4mm2) i oddzielne zabezpiecznie B25.
  • #5 2783106
    zdzisiek1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam!
    Prawdopodobnie masz przyznane 18 kW mocy przy zabezpieczeniu 40A.
    Mam u siebie ogrzewacz 21kW,sporo sprzętu AGD i wszystko chodzi na bezpieczniku C25A.Moim zdaniem to 40A wystarczy Ci,a pozalicznikowo proponuje zainstalować na każdy ogrzewacz S303C25A,powinno być dobrze.Oprócz tego mało prawdopodobne aby wszystkie ogrzewacze chodziły na max jednocześnie.
  • #6 2784696
    Hubitus
    Poziom 2  
    zdzisiek1 napisał:
    Witam!
    Prawdopodobnie masz przyznane 18 kW mocy przy zabezpieczeniu 40A.
    Mam u siebie ogrzewacz 21kW,sporo sprzętu AGD i wszystko chodzi na bezpieczniku C25A.Moim zdaniem to 40A wystarczy Ci,a pozalicznikowo proponuje zainstalować na każdy ogrzewacz S303C25A,powinno być dobrze.Oprócz tego mało prawdopodobne aby wszystkie ogrzewacze chodziły na max jednocześnie.

Generalnie masz racje....:D Włączenie dwóch (nie mówiąc o trzech) ogrzewaczy zdarza sie bardzo rzadko (kilka razy w roku, ale tylko dlatego że o tym pamiętamy) Niestety rosnące dzieciaki, plus rodzinka jak zawita (i wykorzystuje wszystkie łazienki) kończy sie na wywalonych korkach. Tak jak piszesz ja równiez mam każdy ogrzewacz na odzielnym bezpieczniku (S303B25A) i nie ma problemu z jednym włączonym i całą resztą AGD/RTV itd. Z czasem brak możliwości włączenia dwóch ogrzewaczy jednocześnie zacznie być problemem, dlatego chce wybadać teran o ile mam poprosić ZE , aby mi zmienili moc i zabezpiecznienia. Chcę mieć możliwość włączenia przynajmnej dwóch ogrzewaczy jednocześnie...czyli 2x24kW
  • REKLAMA
  • #7 2786728
    zdzisiek1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam ponownie!
    Zapomniałem zapytać jakiego typu jest to zabezpieczenie 40A?
    Jeżeli chodzi o zwiększenie przydziału mocy,a co za tym idzie wielkości zabezpieczenia to każdy zakład podchodzi do tego indywidualnie.
    Następny przydział to 21kW-50A bezpiecznik,aby to otrzymać od zakładu, musisz wystąpić o zwiększenie mocy(opłata ponad 100zł za każdy+zabezpieczenie we własnym zakresie i oczywiście przeróbka).
    Nie wiem pod jaki zakład podlegasz,ale dużo więcej mocy możesz nie otrzymać(chodzi o przekrój przewodów zasilających).
    Najlepiej zapytać któregoś z obsługujących ten teren energetyków powinni odpowiedzieć wyczerpująco.
  • #8 2788862
    marek12349
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Układ jest znacznie przeciążony, nawet przy uwzględnieniu współczynnika jednoczesności. Tak jak piszesz to moc zainstalowana to ponad 70kW dla zabezpieczenia 3x25A dla obciążenia rezystancyjnego (takiego jak mają ogrzewacze) moc maksymalna wynosi nieco ponad 17kW (zakład daje formalnie 14 lub 15kW w zależności który). Dla zabezpieczenia 40A jest to wartość ok 27kW. To że nie wyrzuca od razu zabezpieczenia np. z włączonym jednym ogrzewaczem i np. kuchnią elektryczną wynika z charakterystyki zabezpieczenia. Przy dłużej trwającym takim przeciążeniu powinien zadziałać wyłacznik instalacyjny. Przy takich mocach znamionowych odbiorników konieczne jest wystapienie o zwiększenie mocy do ZE i to grubo do góry a to kosztuje i w dodatku nie wiadomo jak sprawa wygląda pod względem technicznym (przekroje, wydolność układu, selektywność zabezpieczeń). Za cenę podniesienia mocy mozna by było zainstalować ogrzewacze pojemnościowe które oczywiście mają jeden podstawowy minus gabaryty.
    Pozdrawiam
    Dodam jeszcze że w razie czego można kombinować z zastosowaniem włącznika priorytetowego który uniemożliwi jednoczesne załączenie np. dwóch odbiorników o duzych mocach znamionowych (jedne bedzie miał priorytet działania).
  • #9 7097070
    wojtaz83
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam ja z podobnym pytaniem mam przeplywowy ogrzewacz na 24kW max tzn moge ustawic 18,21,24 jest jeszcze nie podlaczony, tak ze pytam :) zapezpieczenia mam przed licznikowe 40A zalicznikowe 25A(poza domem) i w domu 25A na kazda faze, zastanawiam sie czy bedzie to dzialac a jesli moga byc problemy to czy zmniejszyc moc np dodam ze ogrzewacz jest juz tez przestawiony z grzania do 60C na 43C poniewaz do mycia garkow nie bedzie uzywany:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru mocy przyłączeniowej i zabezpieczeń elektrycznych dla domu wyposażonego w trzy trójfazowe ogrzewacze przepływowe o mocach 2x24 kW i 1x18 kW oraz dodatkowe ogrzewanie elektryczne (maty, konwektory) o łącznej mocy około 7 kW, wraz z innymi odbiornikami AGD/RTV, w tym płytą elektryczną. Obecne zabezpieczenie to 40A przedlicznikowe i 25A zalicznikowe, co pozwala na uruchomienie jednego ogrzewacza, ale przy próbie włączenia drugiego następuje wyzwolenie bezpiecznika 25A w domu. Instalacja wykonana jest przewodami miedzianymi (Cu), każdy ogrzewacz ma osobny kabel 3-fazowy 4 mm² i zabezpieczenie B25. Zalecane jest zwiększenie zabezpieczenia zalicznikowego do 32A lub więcej, jednak bez zgłoszenia zapotrzebowania na moc do zakładu energetycznego (ZE) nie będzie możliwe trwałe zwiększenie mocy. Przydział mocy i wielkość zabezpieczeń ustalane są indywidualnie przez ZE, a zwiększenie mocy wiąże się z opłatami i koniecznością sprawdzenia przekrojów przewodów oraz wydolności instalacji. Przy obecnym obciążeniu (około 70 kW mocy zainstalowanej) układ jest przeciążony, a zabezpieczenia 3x25A odpowiadają mocy maksymalnej około 17 kW na fazę. Proponuje się rozważenie instalacji ogrzewaczy pojemnościowych jako alternatywy, choć mają one większe gabaryty. W praktyce włączenie dwóch ogrzewaczy jednocześnie zdarza się rzadko, ale rosnące zapotrzebowanie wymaga zwiększenia mocy i zabezpieczeń do około 70A (np. 3x25A lub 3x32A) oraz uzyskania zgody ZE. Zaleca się konsultację z uprawnionym elektrykiem SEP oraz kontakt z lokalnym zakładem energetycznym w celu ustalenia możliwości technicznych i formalnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA