logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LED dająca maksymalnie dużo lm przy małym prądzie jaką kupić

wizardking 29 Cze 2006 19:51 29467 52
Najlepsze odpowiedzi

Jaką diodę LED wybrać, żeby przy małym prądzie uzyskać jak największy strumień świetlny i jak interpretować podawane mcd oraz kąt świecenia?

Przy małym prądzie najlepiej szukać markowych 5 mm Nichia, bo forum podaje dla nich skuteczność rzędu 126–140 lm/W przy 20 mA [#3928958] Same mcd nie mówią, ile światła naprawdę dostajesz, bo zależą głównie od kąta i optyki; do porównań lepiej patrzeć na lumeny, a szeroka dioda może dawać mniej użyteczny efekt niż węższa [#3954770][#4385343] Jeśli chcesz coś mocniejszego, ale nadal sensownego, polecano też Cree/SSC/Seoul P4, a Cree XR-E miała podawane 73.9–100.4 lm przy 350 mA [#3680685] Luxeon/K2 uznawano za dobre, ale nie za liderów sprawności przy bardzo małych prądach [#3954770][#3000543]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 2775514
    wizardking
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Z tego co się orientuję diody pobierające koło 20mA mają największą sprawność. Na alle gro widziałem diody typu flux prosotokątne 10 000mcd o kącie 120 i zwykłe bez soczewki czyli tzw tap flat lub walcowe (cylindrical) 10000 mcd 140 stopni -nie wiem czy te ostatnie rzeczywiscie mają takie parametry.... Z kalkulatorów
    http://led.linear1.org/lumen.wiz
    wynika że taka druga dioda wyciąga aż 41 lm !!!
    Jak się pudełko z diodami wymaluje farbą odblaskową to ile odbije światła ? Bo takie diody 30000mcd 25 stopni teoretycznie generują dużo mniej światła... Jak to z tym jest ????
  • #2 2777092
    mar3
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Jedynie diody NICHIA 5mm z tych co mialem swiecily naprawde dobrze i jasno, te z allegro to jakos dziwnie wypadaja, szybko traca jasnosc, kolor kiepski<niebieskawe> chociaz dawno nie kupowalem 5mm wiec moglo sie cos zmienic....
    obecnie stosuje LUXEONY ktore bija na glowe 5mm diody, jezeli chodzi o zastosowanie np w latarce, a do czego chcesz wykozystac te diody??
  • #3 2777197
    wizardking
    Poziom 11  
    No luxeony mają kiepski stosunek lumen to Watt No pewnie trzeba się z diodami namęczyć ale efekt jest lepszy. Mam 100 takich staryszych diod i walą jak halogen 60 stopni philipsa 50W.....
  • #5 2777591
    mar3
    Poziom 17  
    100 diod jak halogen 50W ?!?! :D ......
    kiedys sie bawilem w te "prysznice" wielo diodowe ale wole dac jedna swiecaca lepiej diode luxeon

zreszta to samo ci pisza na CPF......
  • #6 2778597
    wizardking
    Poziom 11  
    z luxeonem to już nic nie wyciśniesz wolę wziąść sobie energooszczędny halogen 35W 60 stopni świeci jak 50 watowy.... a też luxeony to cieńko świecą wystarczy spojrzeć na liczbę lumenów 100 lumenów co to jest ???? mało za mało

To nawet te 3 lumeny na diodę daje 300 lumenów przy 100 diodach
    A superfluxy na 100% dają przynajmniej 10 lumenów na sztukę
  • #7 2778659
    mar3
    Poziom 17  
    wogole to jakie zasilanie, do czego chcesz te diody? jako oswietlenie szafki w domu itp czy latarka, napisz konkretnie co chcesz zrobic z tymi diodami bo tak to nic niewiadomo
  • #8 2779565
    wizardking
    Poziom 11  
    Przenośne zasilanie przynajmniej 1500 lumen.... W ogóle nie rozumiem fascynacji ludzi tymi kiepskimi luxeonami itp. Przecież one mają koszmarne parametry.... Widziałem rzeczywisty wykres jak sprawność maleje przy prądach używanych w luxeonach są niezgorsze przy małcyh prądach a nie np przy 300mA. W ogóle to diody pracują dobrze w niskich temperaturach a takie koszmarnie grzejące diody zwiększają temperaturę otoczenia... (diody bardzo dobrze pracują poniżej 0C) !!!!!
    http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=89607
    znajdzcie diodę typu luxeon z wydajnością np 80 lm/W. To badziewie jest te luxeony itp.
  • #9 2780008
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1687
    Wizardking:
    Czy zrobiłeś już jakieś światełko z Luxeonem? Ja zrobiłem kilka.
    Z praktyki ci powiem, ze z dobrym odbłyśnikiem mam małą latarkę, która świeci mi na 200m. Wydajność? 90min świecenia na akumulatorku w minimagu mi starcza. I czy będzie to 65lm, czy 80 to i tak okiem tego nie zauważysz. I póki co nikt nic lepszego nie wymyślił.
    Michał
  • #10 2780230
    wizardking
    Poziom 11  
    Widziałeś jak oświetla żarówka teren ??? Ja coś takiego miałem ze swoimi diodami (zrobiłem bład łacząc je szeregowo - równolegle - pochodziły 3 miesiące dopóki nie uszczelniłem puszki) Może mi się wydaje że świeciły jak 50 wat halogen czy 100W żarówka ale tym zdjęciom które widzę na stronkach to brakuje 10 razy światła aby taki efekt uzyskać.....
    \

NIgdy nie osiągniesz na luxeonie czy innej diodzie tego typu np 7W efektu jak na diodach które ciągną 7W
  • #11 2780638
    SP5IT
    wizardking napisał:
    Widziałeś jak oświetla żarówka teren ???

Widziałem. Halogen, Hid-a 10W i 35W w latarce.
    wizardking napisał:
    NIgdy nie osiągniesz na luxeonie czy innej diodzie tego typu np 7W efektu jak na diodach które ciągną 7W

A czy ja mówię, ze osiągnę? A które to są, te 7W? Chętnie bym poczytał.
    Michał
  • #12 2781051
    mar3
    Poziom 17  
    wizardking- napewno ci sie wydaje ze te twoje diody swiecily jak halogen 50W 12Vlub zarowka 100W, chyba ze miales slabe zasilanie halogenka ?! sprawdziles jaki prad szedl przez niego?!
    naprawde niewiem ale porownujac latareczke z luxem zasilana trzema aku AAA do latarki np 40 diodowej to nie ma co ale lux bija ja na glowe i iloscia swiatla i zasiegiem ,a prad .... no niestety 40 diod tez swoje pobiera....
    a jezeli chodzi o wykresy itp. to powiem ci ze....nie sa mi potrzebne, nie sugeruje sie nimi :D

o jakie zdjecia ci chodzi ?? daj konkretne przyklady !!
  • #14 2782180
    SP5IT
    wizardking napisał:
    zdjęcia choćby z forum candlepower
    ledy 7W ??? tu są nawet 10W
    http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=123479

Przyprawiasz mnie o ból brzucha ze śmiechu...
    Czy ty zrozumiałeś co tam jest napisane?
    Nie wydaje mi się.
    Michał
  • #15 2784150
    wizardking
    Poziom 11  
    to było do poprzedniej osoby nawiązanie
    a tobie powiem że mylisz się luxeony mają małą sprawność w porównaniu z diodami chodzącymi na małym prądzie... więc nijak nie da się zrobić tak silnego źródła światła jak z diód. Jak na tych wykreasach są uwidocznione pomiary wychodzi 80 lumenów z diod na watt (przy 20mA na diodę - a przy 10mA aż 100 lumenów na W). Czyli na mało sprawnych diodach (nie super flux) z 10 Watów masz 800 lumenów. Na superflxach pewnie jest przynajmniej 2 razy tyle. ...
    http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=89607
    Superfluxy dobre rzeczywiście mające 5000mcd i 120 stopni dają 225lm/W według wzoru. ....
  • #16 2784433
    SP5IT
    Ok, możemy zrobić eksperyment. Weźmiemy luxomierz (mam), postawimy 50m od źródła światła. Ja zaświece z Luxeonka 3W w moim Maglite, ty z ilu tam chcesz superfluxów. Porównamy wyniki mojego mało silnego źródła i twojego.
    Michał
  • #17 2784463
    mar3
    Poziom 17  
    cos mi sie wydaje ze kolega wizardking nie widzial na "zywo" luxeona w akcji, proponuje kupic taka diode z dobrym reflektorkiem poswiecic, testy porobic, i wtedy cos napisac konkretnie
  • #18 2784783
    wizardking
    Poziom 11  
    Tu nie ma co porównywać 20 do 40 lumenów na wat do 80 lumenów na wat czy więcej luxeony przegrywają w przedbiegach.
    Poza tym ja będę mieć porządne diody nie jakieś tam z allegro z MTBF 10 000h trwałości i do tego zupełne noname..... nie wiadomo co

a czy z 50 metrów robisz czy z 1m wynik musi być taki sam tzn stosunek luxów 1 do drugiego źródła inaczej źle są robione pomiary
  • #19 2784858
    mx568
    Poziom 2  
    Z diod 5mm największą trwałość mają diody firmy Nichia, diody firmy SSC z serii A oraz
    diody bazujące na chipach Cree.
  • #20 2784873
    wizardking
    Poziom 11  
    to są znane marki... sprawdzałeś te trwałości czy gdzie jest test owych ??? na odpowiednio dużej próbie statystycznej
  • #21 2785032
    mx568
    Poziom 2  
    Nie sprawdzałem osobiście. Opieram się na dostępnych publikacjach, które mówią, że firmowe diody 5mm mają trwałość ok. 10.000h (dziesięć tysięcy), a noname 1000h. Jasność systematycznie spada od początku świecenia, a po tym czasie diody świecą tylko z 50% jasności, która dalej spada.
    Diody power LED (Luxeon, Cree, SSC) 1W,3W...itd.mają dużo, dużo lepszą trwałość.
  • #22 2785732
    mar3
    Poziom 17  
    Przeciez napisalem na samym poczatku ze diody NICHIA sa ok a reszta to wiadomo, jakies trzy lata temu zalozylem oswietlenie pewnego przejscia w domu, zrobilem to na diodach z allegro 5mm no i juz prawie nie widac jak swieca :D (swieca cala dobe non stop, kazda dioda dostaje max 17ma)
  • #23 2786603
    mx568
    Poziom 2  
    Z diodami 5mm (noname ze sklepu) też mam złe doświadczenia. Oświetlenie wykonane z kilkunastu diod, które miało świecić ciągle, świeciło z pożądaną jasnością około kilkuset godzin. Przy matrycy diodowej złożonej z kilkunastu diod dodatkowym czynnikiem skracającym ich trwałość jest grzanie się całej płytki na której diody są zamontowane. Diody Nichia są dobre ale dość drogie. Ich cena wynosi ok. 1-1.5$/szt
    ale ich trwałość w porównaniu z diodami np. Luxeon i Cree nie jest rewelacyjna.
    Wg Lumileds diody Luxeon po 50.000 godzin dają ciągle 70% strumienia świetlnego.
  • #24 2787770
    wizardking
    Poziom 11  
    a te diody które mają w danych teoretycznych 100 000h ?
    Co sądzicie o diodeach Jeled Electronic ? Podobno burn-in im pomaga....
  • #25 2813212
    wizardking
    Poziom 11  
    Załączam jpg z wyglądem łazienki o głębokości 1,5m szerokosci trochę większej oświetlonej 60 diodami superflux na napięciu 3,45V. Na 3,8V świecą sporo lepiej (a to jest standardowe napięcie później załączę 100 diód na 3,8V

P.S. JAk zrobić aby się obrazek wyświetlił ?
    Załączniki:
    • LED dająca maksymalnie dużo lm przy małym prądzie jaką kupić Picture0028.jpg (212.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2813506
    mar3
    Poziom 17  
    podaj moze jakie nastawy aparatu, czas przeslone iso zeby bylo wiadomo co i jak :D

zdjecia wstawiam zazwyczaj tym-

http://imageshack.us/

wybierasz zdjecie klikasz" host it!" po chwili zdjecie zostaje zaladowane na serwer i teraz tak: jak piszesz post to klikasz ikonke "Img" i musisz wkleic adres zdjecia, adres jest pod zdjeciem na stronie "imageshack"
    Hotlink for forums (1) wklejasz go w post i klikasz jeszcze raz ikonke "Img" i tak robisz z innymi fotkami :D
  • #27 2814930
    wizardking
    Poziom 11  
    nie wiem coś zdjęcie było nie tak
    Drugie drzwi są za 5,2 metra
    Dioddy 100 superflux 3,8V a zarówka 60W sopelka
    telefon do zdjęć jest kiepski dywan jest dobrze oświetlony nie widać tego na zdjęciu... Są to diody superflux więc światło idzie mocno na boki nie wiem wydaje mi się że 16 000mcd diody które miałem świeciły mocniej ale światło było mocno skupione w stosunku do tego

Dodano po 21 [minuty]:

a teraz to samo mniej więcej
    2 zawodników moje diody i żarówka 23W energoszczędna Philips

Dodano po 4 [minuty]:

zdjęcia są robione w nocy jak widać nie ma specjalnie różnicy pomiędzy żaRówką philipsa a moimi diodami poza kolorem światła..
    Philips mój ma chyba z 6000K (specjalnie zamówiony) a diody nieprzechodzą w niebieski tak jak to widać na zdjęciu tylko minimalnie tak jak żarówka nie daje światła zóltawego tylko śnieżno białe ot komórka

AHA LAMPA JEST SKIEROWANA W GÓRNY RÓG POKOJU TAK JAK DIODY OD ROGU DO ŚWIATŁA PONAD 3,3M POKOJ MA 3,3 X 3 M
  • #28 2816147
    mar3
    Poziom 17  
    zdjecia byly dobre raczej, chyba cos pokreciles przy wstawianiu ich

co do fotek to niewiem ale mi sie nie podoba kolor tych diod, chyba ze na zywo jest inny, do czego ci taka lampa szeroko swiecaca??

ps. zarowka swieci dookola a dioda przed siebie tak ze za dioda jest ciemno chyba ze zarowke miales w jakims kloszu
  • #29 2822756
    wizardking
    Poziom 11  
    Żarówka ta phillipsa jest w lampie stojącej także świeci w przybliżeniu jak te diody jeśli chodzi o kąt świecenia. dla diód wynosi 140 stopni dla żarówki częsciowo jakieś 20 procent światła idzie w w wszystkich kierunkach nie będę tłumaczył generalnie podobnie pi razy drzwi

Jak pisałem światło diod jest jasne dopiero gdy napięcie z 3,6V spadnie do jakieś niecałe 3V robi się niebieskawe .... co tu dużo mówić może niebieskiej składowej jest trochę więcej i telefon jakoś to dziwnie wychwicił ale oko ludzkie nie

Do roweru sobie montuję mam finalny pomysł
    żelowa bateria 6V 7Ah i ogranicznik napięciowy (25zł) wyeliminuje o wahania się napięcia
    jest to dobre do roweru ponieważ świeci jak głupie a powyżej 40m nie potrzebuję światła .... po co komu diody które z 5km widać ????? choć moje pewnie też z takiej odległości widać ale jak kogoś oślepi to jak żarówka a nie jak luxeon
  • #30 2841090
    wizardking
    Poziom 11  
    Bawiłem się i bawiłem i oto efekt

Złączki RCA dają dobry i pewny styk jednocześnie są lekkie i tanie ciut pewnie gorsze od klasycznych jacków dla audio takich za 10 złotych...
    a włacznik koło 2 złotych chodzi jak marzenie
    Do tego rezystor 0,8 oma 5W i zrezygnowałem z stabilizatora napięcia bo przy 6V wejścia dawał tylko 3,5V a przy 12V wejścia grzeje się niepomiernie
    Do mocowania dobre są twarde druty - 1 żyła miedziana zależy od grubości 60gr np za metr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru diod LED o maksymalnej efektywności świetlnej przy niskim prądzie, szczególnie w zakresie około 20 mA, gdzie diody osiągają najwyższą sprawność. Poruszono temat diod typu superflux, tap flat oraz cylindrycznych, a także ich parametrów takich jak jasność w mcd, kąt świecenia i strumień świetlny w lumenach. Wskazano, że diody 5mm firmy Nichia cechują się dobrą jasnością i trwałością, natomiast diody noname szybko tracą jasność. Power LED-y, takie jak Luxeon, Cree i SSC, oferują wyższą trwałość i moc, ale ich sprawność przy wysokich prądach jest niższa niż diod pracujących przy niskim prądzie. Wskazano, że diody Luxeon mają niższą efektywność świetlną (około 80 lm/W przy 350 mA), a superfluxy mogą osiągać nawet 225 lm/W przy 20 mA. Omówiono także problem chłodzenia diod wysokoprądowych oraz wpływ optyki i kąta świecenia na efektywność oświetlenia. Poruszono zagadnienia pomiaru światła, różnicę między lumenami a kandelami oraz wpływ warunków pomiarowych na wyniki. Wspomniano o nowych modelach diod Cree XLamp XR-E oraz Seoul P4, które oferują wysoką jasność i sprawność. Dyskutowano również o praktycznych zastosowaniach diod LED w latarkach, oświetleniu domowym i rowerowym, podkreślając znaczenie stabilizacji napięcia i odpowiedniego zasilania. Wspomniano o diodach Jeled Electronics i TopBright jako przykładach superfluxów o wysokich parametrach, choć z zastrzeżeniem, że wartości mcd mogą być zawyżone. Podkreślono, że rzeczywista efektywność świetlna zależy od jakości diody, sposobu chłodzenia oraz zastosowanej optyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA