logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wywołaliście kiedyś u siebie pożar w warsztacie

kt838a 29 Cze 2006 22:50 44499 247
  • #1 2776203
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    mieliście pożar w swoim warsztacie spowodowany jakimś zwarciem, czy przeciążeniem??
  • #2 2776214
    krzys_w
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, pożaru nie było, tylko zasłona dymna jak faks na 120V nie chciał współpracować z 230V. :D
  • #3 2821459
    kt838a
    Poziom 23  
    Ja też pożaru niemiałem, ale u mojego kumpla był. Zrobilismy zasilacz z trafa od Amatora i mostek był prawdopodobnie na 1A. Sprawdziliśmy ile da amperów na zwarciu. Podłączamy miernik, wyskakuje 13A i zaczął palić się mostek.
  • #4 2821550
    tarzan107
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam.
    Czyściłem potencjometr w or. Sarabanda, (100 000) lat temu.
    Wiadomo, benzynka, strzykawka.
    Po włączeniu zaczęła się kurczyć skala. Iskra z wyłącznika sieciowego zapaliła resztki benzyny, i taki był efekt.
    Pozdrawiam.
  • #5 2821555
    kt838a
    Poziom 23  
    O zapomniałem dodać, że przez potencjometr podłączałem żarówkę 12V 21W do zasilacza i potencjometr się zapalił.
  • #6 2822138
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Hahah, ja miałem lepiej. Jakiś czas temu poza elektroniką interesowałem sie także pirotechniką :D No i wiecie takie tam, saletra z cukrem i inne bajery... Raz przygotowałem 300g prochu strzelniczego granulowanego (saletra potasowa, siarka i węgiel drzewny). I tak stał sobie tn granulat prochu w otwartym pudełku a ja przygotowywałem lont... No i chciałem zrobić mały test. Zapomniałem zamknąć pudełka z prochem i odpaliłem jakieś pół metra od niego lont.. Niestety lont wytwarzał za dużo iskier i jedna całkiem przypadkowo wpadła do pudełka z prochem :D Ale była jazda!! Wtedy warsztat miałem w piwnicy z uwagi na to że przechowywałem tam różne niebezpieczne substancje. No i wiecie. Zadyma na cały blok, że pożar był w piwnicy itp. Ale było tłumaczenia :D Dobrze że proch zgranulowany proch rozkruszyłem i nie był zbity, bo możliwe, że bym nie pisał na tym forum :( Od tamtej pory już prochu ani innych łatwopalnych świństw nie wytwarzam.
  • #7 2822701
    tarzan107
    Poziom 20  
    Witam.
    To jeszcze nic.
    Jeden gościu naprawiał radio Pionier, nie Pioneer, w krótkich spodniach na kolanach, w stodole, jak włączył, to się stodoła zajęła, zadzwonili po straż, ta przyjechała, i gość się utopił.
    Pozdrawiam.
  • #8 2822704
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Od tego chyba DjExit to foto obudowy;D
    Ja z kumplem bawiłem się w fajczenie słuchawek sony na wzmacniaczu 2x60:P
  • #9 2822729
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    haha, Fajnie skojarzyłeś ;) Ale ten avatar to jakby amulet przestrzegający mnie przed nadmiernym overclockingiem :D Bo już kompa spaliłem ;) Oczywiście nie wyglądał tak jak ten w avatarze, ale prawie :D (Prawie robi wielką różnicę)
    Pozdrawiam!
  • #10 2822750
    tarzan107
    Poziom 20  
    Witam.
    Udało mi się spalić słuchawki bez tak drogiego sprzętu.
    Trochę za bardzo pogrilowałem, i się usmażyły za darmo.
    Pozdrawiam.
  • #11 2822763
    DntSLn
    Poziom 22  
    Heh, a w mooich nie działał jeden głośniczek..
    Co do awataru to jest spoko.. mój kuzyn spalił kompa bo wsadził kość ram odwrotnie (sam w to nie wierze!). Po za tym ja niedawno spaliłem port USB.. oj terz było troske dymu;)
  • #12 2822771
    tarzan107
    Poziom 20  
    Witam.
    Da się.
    Więcej siły niż rozumu i gotowe.
    Pozdrawiam.
  • #13 2823104
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Ostatnio eksperymentowałem z trafem o prądzie nominalnym 40A zwarciowy będzie nie wiem jaki ale duży ponad 100A na pewno bo trafo jest bardzo sztywne miałem to wpięte linką 0.5mm^2 do płyty z prostownikiem i kondensatorami o łącznej pojemności 200mF (tak milifaradów :D) przypadkowo walnąłem sobie zwarcie kable się zespawały a zanim zdążyłem wyłączyć z sieci izolacja zaczęła się palić :D na szczęście na kupie smrodu się skoczyło (diody w mostku 200A od spawarki :) ) Zastanawia mnie dlaczego nie wywaliło bezpieczników w domu. Co do ramu to koledze też raz jakimś cudem udało się włożyć ddr-a odwrotnie zrobił to po pijaku :D Poszła płyta i ram próbowaliśmy potem włożyć to jeszcze raz naopak i ... złamaliśmy kość :D do dziś nie wiemy jak mu się to udało :D
  • #14 2823137
    DntSLn
    Poziom 22  
    Heh, ja oglądałem płyte kuzynka.. wejścia na kości były strasznie okopcone.. tak jak wspomniana wcześniej obudowa na awatarze kolegi DjExit. Podobno po za płytą spaliły się równierz graf. i zasilacz ale co do tego to nie mam pewności;)
  • #15 2823284
    tarzan107
    Poziom 20  
    witam.
    Nie chce mi się szukać, ale chyba każdy widział ja składają komputery na takim zdjęciu, w chacie z trzciny, drewnianym młotusiem.
    Musi pasić.
    Pozdrawiam.
  • #16 2824521
    kt838a
    Poziom 23  
    aaa zapomniałem jeszcze dodać. znalazłem brudny konednator to go umyłem benzyną i niewytarłem. podłączyłek go do zasilacza bo chcialem sprawdzić czy jest dobry, wziełem srubokręt i zrobilem zwarcie. poszły iskry i zaraz ogień. ja szybko qyłaczam zasilacz, wzielem butelke i po wode szybko poszlem, ale za nim przyszłem benzyna sie wypaliła
  • #17 2824611
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2825085
    kostek6
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    płytka pod 12V podłączona do 230 :D
  • #19 2825807
    stormblast
    Poziom 14  
    Kumpel dawno temu w pokoju na biurku niechcący podpalił słoik saletry... demolka - nawet na suficie były wielkie plamy, bo płonąca saletra pryskała do góry.

Miałem fajny widok z okna, już parę lat temu, jak ktoś wypalał trawę i niechcący innemu gościowi spalił stodołę. Ale były widoki.. Nawet jakieś fotki pstrykałem z okna:)

A jak byłem mały to w bloku kotłownię podpaliliśmy - pod ścianą stała sterta pudeł a myśmy rozpalonym prętem w tych pudłach wypalali fajne wzorki.. I to ja ugasiłem pożar!
  • #20 2825899
    ziomal_87
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Miałem 2 razy pożar spowodowany zwarciem obudowy TDA7294 z linią ground (zle odizolowanie) i momentalnie TDA zaczeło dymić kopcić sie az wkoncu zajęło sie ogniem ! krzem zaczął sie palić
    ! a raczej topić. heh szkoda mi ich było 30 zł w plecy :cry:
  • #21 2825924
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Ja pożaru naszczęście nie miałem - tylko dym z palącego się dysku, później grafiki, a ostatnio kabli od zasilacza (FDD zrobiło zwarcie). Poza warsztatem owszem. Zrobiliśmy ognicho i żeby się lepiej paliło wrzuciliśmy (nie działającą) płytę główną, upszednio podpalając porty PCI, ISA pamięć i podstawkę procesora. Był ubaw.
  • #22 2825990
    kt838a
    Poziom 23  
    kumpel miał stary CD-ROM i tam był taki duzy scalak to on wziął 2 kabelki do akumulatora i próbował do scalaka,najpierw sie dymił a na innych nózkach sie zapalił, albo w swojej szopie na podłoge nalał rozpuszczalnik i podpalił, kupa dymu i smrodu
  • #23 2830675
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    ja miałem pożar w piwnicy;] od centralnego;]
  • #24 2831873
    kt838a
    Poziom 23  
    ja pamietam, kiedys tato pape na dachu przyklejał i smołe w beczce grzał i mielismy akurat kukurydze i smoła się wylała i kukurydze zapaliła. naszczęście zauważyłem i powiedziałem tacie i akcje gasniczą zrobilismy
  • #25 2833633
    hakerjur
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a ja mialem przypadek że podczas zabawy z rakietą wlasnej konstrukcji. Zostala zbudowana z uzytego deodorantu oraz saletry i cukru. Odpalalem ja na parapecie za oknem po odpaleniu rakieta zrobila baczka i wpadla do mieszkania. Dymu co nie miara przyjechala straz bo sasiadka wezwala i tyle z zabawy. Wiecej rakiet nie odpalam na parapecie. Ciąg miala niezly.
  • #26 2833932
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Ja raz przylozylem przypadkiem lutownice do mieszanki benzoesanu sodu i chloranu potasu. Ladnie sie palilo ale trzeba bylo wietrzyc :(.
  • #27 2834062
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    ostatnio miałem zasłonę dymną po odpaleniu zasilacza AT, który przeleżał kilka lat na strychu u kumpla - elektrolity odmówiły posłuszeństwa
  • #28 2834088
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Ja parę lat temu chciałem podpiąć radio do prostownika. Dobrze że była nałożona blacha na górze radia bo wszystko zaczęło strzelać a radio leżało przede mną. Po tamtej historii nawet nie zdjąłem tej blachy od radia za strachu. Potem było kupę wietrzenia żeby rodzice nie zauważyli :D
  • #29 2834366
    Kapitan_hak
    Poziom 17  
    Ja raz próbowałem podłączyć żaróweczkę (Od roweru :D ) przez potencjometr do bateri 4,5V to przypadkiem zrobiłem zwarcie i papier na bateri("tabliczka znamionowa") się zapalił ale ognia nawet nie widziałem bo odruchowo zgasiłem;). Od tego czasu zawsze zdejmuje ten papier;);):D.
  • #30 2835049
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Kumpel umówił się kiedyś z jedną panną i nie miał spodni na wyjście. Wpadł na pomysł, że wypierze i szybko wysuszy. Pomysł dobry tylko wykonanie do kitu.
    O ile z praniem poradził sobie wzorowo to do suszenia użył dwóch suszarek do włosów. Spiął górę a w nogawki suszarki. Na domiar złego położył to wszystko na sofie w pokoju rodziców i poszedł do swojego pokoju robić swoje.
    Po pół godziny straż pożarna wparowała mu do domu bo zajęła się kanapa potem firanki i już jakoś poleciało :)
    Sąsiadka zauważyła z bloku na przeciwko kupe dymu i zadzwoniła pod straż.
    Straty: kanapa rodziców, dziura w parkiecie gdzie stała kanapa, firany, zasłony, karnisz drewniany, rolety na oknach, dwie suszarki no i spodnie :)
    Koleś nie wiedział co zrobić to po akcji spakował się i pojechał do babci na wieś, ciekawe jakie miny mieli rodzice po powrocie :))
    Ale jakoś to się wszystko dobrze skończyło.
    Pamiętam jeszcze, że tego samego roku robiliśmy impre na sylwestra u tego kumpla, (rodzice dali mu drugą szanse), obyło się bez takich fajerwerków, ale i tak przez balkon znajomi wyrzucili skrzynkę jabłek, bo stwierdzili, że kolesie pod blokiem bawili się za głośno, a igły od choinki były w lodowce - ktoś schował tam pół choinki (górna część). Pamiętam jak dziś minę wychodzących rodziców, obawiali się czy jak wrócą to czy w nowym roku będą mieli, do czego wracać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z pożarami i zwarciami w warsztatach oraz podczas prac elektronicznych i pirotechnicznych. Opisują przypadki zwarć w zasilaczach, uszkodzeń potencjometrów, tranzystorów i kondensatorów, które prowadziły do dymienia, zapłonu elementów lub całych urządzeń. Wiele sytuacji wynikało z błędów montażowych, niewłaściwego podłączenia napięć (np. 120V zamiast 230V), przeciążeń, braku izolacji lub nieostrożności przy pracy z łatwopalnymi substancjami (benzyna, proch strzelniczy, saletra). Wspomniano o pożarach spowodowanych przez zwarcia w układach wzmacniaczy (np. TDA7294, TDA1517), zasilaczach AT i ATX, a także o samozapłonach instalacji elektrycznych i urządzeń domowych (telewizor Rubin, piec olejowy). Kilka historii dotyczyło eksperymentów z pirotechniką, które kończyły się wybuchami i pożarami. Wskazano na konieczność stosowania bezpieczników, odpowiedniej izolacji, ostrożności przy pracy z wysokim napięciem i łatwopalnymi materiałami oraz na ryzyko związane z nieprawidłowym użytkowaniem sprzętu elektronicznego. Wątek zawiera także opisy gaszenia pożarów i konsekwencji takich zdarzeń, podkreślając znaczenie bezpieczeństwa w warsztacie i podczas eksperymentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA