logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 90 B3 1989 - Jak sprawdzić przekaźnik 296 klimatyzacji?

marcinsw 29 Cze 2006 23:04 1638 5
REKLAMA
  • #1 2776276
    marcinsw
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam,
    Na początku oznajmiam, że użyłem szukaczki :D
    Auto to Audi 90 z 1989 roku silnik 5cyl. NG, klima manualna. Problem pojawił się w tym roku. Po dobiciu klimy okazało się, że nie załącza się sprężarka (wentylator włącza się). Troszkę pogrzebałem i znalzałem, że nie załącza się duży przekaźnik pod kierownicą, po zdjęciu jego obudowy i zwarciu śrubokrętem sprężarka zaczęła pracować. Przekaźnik ten ma w sumie 8 pinów a w środku niego oprócz zwykłego przekaźnika jest jeszcze na płytce kilka diod, jakiś scalak i jeszcze jakieś elementy. Opisany jest jako 296 a numer katalogowy to 443 919 578G.
    Może wiecie jak sprawdzić ten przekaźnik, jakimi sygnałami i skąd jest sterowany (gdzie dalej szukać w samochodzie)? Przeglądałem schematy instalacji elektrycznej do tego auta, możecie mi powiedzieć co to jest A/C REFRIG LOW PRES SW, A/C REFRIG HI PRES SAFETY SW, KICKDOWN SW.
    pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 2776529
    zphudawid
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    włączanie klimy zależne jest też od ciśnienia czynnika chłodzącego w instalacji może tam masz problem skoro musiałeś go dobijać
  • REKLAMA
  • #3 2776545
    marcinsw
    Poziom 11  
    Ciśnienie było jeszcze raz sprawdzane wczoraj, jest ok
    No chyba, że walnął czujnik ciśnienia, ktoś wie gdzie go szukać i jak można sprawdzić? Dwa jakieś czujniki znajdują się przed chłodnicą, jeden jest czerwony a drugi zielony.
  • REKLAMA
  • #4 2779150
    zphudawid
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    jeden mierzy zbyt wysokie a drugi zbyt niskie ciśnienie. Myślę że nie sprawdzi się ich bez specjalnego sprzętu
  • REKLAMA
  • #5 2782468
    marcinsw
    Poziom 11  
    A jeszcze jedno pytanie, czy załączenie klimy jest w jakikolwiek sposób powiązane z nawiewem? Mam walnięty rezystor obrotówi działa mi tylko 3 i 4 bieg.
  • #6 2783010
    _robert_
    Poziom 20  
    Ocena: 69
    Jest powiązane i najpierw zajrzyj tam...
REKLAMA