logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podnieść napięcie z 6V do 12V w motorowerze Romet Ogar?

bartekpl 29 Cze 2006 23:33 5032 7
REKLAMA
  • #1 2776402
    bartekpl
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie!

Posiadam motorower Romet (ogar), który ma instalacje 6V (prąd zmienny). Chciałbym podnieść napięcie z 6V do 12V by ładować dodatkowy akumulator... (Cewka zapłonowa bedzie dalej chodzić na 6V). Wiem że można kupić iskrownik 12V i na całej instalacji bym miał 12V, jednak taki iskrownik kosztuje ponad 100PLN!

Wiec wracając do rzeczy... Mostek prostowniczy i mamy prąd stały z iskrownika... I teraz jak najprościej moge go zwiększyć do 12V by ładował mi 12V akumulator...?

Dodano po 12 [minuty]:

Aha... Na rame motoroweru jak wiadomo puszczona jest masa prądu zmiennego... Czy jak podłącze (-) akumulatora do masy to niebedą sobie w chodzić w droge te dwa układy?
  • REKLAMA
  • #2 2776479
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    A dlaczego nie chcesz zastosować akumulatora na 6V? Przetwornica z 6V na 12V nie jest urządzeniem idealnym i bierze więcej niż "daje" a jak wiemy te ceweczki w Ogarku nie dają za dużo prądu. Najlepszym, najprostszym i ekonomicznym sposobem jest zastosowanie akumulatora na 6V.

Pozdrawiam Mat.

PS Jakby co, gdzieś zamieszczałem na elce schemat jak to podłączyć, odezwij się a go odszukam.
  • REKLAMA
  • #3 2776484
    bartekpl
    Poziom 15  
    majster_15, myślałem nad akumulatorem 6V, ale wtedy bede miał problemy z zasileniem urządzeń na 12V! np. Katody świecące, których transformator na wejściu musi mieć 12V, chyba że przerobiłbym ten zasilacz tych katod... Ale potem kolejne urządzenie będzie znowu na 12V itd...

Prosto będzie przerobić ten zasilacz do świecących katod REVOLTEC'ka?

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

I czy do ładowania akumulatora z iskrownika będzie potrzebny stabilizator napięcia? Choć niewiem czy on coś da bo te napięcie z iskrownika jest śmieszne... Na niskich obrotach ledwo co sie świeci zarowka 15W 6V, a na wysokich bardzo mocno się świeci... Więc występują wszelakie napięcia między 1V a 6V... Więc pytanie czy to bedzie łądować mi akumulator? Jak w motorach ładuje się akumulator? Chyba na pełne 6V nigdy się nienaładuje...

Dodano po 14 [minuty]:

DC1L-0512S ( http://www.tme.pl/arts2/pl/b16/dc1l-0505s.html )

A takiego przetwornika nieopłaca się montować? Pisze ze ma 1W, ale chyba to zamało by ładować aku... ... ... ???

DC3N-0512S ( http://www.tme.pl/arts2/pl/b16/dc3n-0505s.html ) tutaj ver. 3W, ale to tez chyba mało...
  • REKLAMA
  • #4 2778698
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Witam,mam tu układ przetwornicy do rowera z 6V na 12V,i myślę że dało by się zastosowac ja też do motorowera
    Załączniki:
    • Przetwornica do rowera.rar (14.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2779251
    majster_15
    Poziom 23  
    Edek45 napisał:
    Witam,mam tu układ przetwornicy do rowera z 6V na 12V,i myślę że dało by się zastosowac ja też do motorowera

Na moje oko to to przypomina przetwornicę z 12V na 6V a nie na odwrót.

Pozdrawiam Mat.

PS A może by tak przewinąć te cewkę w magnecie na 12V (?)
  • #6 2779426
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Można zrobić przetwornicę na MC34063 która działa już od 3V. Jeśli masz na obudowie zmienne napięcie to można mieć też minus ale wtedy dla przetwornicy wykorzystujesz prostownik jednopołówkowy który wykorzysta prądnice w 50%. Po kolei:
    1. Prostownik na diodach szottky (mostek lub jedna sztuka - zależy co z tą masą)
    2. Scalaczek MC34063 + dobry MOSFET z kanałem N (potrzebny jest z małą rezystancją załączenia z jak najmniejszym napięciem bramki - można takie znaleźć)
    3. Duża ilość kondesatorów LOW ESR na wejściu i wyjściu i prawidłowy dławik na odpowiedni prąd - w nim jest gromadzona energia.
    Prąd na wyjściu będzie odpowiednio mniejszy niż na wejściu wg zasady Iwy/Iwe=Uwe/Uwy teoretycznie a praktycznie osiągnie max 90%. Napięcie do ładowania akumulatora 12V musi być wyższe i np. w samochodzie jest 14,4V. W takim przypadku jeszcze mniejszy prąd na wyjściu uzyskasz. Musisz sprawdzić jak bardzo możesz obciążyć prądnice to wtedy można zaprojektować przetwornicę.
  • #7 2780714
    bartekpl
    Poziom 15  
    majster_15 napisał:

http://motorower.net/modules/articles/article.php?id=20

W tym artykule jest opisane jak przerobić na 12V

Pisze:
    "na cewkę świetlną wejdzie około 140 zwojów a na zapłonową około 240 zwojów. Obie cewki świetlne połączyć należy szeregowo, co przedstawia ryc. 1"

Ciekawe jak on obliczył ilość zwojów by uzyskać 12V... Jedynym rozwiązaniem sprawdzanie w praktyce jakie napięcie uzyskamy czy można to wyliczyć jakimś programem?
  • #8 2780845
    majster_15
    Poziom 23  
    bartekpl napisał:
    majster_15 napisał:

http://motorower.net/modules/articles/article.php?id=20

W tym artykule jest opisane jak przerobić na 12V

Pisze:
    "na cewkę świetlną wejdzie około 140 zwojów a na zapłonową około 240 zwojów. Obie cewki świetlne połączyć należy szeregowo, co przedstawia ryc. 1"

Ciekawe jak on obliczył ilość zwojów by uzyskać 12V... Jedynym rozwiązaniem sprawdzanie w praktyce jakie napięcie uzyskamy czy można to wyliczyć jakimś programem?

Moim zdanie to jest połączenie równoległe a nie szeregowe. Ile nawinąć zwoi? Hmm, przy odwijaniu starego uzwojenia policzyć ile ich było i pomnożyć przez dwa. Drut można a nawet trzeba (bo się nie zmieści) zastosować o mniejszej średnicy. Magneto da nam i tak taką samą moc.

Pozdrawiam Mat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podniesienia napięcia z 6V do 12V w motorowerze Romet Ogar z instalacją 6V prądu zmiennego, aby zasilić dodatkowy akumulator 12V, przy zachowaniu cewki zapłonowej na 6V. Zaproponowano kilka rozwiązań: zastosowanie akumulatora 6V jako najprostsze i najbardziej ekonomiczne, jednak autor potrzebuje 12V do zasilania urządzeń takich jak katody świecące. Rozważano użycie mostka prostowniczego do uzyskania prądu stałego z iskrownika oraz przetwornicy podwyższającej napięcie, np. na układzie MC34063, z odpowiednim prostownikiem diodowym (najlepiej Schottky), MOSFET-em o niskiej rezystancji włączenia i dławikiem. Podkreślono, że napięcie z iskrownika jest zmienne i zależne od obrotów, co komplikuje stabilne ładowanie akumulatora 12V, które wymaga napięcia wyższego niż nominalne (np. 14,4V). Dyskutowano także o możliwości przewinięcia cewek magneto, aby uzyskać wyższe napięcie 12V, z uwzględnieniem liczby zwojów i średnicy drutu. Wskazano na artykuł opisujący przeróbkę na 12V z podaniem liczby zwojów, choć pojawiły się wątpliwości co do sposobu łączenia cewek (szeregowo vs równolegle). Podsumowując, rozwiązania obejmują: zastosowanie przetwornicy DC-DC, modyfikację cewek magneto lub użycie akumulatora 6V, z uwzględnieniem ograniczeń prądowych i napięciowych instalacji motoroweru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA