logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica do ładowania akumulatora w motorowerze.

loba85 19 Maj 2009 06:55 3651 6
  • #1 6547476
    loba85
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.

Posiadam motorower marki Romet Chart , w Chart był remontowany i przy okazji chciałbym wymienić instalacje z 6 v na 12V . W sumie nie było by problemu jak by nie to ładowanie:| . Nie wiem może jakaś przetwornica z 6 na 12V :?:ale jaka wydajność i czy da rade naładować akumulator 12v :?:.

Schemat instalacji Charta:

Przetwornica do ładowania akumulatora w motorowerze.

Bardzo proszę o jakieś porady , schematy , sugestie . :D

Porada nr 1: nie zapisuj obrazka w 4-krotnie wyższej rozdzielczości niż potrzeba. Poprawiłem.
    Porada nr 2: obrazki ładuj na serwer Elektrody przyciskiem Dodaj obrazek. Poprawiłem.
    Porada nr 3: w temacie zawieraj istotne informacje a nie słowa "putanie" czy "problem". Poprawiłem.
    Porada nr 4: nazwy własne pisz z wielkiej litery. Popraw sam. [R]
  • #2 6547592
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Przed rozpoczęciem eksperymentów warto wykonać pomiary prądów ładowania na akumulatorze 6V i 12V. Jaką pojemność ma akumulator 12V? Pozdrawiam.
  • #3 6548735
    loba85
    Poziom 12  
    Akumulatora 6v nie posiadam wiec nic o nim nie mogę powiedzieć . Pomiaru tez nie mogę zrobić ponieważ nie posiadam żadnego miernika . Akumulator który posiadam ma 12v , 4Ah , 56A to wszystko co wiem na ten temat :(:(
  • #4 6548757
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Bez jakiegokolwiek miernika i bez doświadczenia chcesz się brać za tak poważną zmianę? Daruj sobie. Kup akumulator 6V 10Ah - będzie taniej.
  • #6 6548903
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Pomagałem koledze w przeróbce junaka na 12V + aku, bo tam nie było w ogóle aku i inst. 6V. Oddał prądnice do przewinięcia, tyle że tam prądnica dawała stałe napięcie - no odprostowane na komutatorze i miała uzwojenie wzbudzenia które odsterowaliśmy stabilizatorem z poloneza.
    Ps. Miernik z amperomierzem stałym do 10A kosztuje 20PLN kup sobie, przydaje się w domu.
  • #7 6550641
    loba85
    Poziom 12  
    Co do pomiarów prądu to są dwie cewki 1 ma 0.8A a droga ma 1,5A przynajmniej tak pisze na schemacie :PP . Coś mi sie wydaje ze chyba nikt nie poda jaka przetwornice mogę zainstalować a może żadna nie zda egzaminu ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat modernizacji instalacji elektrycznej motoroweru Romet Chart z 6V na 12V, ze szczególnym uwzględnieniem problemu ładowania akumulatora 12V. Autor posiada akumulator 12V o pojemności 4Ah i prądzie rozruchowym 56A, jednak nie dysponuje miernikiem do pomiarów prądów ładowania. Uczestnicy zalecają wykonanie pomiarów prądów ładowania na akumulatorze 6V i 12V oraz zakup prostego miernika amperomierza do 10A, który jest tani i przydatny. Wskazano, że bez odpowiednich pomiarów i doświadczenia zmiana instalacji może być ryzykowna. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem z przeróbką motoroweru Junak na instalację 12V z akumulatorem, gdzie prądnica została przewinięta i zastosowano stabilizator napięcia z Poloneza. Autor podał, że na schemacie instalacji Charta cewki mają prądy 0,8A i 1,5A, co może ograniczać dobór przetwornicy 6V na 12V do ładowania akumulatora. Nie pojawiła się konkretna rekomendacja modelu przetwornicy, a dyskusja sugeruje, że może być trudno znaleźć odpowiednie rozwiązanie bez modyfikacji prądnicy lub zastosowania stabilizatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA