logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Waga tensometryczna. Szukam najtańszego rozwiązania.

krzysztof s 30 Cze 2006 13:53 6694 13
REKLAMA
  • #1 2777542
    krzysztof s
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    jestem zainteresowany zabudową 4 zbiorników o wadze od 1000 kg do 15000 kg na wagach tensometrycznych.szukam najtańszego rozwiązania.Dziękuję z góry za wszelkie porady.
  • REKLAMA
  • #2 2777797
    phonemaniac
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    nie wiem czy najtansze, ale mozesz np w introlu popytac :P

popatrz na to, oni napewno ci cos dobiora odpowiedniego

http://www.introl.pl/katalog/wagi/zbiornikowe/wstep.html

pozdro

p.s. my na zakladzie uzywamy podobnego patentu do wazenia zbiornika z maczka wapienna na 6 tensometrach o wadze 2000 ton

pozdro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2786150
    krzysztof s
    Poziom 11  
    Dziękuję za wskazanie dostawców.
    Interesuje mnie kontakt z osobami które montowały i uruchamiały wagi tensometryczne i posiadają wiedzę praktyczną potrzebną do zaprojektowania i uruchomia systemu ważącego.
    pozdrowienia
  • #7 2786664
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    pytaj tutaj. Myślę że podstawy przydadzą się i innym użytkownikom, a i ja coś skorzystam z tej debaty
    tensometr:
    masa wagi + masa ważonego obciążenia + mały zapas dla bezpieczeństwa.
    do tego gotowy miernik (np. seria PAX - SCAIME) , lub przetwornik (np. SCAIME CMJ-...) i wyświetlacz z We analogowym (np.0-10V, 4-20mA)
  • REKLAMA
  • #8 2786741
    krzysztof s
    Poziom 11  
    podaję potrzebne wielkości :
    1. Mieszalnik 1 waga tary 600 kg ilość produktu 550 kg
    2. Mieszalnik 2 waga tary 1500 kg ilość produktu 1800 kg
    3. Mieszalnik 3 waga tary 3500 kg ilość produktu 6000 kg
    Odczyt wagi na prostym wyświetlaczu z możliwością dawkowania różnych ilości produktów.
    Jestem w tej chwili w momencie realizacji przebudowy instalacji produkcyjnej i mam możliwość dużego manewru przy pracach montarzowych i budowlannych.
    Potrzebuję wiadomości teoretycznych na temat połączenia trzech lub czterech czujników tensometrycznych do jednego wyświetlacza (wskażnika wagi) czy do połączenia potrzeba dotkowego wzmacniacza jaki dobrać wyświetlacz itd.
    Za wszelkie informację z góry bardzo dziękuję.
  • #9 2792158
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    proponuję poczytać dokładnie powyższe linki.
    Scaime które proponuję pozwalają na podłączenie do 4 czujników, w przypadku większej ilości czujników są stosowane sumatory.
    wyświetlacz "czyta "sygnał z przetwornika
    a sam sygnał wyjściowy "obrabia się " w samym przetworniku tzw. PR-kami. podobnie punkt "0" tary wagi, zakres max.
    Introl i inni producenci podobnie - zasada taka sama.
  • #11 2799146
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 311
    Czy mają one służyć do rozliczeń handlowych czy tylko ułatwiać dozowanie?
    Jeśli to pierwsze, to sam raczej tego nie zrobisz. Kiedyś współpracowalem z firmą TENSOTRONIC i SCHENCK POLSKA, różne cuda na zamówienie robią, łącznie z legalizacją.
  • #12 2809434
    krzysztof s
    Poziom 11  
    Zamontowane wagi mają ułatwiać tylko i wyłącznie dozowanie.
    Czy mógłbym prosić o namiary na konkretną osobę a w/w firmy , która pomogłaby mi przy zabudowie wag.
    Pozdrowienia
  • #14 3563328
    krzysztof s
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc temat zakończony

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania najtańszego rozwiązania do zabudowy czterech wag tensometrycznych do ważenia zbiorników o masie od 1000 kg do 15000 kg. Wskazano kilka firm i dostawców oferujących komponenty i systemy wag tensometrycznych, m.in. Introl, SCAIME, HBM, Wakro, Tensotronic oraz Schenck Polska. Podkreślono możliwość wykorzystania przetworników SCAIME (np. seria PAX, CMJ) do podłączenia do 4 czujników tensometrycznych, z opcją stosowania sumatorów przy większej liczbie czujników. Omówiono potrzebę stosowania wzmacniaczy sygnału oraz wyświetlaczy z wejściem analogowym (0-10 V, 4-20 mA) lub integracji z istniejącym sterownikiem PLC. Autor poszukiwał praktycznych wskazówek dotyczących montażu i uruchomienia systemu, w tym połączenia kilku czujników do jednego wskaźnika wagi oraz kalibracji tary i zakresu pomiarowego. Wskazano, że system ma służyć wyłącznie do dozowania, a nie do rozliczeń handlowych, co wpływa na wymagania dotyczące legalizacji. Podsumowując, rekomendowano kontakt z firmami specjalizującymi się w systemach tensometrycznych oraz zapoznanie się z dostępnymi katalogami i komponentami do budowy prostych i ekonomicznych systemów wagowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA