logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niski FPS w World of Warcraft na Sempron 3100+, GF 6100, 512MB RAM - co robić?

MATEK90 01 Lip 2006 11:53 1147 7
REKLAMA
  • #1 2780250
    MATEK90
    Poziom 11  
    Witam,

Gram w wow'a ponda 6mechow, strasznie mnie lagowal FPS bo mialem 4 letni sprzet. Zakupilem wiec 3100+Semprona 64MB, 512 DDR-RAM i GF 6100. Jak wyciagalme 8-15FPS w grze na starym sprzecie to teraz wciagam dkladnie tylkoe samo w granicach 6-20FPS a sprzet poprawil sie prawie 3 krotnie. Czy kots z was mial moze podobne problemy lub wie co jest nie tak.

Z gory dziekuje za odp.
  • REKLAMA
  • #2 2780716
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam!
    A Ty wiesz czym sie LAG od FPS rozni? Bo jest miedzy nimi zasadnicza roznica a i zaleza od ,w sumie, dwoch roznych czynnikow.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2781384
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Nie musze dziekowac, chcialbym zauwazyc ze kiepskie FPS moze byc spowodowane kiepskim polaczeniem Twojego kompa z serwerem gry. Wiec na poczatek powylaczaj wszystkie progsy p2p, sprawdz w menedzerze zadan ,co masz powlaczane i co potencjalnie moze pozerac zasoby, wylacz komunikatory. To tak na poczatek. Napisz jeszcze jaka masz plytke do zestawu.
  • #5 2781463
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Według mnie winę ponosi słabe łącze. Ale co ten temat robi w dziale overlocking i tuning PC? Przecież on z tym nie ma nic wspólnego, poszukaj innego działu (jeśli jest odpowiedni na elektrodzie) lub forum.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2781753
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    ale zobacz co masz za karte ona wcale nie jest taka wydajna jak myslisz
  • #7 2781756
    MATEK90
    Poziom 11  
    Plyta jest nie zaciekawa jak mi sie wtdaje oto ona.
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24925

Ma zintegrowana karte graficzna i to jest chyba lipa. BTW przedtem mialem GF'a 4 MX4000, 512 SD-RAM i plytke gigabyte ale nie wiem dokladnie jaka ale komp byl 2 krotnie slabszy a gra lepij mi chodzila to jest dziwne.

Thx za pomioc i czakam na porade.:)

Dodano po 2 [minuty]:

dabu napisał:
    ale zobacz co masz za karte ona wcale nie jest taka wydajna jak myslisz

Tak ale wczesniej mialem GF 4 MX 4000 no to chyba dosc duza roznica a gra gorzej chodzi:cry:
  • #8 2782827
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    taak tylko że na nowej karcie masz dużo więcej efektów
    dla porównania mój radek 9550 chodzi lepiej od tej karty na max detalach

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem niskiego FPS w grze World of Warcraft pomimo wymiany sprzętu na procesor Sempron 3100+, 512 MB DDR RAM oraz kartę graficzną GF 6100. Wcześniej na starszym sprzęcie osiągał podobne wartości FPS (8-15), a po modernizacji wyniki nie poprawiły się znacząco (6-20 FPS). W dyskusji zwrócono uwagę na różnicę między lagiem a niskim FPS, podkreślając, że lag wynika z problemów sieciowych, a FPS z wydajności sprzętu. Sugerowano wyłączenie programów obciążających zasoby systemowe oraz komunikatorów. Wskazano, że karta GF 6100 jest słaba wydajnościowo, zwłaszcza w porównaniu do poprzedniej GF4 MX 4000, która mimo starszej konfiguracji dawała lepsze efekty. Użytkownik potwierdził, że płyta główna posiada zintegrowaną grafikę, co może ograniczać wydajność. Zwrócono uwagę, że na nowej karcie graficznej mogą być włączone bardziej zaawansowane efekty graficzne, co obniża FPS. Podsumowując, problemem jest przede wszystkim słaba karta graficzna GF 6100 oraz możliwe obciążenie systemu dodatkowymi procesami, a także ustawienia graficzne w grze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA