Witam,
Posiadam 9800GT Golden Sample Gainwarda (1GB), do tej pory nie miałem raczej żadnych problemów jesli chodzi o gry, jednak od jakiegoś czasu zaczął mnie niepokoić niski poziom fps-ow. Nie chciałbym tutaj przynudzać osobom, które nie znają tej gry lecz kilka słów, wprowadzających w temat, musi się znaleźć. WoW jest gra MMORPG. W moim przypadku opiera się na uczęszczaniu, wraz z innymi osobami na tzw. instancje, w których przychodzi nam się zmagać z rożnymi bossami. Cały skład liczy 25 osób, jak można się domyśleć, podczas tej rozgrywki każdy z graczy używa dostępnych mu czarów. Różnorodność czarów sprawia iż „ekran wygląda naprawdę kolorowo”
. I tu dla mnie zaczynają się schody. Ilość fps-ów oscyluje w granicach 8-11 co oczywiście wyklucza płynną rozgrywkę, momentami wygląda to nawet tak, jakbym miał od 1 do 3 fps-ów. Chciałbym zaznaczyć, iż na początku grałem na ustawieniach ultra, gdyż rozgrywki z 5 osobami nie sprawiały żadnej zadyszki. Pierwsza moja myśl była oczywista – karta jest za słaba. Kontynuacja tego było obniżenie poszczególnych opcji graficznych a w końcu przejście na medium. Niestety i tu ilość fps-ów była niezadowalająca, dodam nawet, iż nie zwiększyła się. Kolejnym krokiem było przejście na low. Także tutaj ku mojemu zaskoczeniu płynność gry nie poprawiła się. Nie mogę powiedzieć ze nie ma przyrostu fps-ów, bo jest, wynosi on średnio 4!. Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że karta kompletnie sobie nie radzi z tą grą a bynajmniej na tych nieszczęsnych instancjach. Dodam, że ta sama rozgrywka przy 10 osobach nie powoduje takiego spadku płynności (a tam gram na ultra). Czy to możliwe, aby ta karta nie radziła sobie w pełni z ta gra? Nawet na low ;-/
Chciałbym także zwrócić uwagę na to, iż grałem w tytuły, które wydawałoby się, mają większe wymagania systemowe i tam nie było żadnych problemów, nawet na wysokich ustawieniach.
Teraz coś o sprzęcie:
- OS – Vista 64-bit
- AMD Phenom 9550 (2,2 GHz)
- 4 GB RAM (DDR2 800 MHz)
- Gigabyte S-series (w tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia dokładnego oznaczenia)
- Sterowniki posiadam najnowsze.
Wszystko podłączone pod Modecoma Feel III (500W).
Wyprzedzę niektórych, tak wiem, nie jest to zasilacz „najwyższych lotów” ale do tej pory działa bezproblemowo. Oczywiście zdaje sobie sprawę że sprzęt nie jest jakiś nadzwyczajny ale na LOW jednak powinien sobie poradzić ;(
Dodam również, że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem komputera, także jeśli znalazłby się ktoś życzliwy, kto zechciałby pomoc, bardzo proszę o w miarę przystępne do zrozumienia treści
Z góry dzięki, pozdrawiam.
Posiadam 9800GT Golden Sample Gainwarda (1GB), do tej pory nie miałem raczej żadnych problemów jesli chodzi o gry, jednak od jakiegoś czasu zaczął mnie niepokoić niski poziom fps-ow. Nie chciałbym tutaj przynudzać osobom, które nie znają tej gry lecz kilka słów, wprowadzających w temat, musi się znaleźć. WoW jest gra MMORPG. W moim przypadku opiera się na uczęszczaniu, wraz z innymi osobami na tzw. instancje, w których przychodzi nam się zmagać z rożnymi bossami. Cały skład liczy 25 osób, jak można się domyśleć, podczas tej rozgrywki każdy z graczy używa dostępnych mu czarów. Różnorodność czarów sprawia iż „ekran wygląda naprawdę kolorowo”
Chciałbym także zwrócić uwagę na to, iż grałem w tytuły, które wydawałoby się, mają większe wymagania systemowe i tam nie było żadnych problemów, nawet na wysokich ustawieniach.
Teraz coś o sprzęcie:
- OS – Vista 64-bit
- AMD Phenom 9550 (2,2 GHz)
- 4 GB RAM (DDR2 800 MHz)
- Gigabyte S-series (w tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia dokładnego oznaczenia)
- Sterowniki posiadam najnowsze.
Wszystko podłączone pod Modecoma Feel III (500W).
Wyprzedzę niektórych, tak wiem, nie jest to zasilacz „najwyższych lotów” ale do tej pory działa bezproblemowo. Oczywiście zdaje sobie sprawę że sprzęt nie jest jakiś nadzwyczajny ale na LOW jednak powinien sobie poradzić ;(
Dodam również, że nie jestem zaawansowanym użytkownikiem komputera, także jeśli znalazłby się ktoś życzliwy, kto zechciałby pomoc, bardzo proszę o w miarę przystępne do zrozumienia treści
Z góry dzięki, pozdrawiam.