logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i - brak zasięgu po naprawie, co jeszcze sprawdzić?

bbxb 01 Lip 2006 16:14 8094 16
REKLAMA
  • #1 2780920
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Więc tak:
    telefon trafił do mnie po magiku. Te ramki metalowe na płycie były brązowe - tak przypalone. Płyta telefonu również przygrzana - cała zalana jakimś tanim topnikiem.
    Objawy:
    po włączeniu telelefonu zasięg wskakuje na 3 sekundy [jest full i pokazuje na wyświetlaczu Plus GSM] po czym spada do zera i już nigdy nie wskakuje.
    Pełna zmiana softu + PM + resety - wszystko poszło pięknie. Zasięgu nadal brak. Wykąpałem płytę + wygrzanie radiówki z topnikiem [RMA-223]. Zasięgu nadal brak. Postawiłem nową, oryginalną PA - zasięgu nadal brak. Na wyszukiwaniu ręcznym telefon pięknie znajduje wszystkie 3 sieci.

Telefon się oczywiście normalnie włącza i wszystko chodzi świetnie. IMEI jest OK.
    Co robić??

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2781514
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Objaw wskazuje na PA.Sprawdzałeś czy końcówka ma zasilanie?
  • #3 2781532
    bbxb
    Poziom 31  
    A jakie byłyby objawy gdyby uszkodzony był diplexer?? Nie mam diplexera do 6230i. Ale od jakich innych modeli mogę zastosować diplexer?? Albo chociaż jak zmostkować te pady pod diplexerem w 6230i???

POZDRAWIAM.
  • Pomocny post
    #4 2781557
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Spotkałem juz przypadki że telefon tak się zachowywał a uszkodzony był diplexer.
    Najczęściej uszkodzenie diplexera powoduje że telefon nie znajduje żadnej sieci albo tylko niektóre do tego bardzo słabo.Jak wiadomo stoi od razu za anteną :)
  • #5 2781771
    bbxb
    Poziom 31  
    Ok.
    A od jakiego innego modelu mogę zastosować diplexer do 6230i??

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2783763
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    no i tu wlasnie czesto jest problem... telefon z uszkodzonym diplexerem bardzo czesto moze miec objawy koncowki mocy... jest tak poniewaz diplexer odpowiada zarowno za Rx (odbio) jak i tx (nadawanie)...

zmostkowac oczywiscie mozna... wystarczy polaczyc wejscie antetny z nadawanim i odbiorem na danym pasmie...
  • Pomocny post
    #7 2784102
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    ano jesli diplexer okaze sie nie uszkodzony to pamietaj o mozliwym uszkodzeniu rf chipa/helgo lub tez plyty glownej po magiku.
  • #8 2784838
    bbxb
    Poziom 31  
    Jak zmostkować ten diplexer?? Bardzo proszę o rysunek. To jest bardzo pilna sprawa!!!

POZDRAWIAM I DZIEKUJE ZA POMOC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2785185
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Sprawdź czyIMEI nie jest zablokowany.
  • Pomocny post
    #10 2785297
    MasterJapko
    Poziom 15  
    rybol napisał:
    no i tu wlasnie czesto jest problem... telefon z uszkodzonym diplexerem bardzo czesto moze miec objawy koncowki mocy... jest tak poniewaz diplexer odpowiada zarowno za Rx (odbio) jak i tx (nadawanie)...

zmostkowac oczywiscie mozna... wystarczy polaczyc wejscie antetny z nadawanim i odbiorem na danym pasmie...

hmm czyli mozna zrobic zasieg w telefonie bez diplexera? wykonujac zwykle polaczeni padow pod nim?
  • #11 2785359
    bbxb
    Poziom 31  
    Ja w pierwszym poście napisałem:
    Cytat:
    IMEI jest OK.

A FranekDolas zadaje pytanie:
    Cytat:
    Sprawdź czyIMEI nie jest zablokowany.

Więc odpowiadam: IMEI nie jest zablokowany. IMEI jest ok.

Cytat:
    czyli mozna zrobic zasieg w telefonie bez diplexera? wykonujac zwykle polaczeni padow pod nim?

Tak, oczywiście, że można. Tylko jeśli masz diplexer to telefon może pracować w 2 albo 3 systemach [900 1800 1900]. A jak mostkujesz to mostkujesz tylko na jaden system. Sprawdzone i potwierdzone.

Jak zmostkować diplexer [switch antenowy] w 6230i na zakres 900 ???

POZDRAWIAM.
  • Pomocny post
    #13 2786500
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Bbxb - Franek Dolas chyba pytał czy sieć nie zablokowała fona po imei. Pozatym ja jak mam brak zasięgu HW to zawsze zaczynam od sprawdzenia końcówki (najlepiej monitorem od kompa - równomierne mryganie obrazu) POTEM GRZANIE RF CHIPA.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 3352729
    gsmholik
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    diplexer do noki 6230i pasuje bez żadnych przeszkód od niki 6230 tj. DA 194 ,chodzi jeszcze w 7200.
  • Pomocny post
    #16 3355775
    pandragon1984
    Poziom 14  
    a ja bym jeszcze c504 przy vco sprawdzil diplekser zadko wymieniam bo podobne objawy beda jak ten kondziol bedzie przebity
  • #17 3563298
    bbxb
    Poziom 31  
    Postawiona - nowa PA.

Dziękuję za wypowiedzi. Temat zamykam.

POZDRAWIAM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 6230i po naprawie u magika wykazuje brak zasięgu – po włączeniu zasięg pojawia się na kilka sekund, następnie spada do zera i nie wraca. Wymieniono oprogramowanie, PM, wykonano reset, wymieniono oryginalną końcówkę mocy (PA), wyczyszczono i wygrzano radio z topnikiem, jednak problem pozostał. Telefon normalnie się uruchamia, IMEI jest poprawny i nie jest zablokowany. Podczas ręcznego wyszukiwania sieci telefon wykrywa wszystkie dostępne sieci. Podejrzewano uszkodzenie diplexera, który odpowiada za odbiór i nadawanie sygnału, a jego uszkodzenie może powodować brak zasięgu lub słaby odbiór. Możliwe jest zmostkowanie padów pod diplexerem, co pozwala na pracę telefonu w jednym paśmie (np. 900 MHz). Diplexer do 6230i jest kompatybilny z modelem 6230 (DA-194) oraz 7200. Zalecane jest także sprawdzenie kondensatora C504 przy VCO oraz ewentualne uszkodzenia układu RF lub płyty głównej. Schematy i rysunki do mostkowania diplexera można znaleźć na forach technicznych. Ostatecznie wymiana PA nie rozwiązała problemu, a temat został zamknięty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA