logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 brak zasięgu, różne IMEI w UEM i info o telefonie, edycja PM

lolus54 08 Wrz 2007 13:09 1329 8
REKLAMA
  • #1 4262448
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam mam nokie 6230 nie ma ona w ogóle zasięgu na ręcznym nie znajduje. Zrobiłem następujące rzeczy przy niej wykąpałem, przelutowałem diplexer, pa, vco, kondensator c504(drugi wlutowałem), zrobiłem również mostek na diplexer i nadal nic zero zasięgu. Może doradzicie mi co jeszcze mogę zrobić lub jaką część dokupić?

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

Więc wygrzałem jeszcze helgo i nadal nic więc wróciłem do naprawy sw i tak mam dwa imeie inny w info o fonie a inny w uemie podczas flashowania mi się wyświetla o ile się nie myle to zły imei mam wgrany w pm do flasha? I tu pytanie czy da się z edytować pm?
  • REKLAMA
  • #2 4265335
    lolus54
    Poziom 21  
    Czy nikt nie może mi nic doradzić na mój problem? Mam pytanie gdzie moge kupić generator vco(G500) do tej nokii bo nie moge nigdzie znaleźć lub z czego przełożyć?
  • #3 4273117
    lolus54
    Poziom 21  
    Witam ponownie prosze o pomoc, skąd moge wziąć vco do tego modelu obstawiam ciągle go ponieważ już praktycznie wszystko sprawdziłem przelutowałem helgo i nadal nie znajduje na ręcznym zasięgu.
  • REKLAMA
  • #4 4274601
    markom1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Poszukaj na allegro jakiejs uszkodzonej 6230...czasem mozna kupic cała płyte i wykorzystać z niej czesci.Pamietaj jednak zeby przed zakupem zapytac sprzedającego czy ktos juz przy niej grzebał czy nie bo sprzedający zawsze pisza ze nie przyjmuja negatywów i zdaża sie ze wysla nic nie warty szmelc...PZDR
  • #5 4380604
    lolus54
    Poziom 21  
    Witam mineło sporo czasu ale w końcu udało mi sie zakupić uszkodzoną nokie 6230, na płycie brakowało tylko procesora. A więc zabrałem się za podmiane, wymieniłem vco, kondensatory które idą od niego, diplexer, helgo przelutowałem, oraz filtry i nadal nie znajduje zasięgu nawet na ręcznym. I co mi radzicie teraz zrobić przelutować uem który jest klejony bo myśle że będzie jego wina?
  • #6 4382057
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    coś mi sie wydaje że ktoś zmienił flash w nim i masz dwa IMEI i dlatego taki problem, chyba że uszkodzony Helgo - on jest układem nadawczo-odbiorczym i wypadałoby go zmienić.
  • REKLAMA
  • #7 4382696
    lolus54
    Poziom 21  
    Z tym flashem da się coś zrobić? A co do helgo było przelutowane z drugiej płyty i tez nic. Podniosłem uem i z płyty zszedł mi ładnie klej został na układzie jutro oczyszczę układ i postawie na nowo i dam znać co i jak.
  • #8 4382787
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    Jeśli ktoś wymienił flash musisz zaprogramować na nowo UEM. Czyli musisz nowy UEM postawić...
  • REKLAMA
  • #9 4386179
    lolus54
    Poziom 21  
    A więc tak z uema który wymontowałem nie dało odlepić się kleju, ale z płyty klej odszedł ok więc po kupieniu nowego uema planuje zaprogramować go publicznym rpl-em i teraz pytanie czy imei we flashu też się przeprogramuje i bedzie taki jak nowy wgrany do uema?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 6230 nie wykrywa zasięgu na ręcznym wyborze sieci pomimo wymiany i przelutowania kluczowych komponentów takich jak diplexer, PA, VCO (G500), kondensator C504, helgo oraz filtrów. Próby naprawy obejmowały także wykonanie mostka na diplexerze oraz podmianę VCO i kondensatorów. Po zakupie uszkodzonego telefonu brakowało procesora, który został wymieniony. Występuje problem z dwoma różnymi numerami IMEI widocznymi w UEM i w informacji o telefonie, co sugeruje możliwą ingerencję w flash lub błędne wgranie PM. Konieczne może być zaprogramowanie nowego układu UEM publicznym plikiem RPL, co powinno zsynchronizować IMEI. Wskazano, że uszkodzony lub niewłaściwie działający układ helgo (moduł nadawczo-odbiorczy) może być przyczyną braku zasięgu. Zalecane jest także rozważenie wymiany i ponownego zaprogramowania UEM, zwłaszcza jeśli był on wymontowywany i klej nie odszedł od układu. Poszukiwania części, zwłaszcza generatora VCO, sugerowano na aukcjach z uszkodzonymi modelami 6230, z uwzględnieniem ryzyka zakupu wadliwych podzespołów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA