Rafał20, spokojnie, za wcześnie. Nadajnik nie przysporzy ci stacji, najpierw napraw odbiornik. Jak napisałem, przyszła pora na diplexer. Wylutuj go i obejrzyj od spodu, czy wszystkie pady są ok, jeżeli nie, zdejmij pól lutowniczych na płytce pozostałości, i wlutuj w jego miejsce drugi. Jeżeli wygląda dobrze, też możesz wlutować nowy, ten może mieć mikropęknięcia.
Sprawdź znowu na ręcznym szukaniu - może już jest ok
Dodano po 5 [minuty]:
Sorry - nie zauważyłem, że już masz stacje, ale diplex wymień - może mieć uszkodzone pady od nadajnika.
Nadajnik sprawdzisz w ten sposób (opisuje to już czwarty raz, moderator mnie w końcu wrzuci żółtą)
Procedura jest następująca:
Włączasz telefon z kartą sim, zbliżasz go antenką do monitora (oczywiście analogowego, nie LCD), najlepiej z jasnym tłem, i patrzysz: w pewnym momencie, po przetrawieniu danych z karty telefon loguje się do sieci. Jeżeli wszystko jest ok, w tym momencie widzisz na ekranie pasy, trwa to kilka sekund. Dla zakresu gsm pasy są wyrażne, dosyć szerokie, dla dcs słabiej widoczne i gęstsze. Tak samo, jak inicjujesz połączenie. Sprawdż również z innym telefonem, sprawnym, i porównaj.
Jeżeli nadajnik pracuje, a telefon nie loguje się w sieci, szukaj w ustawieniach i sofcie, jeżeli nie, przyczyn może być sporo.