logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i brak zasięgu, był kiedyś naprawiany zasięg.

Rafał20 27 Lut 2007 21:01 1849 12
REKLAMA
  • #1 3625137
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam Nokie 6230i bez zasiegu.Najpierw gubiła zasięg potem złapała i zaraz zgubiła (obiaw na końcówke) teraz juz wogole go nie łapie.nawet nie znajduje na recznym operatorów.
    Widać ze telefon juz kiedys był naprawiany na zazięg.
    prosze o porady!
    dziekuej z góry
  • REKLAMA
  • #2 3625151
    curylop
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    nikt nie jest wruszką na odległość ci nie powie co się stało musisz iść do serwisu komisu lub tym podobnym
  • REKLAMA
  • #3 3625186
    Rafał20
    Poziom 23  
    dzieki za pomoc kolego curylop .... tak najłatwiej!! wolałbym jednak sam powalczyc z tym telefonem

dodam jeszcze ze przegrzałem uklad radiowy
  • #4 3625326
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Uważam, że bardzo dobrze zacząłeś, jakkolwiek 6230i jest telefonem wyjątkowo niewdzięcznym do lutowania. Z moich skromnych doświadczeń wynika, iż duży procent tych telefonów dobrze działa po solidnym wygrzaniu bloku radia, przy temperaturze 370 stopni trzeba użyć sporo topnika. W drugim rzędzie podniósł bym, obejrzał i ewentualnie wymienił diplexer dążąc do tego, aby telefon przynajmniej na ręcznym szukaniu zobaczył stacje. I dopiero wtedy szukał bym, czy przyczyną nielogowania się jest PA, czy coś innego.
    Powodzenia
  • #5 3625361
    Rafał20
    Poziom 23  
    przyznaję że ciężko sie lutuje.. :) jak moge sprawdzić PA??
  • REKLAMA
  • #6 3625428
    andastar
    Poziom 17  
    Po pierwsze spowoduj, aby telefon widział sieć, a więc aby odbiornik był sprawny - to najważniejsze, telefon nie zaloguje się do sieci, dopóki jej nie zobaczy. Jest możliwe, że twój nadajnik jest o.k., nie przekonasz się o tym, dopóki nie odpalisz radia. Oczywiście możesz sprawdzić sam nadajnik, ale do tego celu musiał byś użyć Phoenixa.
    A gdy radio zadziała, możesz pracę nadajnika ocenić dwoma sposobami bez żadnych przyrządów, nazwałbym je - na ucho - i na oko (lepszy).
  • REKLAMA
  • #7 3625544
    Rafał20
    Poziom 23  
    przegrzałem raz jeszcze PA i zaczeło znajdywać sieci... zasiegu nadal brak
  • #8 3625590
    andastar
    Poziom 17  
    Rafał20, spokojnie, za wcześnie. Nadajnik nie przysporzy ci stacji, najpierw napraw odbiornik. Jak napisałem, przyszła pora na diplexer. Wylutuj go i obejrzyj od spodu, czy wszystkie pady są ok, jeżeli nie, zdejmij pól lutowniczych na płytce pozostałości, i wlutuj w jego miejsce drugi. Jeżeli wygląda dobrze, też możesz wlutować nowy, ten może mieć mikropęknięcia.
    Sprawdź znowu na ręcznym szukaniu - może już jest ok

Dodano po 5 [minuty]:

Sorry - nie zauważyłem, że już masz stacje, ale diplex wymień - może mieć uszkodzone pady od nadajnika.
    Nadajnik sprawdzisz w ten sposób (opisuje to już czwarty raz, moderator mnie w końcu wrzuci żółtą)

Procedura jest następująca:
    Włączasz telefon z kartą sim, zbliżasz go antenką do monitora (oczywiście analogowego, nie LCD), najlepiej z jasnym tłem, i patrzysz: w pewnym momencie, po przetrawieniu danych z karty telefon loguje się do sieci. Jeżeli wszystko jest ok, w tym momencie widzisz na ekranie pasy, trwa to kilka sekund. Dla zakresu gsm pasy są wyrażne, dosyć szerokie, dla dcs słabiej widoczne i gęstsze. Tak samo, jak inicjujesz połączenie. Sprawdż również z innym telefonem, sprawnym, i porównaj.
    Jeżeli nadajnik pracuje, a telefon nie loguje się w sieci, szukaj w ustawieniach i sofcie, jeżeli nie, przyczyn może być sporo.
  • #9 3625695
    Rafał20
    Poziom 23  
    Wlasnie Kolego nie zakłuca... nie ma żadnych pasów na monitorze. mam sprawną 6230 i przy logowaniu widać.
  • #10 3625725
    andastar
    Poziom 17  
    O.K. - jeżeli diplexer wymieniłeś, pora przyszła na PA. Końcówki nie ma co grzać, pola lutownicze są tak duże, że raczej nie może być mowy o zimnych lutowaniach. Musisz ją wymienić na nową lub dobrą, sprawdzoną.
  • #11 3625884
    Rafał20
    Poziom 23  
    szczerze mówiąc miałem kiedys przypadek ze po wygrzaniu PA zasieg wrócił :)
    nie mam dobrej PA musze zamówic.. zamówie z allegro chyba bo w hurtowni gdzie zwykle sie zaopatruję w cześci niestety nie ma :/
  • #12 3625932
    andastar
    Poziom 17  
    Czasami końcówka z mikropęknięciami po wygrzaniu na trochę zaskocz, ale gdy płyta całkiem wystygnie, po godzinie czy dwóch usterka powraca.
    Daj znać, czy wymiana końcówki pomogła -
    powodzenia
  • #13 3627213
    Rafał20
    Poziom 23  
    zamówilem dzis koncówkę mocy 4355801 mam nadzieje ze po wstawieniu jej zadziała :)
    pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

teraz to nabroiłem.... znalazłem slad niedzi na uemie wyczysciłem spirytusem i chciałem wygrzać aby wysuszyć... teraz telefon nie chce się właczyć;/ ustawiłem UEMa na nowo i nic.. umarł:( co mnie pokusiło ..... :(

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6230i ma problem z brakiem zasięgu – początkowo telefon tracił zasięg, potem go chwilowo łapał, a obecnie w ogóle nie wykrywa sieci, nawet przy ręcznym wyszukiwaniu operatorów. Telefon był wcześniej naprawiany pod kątem zasięgu. Użytkownik przegrzał układ radiowy oraz końcówkę mocy (PA), co chwilowo poprawiło wykrywanie sieci, ale zasięg nadal nie działa. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana diplexera, który może mieć uszkodzone pady lub mikropęknięcia. Końcówka mocy powinna być wymieniona na nową lub sprawdzoną, gdyż przegrzewanie może dawać tylko chwilową poprawę. Do diagnozy nadajnika sugerowano użycie programu Phoenix oraz test polegający na zbliżeniu anteny telefonu do monitora CRT w celu obserwacji logowania do sieci. Po wymianie końcówki mocy i czyszczeniu elementów telefon przestał się włączać, co wskazuje na uszkodzenie UEM. Wskazane jest profesjonalne serwisowanie, gdyż lutowanie i naprawa modułu radiowego w modelu 6230i jest trudna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA