logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor Siesta 3 – brak obrazu, fonia działa, napięcia OK, wymienione PK i TDA4680

Robertss 01 Lip 2006 16:49 2162 7
REKLAMA
  • #1 2781020
    Robertss
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Fonia jest, brak obrazu. Wysokie wchodzi normalnie, dioda zapala się na zielono. Napięcia na PK jak zasilacza poprawne. Elektrolity wymienione. Podstawiony nowy procesor, TDA4680 jak i wzmacniacze wizyjne na PK(wszystkie były zwarte). Uszkodzony był również tranzystor T410 BC558. Przed jego wymianą przy regulacji na trafopowielaczu widoczne były linie powrotu. W tej chwili całkowicie obraz ciemny. Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 2781121
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    co z żarzeniem? bo usterka wygłąda jakby coś stało się z kinolkiem, przepięzie, zwarcie?, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2781207
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 424
    Czy on dostał piorunem?
  • #4 2781208
    Robertss
    Poziom 16  
    Żarzenie jest na kineskopie.Co do powodu usterki ,to nie wiem.
  • REKLAMA
  • #5 2781216
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Sprawdź podstawkę kineskopu. Jest prawdopodobnie przebicie od G2 (screen).

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #6 2781221
    Robertss
    Poziom 16  
    Z tego co udało mi się dowiedzieć to kineskop świecił dobrze,problemem było częste uszkadzanie się TDA4680.Ale to myśle udało mi się w tej chwili wyeleminować,ponieważ od nowości zauważyłem nie były wymienione elektrolity.

Dodano po 16 [minuty]:

Dokładnie sprawdziłem płytkę PK i zmierzyłem omomierzem,na tyle co udało mi się ustalić to wszystko jest OK
  • #7 2781288
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Jakie jest napięcie na G2? Omomierz ma napięcie probiercze na poziomie kilku woltów.

Pzdr.
  • #8 2781350
    Robertss
    Poziom 16  
    Dzięki za podpowiedzi.Napiecie mierzone na G2 wynosi niewiele powyżej 400V

Dodano po 4 [godziny] 32 [minuty]:

Ponownie jeszcze raz sprawdziłem płytke kineskopu i znalazłem uszkodzenie.Powodem był tranzystor T412 BC548.Sprawdzałem go wcześniej i wydawał się być dobry,niestety tym razem miał duże przebicie.Po wymianie telewizor pracuje już poprawnie.Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Pozdrowienia.
    Temat zakończony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Unimor Siesta 3 występował problem z brakiem obrazu przy zachowanej fonii i poprawnych napięciach na płytce PK. Wymieniono elektrolity, procesor, układ TDA4680 oraz wzmacniacze wizyjne na PK, a także uszkodzony tranzystor T410 BC558. Pomimo to obraz pozostawał ciemny. Sprawdzono żarzenie kineskopu, które było prawidłowe. Podejrzewano przebicie na podstawce kineskopu, zwłaszcza na elektrodzie G2 (screen). Pomiar napięcia na G2 wykazał około 400 V. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony tranzystor T412 BC548, który miał przebicie. Po jego wymianie telewizor zaczął poprawnie wyświetlać obraz. Problem często dotyczył uszkodzeń TDA4680, jednak w tym przypadku wymiana elektrolitów i innych elementów wyeliminowała tę przyczynę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA