Witam. Jesli chce Ci sie eksperymentowac to odwin 12 zwojow. Nie wiem czy nie trzeba by zmienic rdzen ferrytowy na inny lub w ogole z niego zrezygnowac.Pozdr
Wygląda na to , że te filtry juz były przerione , ponieważ w jednym było 8 zwoi a w drugim 4 zwoje . Zrezygnowałem z nich i zastosowałem cewki powietrzne .
Dziekuję Wszystkim za pomoc .
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Dyskusja dotyczy określenia wartości filtra 7x7 o numerze 521, którego dane nie są dostępne w popularnych katalogach, które kończą się na modelu 518. Podano przykładowe parametry dla filtra 7x7: częstotliwość 15 MHz, indukcyjność 2,61 µH, minimalny współczynnik jakości Qmin=35 oraz pojemność zewnętrzną 43 pF. Wspomniano, że filtr składa się z pojedynczej cewki o 22 zwojach, jednak pojawiły się wątpliwości co do jej indukcyjności, zwłaszcza przy pracy w układzie na 108 MHz. Dyskutowano o konieczności dostosowania pojemności kondensatora do częstotliwości pracy, co wpływa na parametry filtra. Zaproponowano eksperymenty z odwinięciem części zwojów (np. 12 zwojów) lub zmianą rdzenia ferrytowego, a także zastosowanie cewek powietrznych jako alternatywy. Ostatecznie autor zrezygnował z oryginalnych filtrów 7x7 i zastosował cewki powietrzne, dziękując za udzieloną pomoc. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.