logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr 7x7 – jak działa, do czego służy, regulacja indukcyjności na przykładzie nr 30

BradPID 23 Wrz 2013 11:16 2883 8
REKLAMA
  • #1 12768049
    BradPID
    Poziom 9  
    W poszukiwaniu odpowiedniej cewki do budowanego układu natknąłem się na element filtr 7x7. Z tego co widziałem w postach na elektrodzie służy do przestrajania obwodów, ale po zobaczeniu schematów: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/CEWKI7X7.pdf
    ... zgłupiałem. Schemat różni się w zależności od elementu no ale weźmy np nr 30. Co to oznacza? regulowaną indukcyjność? To wygląda jak jakiś miniaturowy autotransformator. Czy to jest po prostu jednoelementowy filtr? Co zmieniamy regulując nim? indukcyjność?
  • REKLAMA
  • #3 12768189
    BradPID
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź ale dokładnie to samo jest w .pdf który zamieściłem w wiadomości. Problem w tym, nie wiem jak przeczytać ten schemat. Weźmy np. nr 30. Co jest tam regulowane?
  • REKLAMA
  • #4 12768272
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    BradPID napisał:
    Problem w tym, nie wiem jak przeczytać ten schemat. Weźmy np. nr 30. Co jest tam regulowane?

Indukcyjnosć.
  • #5 12768304
    BradPID
    Poziom 9  
    Ok, czy w takim razie mogę na to popatrzeć z takiej strony (rys nr 30):
    - zaciski 1-3 to jedna cewka charakteryzująca się pewną indukcyjnością
    - zaciski 4-5 to druga cewka charakteryzująca się inną indukcyjnością
    - regulując pokrętłem zmieniam indukcyjność obu na raz
    - mogę się podłączyć do dowolnej z tych dwóch cewek i mieć dzięki temu regulowaną cewkę

Tak to widzę, czy mam rację?
  • REKLAMA
  • #6 12768348
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    W pewnym zakresie tak, jednak w tym przypadku jest to filtr.
  • #7 12768400
    BradPID
    Poziom 9  
    A mógłbyś powiedzieć o jaki zakres chodzi? Chciałbym wykorzystać to jako regulowana cewka do własnego filtru LC ("notch filter") i wszelkie zjawiska nieliniowe (jeżeli to masz na myśli ) jak najbardziej mnie interesują. To zastanawiające, że układ złożony tylko i wyłącznie z cewki jest filtrem ale być może nie wgłębiłem się wystarczająco w to zagadnienie.
  • Pomocny post
    #8 12770230
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 12770570
    BradPID
    Poziom 9  
    Super! To właśnie chciałem wiedzieć. Dzięki!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Filtr 7x7 to element elektroniczny, który służy do regulacji indukcyjności w obwodach, często wykorzystywany w filtrach p.cz. (pośredniej częstotliwości). Użytkownicy dyskutują o schematach, w tym o cewce nr 30, która składa się z dwóch cewek o regulowanym sprzężeniu magnetycznym. Regulacja indukcyjności odbywa się poprzez wkręcany rdzeń, co pozwala na dostosowanie parametrów obwodu rezonansowego LC. Warto zauważyć, że filtr ten nie jest przeznaczony do zastosowań w paśmie akustycznym, a jego wymiary to 7x7 mm, co odnosi się do ogólnej nazwy konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA