logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Wi-Fi na 2-2,5 km między domami przez lasy i pola?

02 Lip 2006 13:31 5243 11
REKLAMA
  • #1 2783208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2783382
    neo@
    Poziom 11  
    Nalezy pamietac o widocznosci anten to podstawowy warunek nr1!!! juz nie raz przypominany na forum drugi to dobre anteny i sprzet ja posiadam punkt odalony o ok 6km polaczony apekiem repotek na chipe realteka antenke gird 27 db kabelek ok 50 cm drugi warunek!! h1000 puszka hermetyczna i apek w srodku do kompa lanem podciagniete i smiga wszystko na 11m/b ,ping 3ms-30ms u mnie jest ten repotek po drugiej dlink2000ap+ tani sprzet a sie sprawdza ,kiedys stosowalem wzmacniacze ale to i tak nie ma sensu trzabylo je stosowac po obydwoch stronach a to mija sie z celem kasa,jak bym mial swa siec budowac od poczatku nie stosowal bym kart wifi jako klientow lepsze sa apeki mniej klopotow z konfiguracja na baze wydasz ok 600zł(apek np 604t ok 350zł dlink zalezy czym chcesz dzielic i co dzielic ja mam dsl i linucha,ma dynmiczny qos +antena dookolna z 19db zysku ok 200zł ) jak cos napisz na prv jak bede mial czas pomoge
  • REKLAMA
  • #3 2786192
    mpralat2
    Poziom 17  
    A jak to jest z pozwoleniami? mozna sobie prywatna siecia zasmiecac eter? Tutaj wchodza w gre anteny o dyzym zysku, wiec dlatego pytam.
  • #4 2788443
    luk1401
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Nie potrzeba żadnych pozwoleń!
    Potrzebujesz dobre anteny i wysokie maszty, aby zapewnić widoczność optyczną. Zapraszam na gg to Ci pomogę w budownie sieci.
  • #5 2788630
    tasia
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    pozwolenie nie, ale zgłoszenie tak, ja mam link na 18km MT --> MT to akurat drogie rozwiazanie ale na mniejsze Tonze AW6660 + panel 5ghz Interline 23, lata pięknie
  • #6 2790243
    mdean
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ja sam mam osobiscie radiowa siec lokalna. Odleglosc od punkt dostepowego okolo 1km. Na poczatku było tragicznie , dopóki nie zmieniłem anteny parabolicznej.

Obecnie gdybym zakładał internet to nigdy siec radiowej. Mieszkam w takiej miejscowości , ze jak zakładałem net to tylko to było. Obecnie jest więcej możliwosć.

Bywało tak, ze radia internetowego nie posluchales. Obecnie jest ustawione na proxy to jest ok.
    Skype nie pogadasz, jest ciagle opoznienie.
    Jednym slowem nie polecam.
    Nie licz na lan, filmy oczywiście sciągaja sie w 3,4 h , ale to tak mocno obciąza łacze ze pozostali nie maja neta. Oczywiscie stosowano ograniczenia, ale jeden stosował a drugi nie i nie dzialalo orawidlowo.

Jest taki powiedzenie : własne ale ciasne. Tak jak z netem. Czasem placic o pare zlotych drozej i miec nawet wolniejsze lacze ale przede wszystkim stabilne.
    Moze juz za stary jestem na takie zabawy. Kiedys mialem wiecej czasu i tym sie zajmowalem.
    Oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie.
  • #7 2793902
    Jendrek12ja
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam
    Życie - życiem ale są przepisy w kwestii mocy nadawania.
    Nie namawiajcie do złego bo to nie ma sensu nawet z punktu technicznego.
    W paśmie 2,4 GHz można nadawać mocą 100mW.
    W paśmie 5,4x GHz do 5,7x GHz można kożystać z mocy 1W czyli 1000mW. Fajnie.
    Policz: moc nadajnika (AP) to przciętnie 18-20 dBm + zysk anteny 27 dBi - strata na kablu i złączach ok 4 dB = ......
    zresztą co Ci będę tłumaczył - zajrzyj tu
    http://www.dipol.com.pl/bib86.htm
    a dowiesz się wszystkiego

Pozdrufka
    Jendrek12ja
  • REKLAMA
  • #8 2992529
    sssman123
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Widoczność optyczna nie jest najważniejsza, ja mam odleglość ponad 2km i po drodze las i pare drzew na apeku antenka 9dBi, u mnie parabola i mam linka 11mbitów. Jeżeli chcesz tylko we dwuch to postaw na apeku szczelinówke 19dBi a u klienta parabole oczywiscie im któtrzy kabel tym lepiej tak do 8m u klienta.
  • REKLAMA
  • #9 3047340
    mar310
    Poziom 11  
    Witam ja mam pytanie czy jeśli nie ma widoczności optycznej czy da się coś zrobić na odłegłości 1,5km jeżeli tak jakie anteny zastosować pytałem sprzedających na alegro ale żaden nic nie doradził prosze o pomoc
  • #10 3047486
    luk1401
    Poziom 16  
    Jak nie ma widoczności to raczej zapomnij na takiej odległości. Chociaż mam klienta bez widoczności na kilometrze i śmiga spox.
  • #11 3047714
    mar310
    Poziom 11  
    mógłbyś podać jaki sprzęt ja mam D.Link 624 antene panel 13dbi to jest w domu u teściów ja mieszkam 150m dalej i odbieram sygnał na noteboku bez anteny i na stacionarnym PC z kierunkową Yagi12dbi i hcemy to rozbudować tak żeby szwagier mógł też kożystać z naszej śieci tylko zastanawiamy się czy pieniądze nie pójdą w błoto
  • #12 3047725
    luk1401
    Poziom 16  
    @mar310
    zapraszam na gg..

Podsumowanie tematu

✨ Do połączenia Wi-Fi na odległość 2-2,5 km przez lasy i pola kluczowa jest widoczność optyczna między antenami. Zaleca się stosowanie wysokich masztów i anten o dużym zysku, np. anten szczelinowych 19 dBi lub parabolicznych, które zapewniają stabilny sygnał. W praktyce sprawdzają się urządzenia typu access point (AP) zamiast kart Wi-Fi jako klientów, co ułatwia konfigurację i zwiększa niezawodność. Przykładowe rozwiązania to AP z chipsetem Realtek, np. D-Link 2000AP+, D-Link 624, a także urządzenia Tonze AW6660 z panelem 5 GHz Interline 23. Należy pamiętać o ograniczeniach prawnych dotyczących mocy nadawania: w paśmie 2,4 GHz do 100 mW, a w paśmie 5 GHz do 1 W. Wzmocnienie sygnału przez wzmacniacze jest mniej efektywne niż dobre anteny i odpowiednia instalacja. W przypadku braku widoczności optycznej łącze jest trudne do stabilnego utrzymania, choć zdarzają się wyjątki. Koszt budowy takiej sieci może wynieść około 600 zł za bazę z anteną. W praktyce łącza radiowe na takich odległościach mogą mieć opóźnienia i ograniczenia przepustowości, co wpływa na komfort użytkowania, zwłaszcza przy aplikacjach wymagających niskiego pingu, jak VoIP czy Skype.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA