logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć Wifi. Odległość miedzy komputerami 120-130 metrów. Co potrzebuję?

azbest1988 22 Lut 2006 22:19 3827 21
REKLAMA
  • #1 2335913
    azbest1988
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam,
    Chcialem zalozyć tako sieć, odleglosc komputerów okolo 120-130 metrów. Pomiędzy nimi nie ma żadnych ścian (tylko jedne duże drzewo). Co będe potrzebowal i ile to będzie kosztować?
  • REKLAMA
  • #2 2336098
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Jeśli to drzewo ma dość gęste konary to w okresie letnim (liście) może być problem z sygnałem.

Potrzebujesz 2 karty WLAN i 2 anteny kierunkowe.
  • REKLAMA
  • #3 2336365
    West5
    Poziom 15  
    Lub jeśli chcesz troszkę bardziej rozbudowaną siec to proponuje AP (np900Ap i do tego kartę DWL 520) Istotnie listki mogą wpływać na sygnał ale jeśli się zaopatrzysz w anteny o dużym zyski to nie powinno być problemów
  • #4 2338044
    azbest1988
    Poziom 14  
    a ile by to kosztowało, anteny i karty?
  • REKLAMA
  • #6 2339347
    azbest1988
    Poziom 14  
    serio musze kupować taką drogą antene do sieci 100-metrowej?
  • Pomocny post
    #7 2340716
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Kolega West5 chyba żartował z tymi antenami. Najlepsze i najtańsze w tej sytuacji będą anteny panelowe, tylko uważaj bo na allegro jest pełno badziewia robionego przez totalnych amatorów i oszustów! Jak anteny ustawisz na skraju drzewa to nie powinno być problemu.
  • #8 2342556
    azbest1988
    Poziom 14  
    podajcie moze linki do takich anten na allegro?
  • #9 2362373
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Kolega ~sojer napisał
    ~sojer napisał:
    Kolega West5 chyba żartował z tymi antenami. Najlepsze i najtańsze w tej sytuacji będą anteny panelowe, tylko uważaj bo na allegro jest pełno badziewia robionego przez totalnych amatorów i oszustów! .
    Miałem nieprzyjemnosc zakupienia od Pana który sprzedaje anteny niby "Wasserman",nieche mu robic antyreklamy ale dla mnie to najgorszy badziew jaki miałem w rekach jesli chodzi o anteny,pierwsze co zwróciło moja uwage to to ze napis "wasserman" był wyklejony z literek kupowanych np w papierniczym,no ale mniejsza..nastepnie..antena miała miec polaryzacje pionowa,a on nie miała ani pionu ani poziomu,najlepiej było jak Yaga odbiorcza bylka ustwiona po skosie:/ antena robiona na "odwal sie",pracowała kilka miesiecy ,puzniej było coraz gorzej z zasiegiem ,az zaczeło rwac i zanikac...kupiłem ja i znajomy..obie anteny juz nie działaja...objawy podobne,znajomego wytrzymała jakis miesiac dłuzej.
  • Pomocny post
    #10 2362919
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Ja polecam:
    -2 anteny kierunkowe 14dBi (zaleznie jaki dlugi kabel od anteny do komputera potrzebujesz, ale 1 w granicach 100 zl, ja osobiscie polecam Netusa)
    -po jednej stronie Access point (polecam jakiegos d-linka, w granicach 250zl)
    -po drugiej jakas karte siecowa WiFi...chyba, ze masz juz jedna siec na kompie(np z innym kumplem), to wtedy AP z mozliwoscia pracy w trybie klijenta....

Nie powinno byc problemow, jak troszke obejdzie sie drzewo, chociaz mysle ze to nie bedzie przeszkadzalo.

pzdr.
  • #11 2364236
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    karta wLan najlepiej relink albo motorolla (broń borze DLink) około 80 sztuka
    AP ovislink jak dobrze poszukasz to znajdziesz na allegro za 200
    Dwie anteny kierunkowe najlepiej jagi o zysku 14 dB (albo więcej) około 100/szt

Mniej więcej tak by się to przedstawiało. jeśli chcesz przez tą sieć puścić neta to jeszcze jakiś ruterek albo serwer chyba że kupisz apeka z wbudowanym rutetem

Na tych antenach powinno to chodzić ja ciągne dużo dalej bo około 1500m i jest troche krzaków po drodze...
  • #12 2365358
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    To ja w koncu nie wiem, ile tych komputerow ma byc w sieci? Wydawalo mi sie ze 2...

Wszystko jak najbardziej D-Linka.
    Takie jest moje zdanie i prosze nie wszczynac dyskusji 'nad przewaga swiat wielkiej nocy nad swietami bozego narodzenia'
  • REKLAMA
  • #13 2365658
    ducker1
    Poziom 26  
    A no żeczywiście 2 kompy. O 4 rano to się troche oczy przymykają... :D

Testowałem łoncze na karcie dlink i miałem 62% a wpiołem motorolle i od razu było 84% także chyba jest rużnica.
    Obie karty testowałem tego samego dnia mniej więcej w tym samym czasie i warunki atmosferyczne nie miały wpływu na wynik pomiaru, anteną też nikt nie kręcił. A pozatym na dlinku w netStumblerze zasięg pokazywany jest w procentach i jest to dość mylne bo załużmy 60% z czego?? A w dB to zawsze inaczej.

PS> w poście powyżej wprowadze zmiany tak żeby było na 2 kompy
    Sorki za pomyłke
  • #14 2365780
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    ducker1 napisał:
    A no żeczywiście 2 kompy. O 4 rano to się troche oczy przymykają... :D

Testowałem łoncze na karcie dlink i miałem 62% a wpiołem motorolle i od razu było 84% także chyba jest rużnica.
    Obie karty testowałem tego samego dnia mniej więcej w tym samym czasie i warunki atmosferyczne nie miały wpływu na wynik pomiaru, anteną też nikt nie kręcił. A pozatym na dlinku w netStumblerze zasięg pokazywany jest w procentach i jest to dość mylne bo załużmy 60% z czego?? A w dB to zawsze inaczej.

PS> w poście powyżej wprowadze zmiany tak żeby było na 2 kompy
    Sorki za pomyłke

Masz jakies powazne problemy z ortografia, czy specjalnie tak robisz?
    Regulamin nie dopuszcza takich bykow ;D
  • #15 2368094
    ducker1
    Poziom 26  
    No wiesz kazió do tej pory pisałem bezbłędnie ale jakoś mi się to znudziło i zacząłem walić orty gdzie się tylko da. tak dla zabawy.

Wracając do tematu. Tu masz linka do Karty motorolli na chipsecie ralinka
    http://allegro.pl/item87802135_kanciasty_ralink_20dbm_motorola_fv_ekspress.html
    Tak z ciekawości przeglądnąłem aukcje z kartami dlink i tylko na jednej z 7 aukcji jakie widziałem była podana moc i to aż 15dB!!!
    Ralink ma 20dB :D

A tak nawiasem mówiąc kaziu przewagi bożego narodzenia nad świętami wielkanocnymi nie da się zmierzyć, a moc karty tak.
  • #16 2370239
    azbest1988
    Poziom 14  
    a po co mi AP na 2 komputerki? A serwer mam ( taki stary komputerek z prockiem 350Mhz), jeszcze tylko slackware musze zainstalowac :)
  • #17 2371102
    ducker1
    Poziom 26  
    AP= Akcess Point= Punkt Dostępu
    Nie wiem czy karta jest w stanie "stworzyć sieć" raczej chyba nie
    A AP poprostu jest bazą.
    Do tego serwerka musisz dołożyć jeszcze jedną karte sieciową, ale o tym chyba wiesz??

Aha. Potrzebujesz apeka z 2 wyjściami na RJ 45 to zaoszczędzisz na swichu wspomniany przezemnie ovislink ma 2.
  • #18 2371295
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Moja siec wyglada tak, chodzi bez zarzutow :D
    Załączniki:
    • Sieć Wifi. Odległość miedzy komputerami 120-130 metrów. Co potrzebuję? siec.JPG (39.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2372072
    azbest1988
    Poziom 14  
    ale jak chce dwa komputery to potrzebne mi te switch'e i AP?
    Jak robilem (normalną) siec na dwa komputery to wystarczył kabel i dwie sieciówki.
  • #21 2373181
    Kfatraciq
    Poziom 11  
    Podpinam się do tematu powyżej: czy na 2 sieciówkach radiowych nie da się stworzyć sieci, tak jak na zwykłych kablowych?:?: Choć zaczynam się wgłębiać dopiero w ten temat, to wg mnie da się tak to podłączyć, nawet tak, żeby jeden z kompów (musi być cały czas włączony) dawał neta np. z sieci osiedlowej na ten 2 komputer.
  • #22 2373324
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Tak. Da sie zalozyc siec na 2 kartach WiFi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do stworzenia sieci WiFi na odległość 120-130 metrów bez przeszkód ścianowych, lecz z jednym dużym drzewem, potrzebne są dwie karty WLAN oraz dwie anteny kierunkowe o wysokim zysku (np. 14 dBi). Liście drzewa mogą osłabiać sygnał, dlatego zaleca się anteny panelowe lub kierunkowe o dużym zysku, unikając tanich i niskiej jakości modeli, które mogą powodować problemy z zasięgiem i stabilnością połączenia. Alternatywnie można zastosować punkt dostępowy (Access Point, AP) np. model 900AP wraz z kartą DWL-520, co pozwala na bardziej rozbudowaną sieć. Koszt zestawu z kartami i antenami wysokiej jakości to około 500 zł (karty ok. 200 zł, anteny ok. 300 zł). W przypadku dwóch komputerów można utworzyć sieć bez AP, łącząc je bezpośrednio za pomocą dwóch kart WiFi, jednak AP pełni funkcję bazy i ułatwia zarządzanie siecią. Polecane marki kart WLAN to Motorola (chipset Ralink) oraz Relink, a z AP – D-Link lub Ovislink. Przy wyborze anten należy uważać na jakość i unikać podróbek, np. fałszywych anten "Wasserman". Do podłączenia serwera potrzebna jest dodatkowa karta sieciowa. W sieci na 2 komputery można również udostępnić internet z jednego komputera, który musi być cały czas włączony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA