logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka BOSCH WFT6010 szukam instrukcję do tej pralki.

Gumek54 04 Lip 2006 15:51 2634 7
REKLAMA
  • #1 2789982
    Gumek54
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Zaczyna pranie, parę obrotów bębna w lewo i w prawo, po czym zatrzymuje się i miga dioda czerwona przy symbolu dwóch kropel. Obejrzałem płytkę programatora ale nic podejrzanego nie znalazłem. Może ktoś ma instrukcję do tej pralki?
  • REKLAMA
  • #2 2790392
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    sprawdż elektrozawór wodny
  • REKLAMA
  • #3 2790409
    carma2
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Cytat:
    po czym zatrzymuje się i miga dioda czerwona przy symbolu dwóch kropel.

ile razy miga ta dioda?
  • REKLAMA
  • #4 2792027
    Gumek54
    Poziom 16  
    Dioda miga równomiernie cały czas. Objawy te występują na wszystkich programach, na wirowaniu i na suszeniu również.
  • REKLAMA
  • #5 2793190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 2795186
    Gumek54
    Poziom 16  
    Świeci żółta dioda przy symbolu drugiego płukania.
    Na innym forum, niemieckim, znalazłem podpowiedź, że to może być tyrystor. Pomiary przeprowadzone przyrządem nie potwierdziły tej diagnozy. Mam wrażenie, że to może być jeden z przekaźników od silnika, bo nawet przy suszeniu silnik często się zatrzymuje a dmuchawa chodzi.
  • #7 2795300
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 2796502
    Gumek54
    Poziom 16  
    Uszkodzony był, tak jak sądziłem, jeden z trzech przekaźników silnika. Nadpalone były styki. W czasie prania silnik dziwnie się czasami zachowywał, jego praca nie była równomierna, czasami "robił sobie" dłuższe przerwy, również przy suszeniu. Normalnie przy suszeniu, bęben obraca się cały czas, raz w lewo raz w prawo i dmuchawa też pracuje cały czas. Przy uszkodzeniu praca silnika od bębna jak i dmuchawy, była przerywana.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka BOSCH WFT6010 rozpoczyna cykl prania, wykonuje kilka obrotów bębna w lewo i prawo, po czym zatrzymuje się, a czerwona dioda przy symbolu dwóch kropli miga równomiernie. Objaw ten występuje na wszystkich programach, w tym podczas wirowania i suszenia. Żółta dioda świeci przy symbolu drugiego płukania. Wstępne podejrzenia dotyczyły elektrozaworu wodnego oraz tyrystora, jednak pomiary nie potwierdziły uszkodzenia tyrystora. Analiza wskazała na problem z przekaźnikami silnika na płycie sterującej. Uszkodzony był jeden z trzech przekaźników silnika, z nadpalonymi stykami, co powodowało nierównomierną pracę silnika i przerywanie działania zarówno bębna, jak i dmuchawy podczas prania i suszenia. Wskazane jest sprawdzenie szczotek silnika oraz przekaźników na płycie programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA