logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastąpienie Q1 i Q2 w schemacie z przekaźnikiem 12V - czy BUZ 11 się nada?

done 04 Lip 2006 16:00 4901 11
REKLAMA
  • #1 2790016
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam

Mam pytanie odnośnie tego schematu http://edw.com.pl/pdf/k07/82_52.pdf czym zastąpić Q1 i Q2 aby sterować przekaźnikiem 12V (zasilanie zaraz za tafem). Czy można użyć BUZ 11?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2790141
    zin3
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam Q1 to fototranzystor. Nie zastąpisz go samym Buz 11.
    Z Q2 powinno to się udać.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2790166
    done
    Poziom 21  
    Optprtiak Q1 steruje triakiem Q2 więc czy nie da rady "usunąć" Q1 i Q2, wstawiając coś "innego"?
  • #4 2790482
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Oczywiście że da radę. Pytanie tylko jakiego przekaźnika chcesz użyć? A konkretnie - jaki prąd cewki i na jakie napięcie - stałe, czy przemienne (pytam, bo napisałeś, że "zasilanie zaraz za tafem")?
    No i istotne jeszcze jest, jak układ ma się zachowywać po włączeniu zasilania. Czy - jak w oryginale - podawać na odbiornik przez chwilę napięcie, po czym go wyłączać i czekać na sygnał z pilota, czy też po chwili zwłoki załączać odbiornik i czekać na sygnał, by go wyłączyć? Trochę zagmatwałem, ale jeśli rozumiesz zasadę działania układu, to myślę, że wiesz o co mi chodzi...
    Podejrzewam że przekaźnik nie będzie duży, więc BUZ11 w jego sterowaniu, to trochę jak wytaczanie armaty na muchę ;). Ale jeśli akurat taki masz, to nic nie stoi na przeszkodzie by go (odpowiednio) użyć.
    Pozdrawiam
    Andy
  • #5 2790918
    done
    Poziom 21  
    Ma działac jak w orginale czyli podawać na odbiornik przez chwilę napięcie, po czym go wyłączać i czekać na sygnał z pilota ;) Mam zamiar wstawić przekaźnik jak na zdjęciu. A zamiast BUZ 11 podam na bazę tranzystorka np.BC 547 to napięcie z U2 przez rezystor 270 ohm, kolektor podłącze do plus 12V , do emitera jeden koniec cewki i do masy drugi i równolegle z cewką przekaźnika diodę 1N4007 zaporowo.
  • #6 2791089
    Andy74
    Poziom 25  
    Cytat:
    podam na bazę tranzystorka np.BC 547 to napięcie z U2 przez rezystor 270 ohm, kolektor podłącze do plus 12V , do emitera jeden koniec cewki i do masy drugi

To nie jest dobry pomysł, bo przy takim układzie połączeń na cewce przekaźnika uzyskasz napięcie max. ok. 4V. Ponadto BC547 ma prąd max. 100mA i może być za słaby. Najlepiej zmierz omomierzem rezystancję cewki przekaźnika, a z prawa Ohma łatwo wtedy wyliczysz jaki prąd przez nią popłynie przy 12V. Idąc dalej: Przy użyciu jednego tranzystora uzyskasz właśnie działanie układu "odwrotne", czyli przekaźnik po podaniu zasilania będzie włączany po ok. 1s.

Poniżej moja propozycja:

Zamiast Q2 możesz dać BC547. Jeśli prąd cewki będzie mniejszy od 250mA, to wartość R2 możesz zwiększyć do 4.7kΩ
    Pozdrawiam
    Andy
  • REKLAMA
  • #7 2791515
    done
    Poziom 21  
    Dzięki Andy74 za schemacik, skorzystam mam nadzieje, że będzie to działać ;) R1 (4.7k) itd. dam zaraz za LED'em (D3) Czyli układ z Twojego schematu ma działac jak w orginale...
  • Pomocny post
    #8 2791673
    Andy74
    Poziom 25  
    Cytat:
    R1 (4.7k) itd. dam zaraz za LED'em (D3)

To też nie jest dobry pomysł... :D
    Zauważ, że w takim przypadku LED będzie spolaryzowany zaporowo i Q2 nigdy się nie otworzy. Wyrzuć z oryginalnego układu R2 i D3, a R1 z mojego schematu podłącz bezpośrednio do wyjścia U2. Jeśli chcesz mieć sygnalizację działania, to najlepiej LED-a podłącz w jeden z pokazanych poniżej sposobów, przy czym lepszy w/g mnie będzie ten z rysunku B)

Układ ma działać tak jak w oryginale. R5 może być w granicach 470Ω÷1kΩ, R6 w granicach 150Ω÷470Ω - zależy od jakości użytego LED-a.
    Powodzenia
    Andy
  • #9 2801429
    done
    Poziom 21  
    Witam

Układzik działa idealnie zastosowałem schemat B.

1)Czy nadajnik z tego schametu będzie współpracował z opisywanym wcześniej odbiornikiem.

2)Co trzeba w takim układzie zmodyfikować aby reagował wyłącznie na pilota -samoróbke (opartego na NE555) i nie reagował na piloty RTV.
    ----Ewentualnie jak wykonać "linie" opóźniającą, działającą tak aby uaktywnić urządzenie podłączone trzeba trzymać przycisk na pilocie przez około 2sek---
    3)Czy może być tylko jedna dioda LD271, w jakim celu są 3szt.

Pozdrawiam

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2802322
    Andy74
    Poziom 25  
    Witam.
    Ad.1) Myślę że tak, trzeba by tylko dostroić częstotliwość pracy do 36kHz (na taką reaguje TFMS5360).
    Ad.2) Najprościej było by chyba wymienić odbiornik podczerwieni na taki, który reaguje na częstotliwość na jakiej nie pracuje żaden pilot używany w pomieszczeniu, w którym znajduje się układ (przykładowo TFMS5560 działa na 56kHz), i dostroić nadajnik z rysunku powyżej do tej częstotliwości. Co do wprowadzenia opóźnienia reakcji na pilota, to można by to zrobić, ale akurat w tym konkretnym układzie nie będzie to proste, i będzie wymagało sporej jego rozbudowy (o jeden układ scalony i kilka elementów w/g tego co mi tak na szybko przyszło do głowy).
    Ad.3) Trzy diody mają na celu zwiększyć zasięg nadajnika. Może być jedna, jeżeli nie potrzeba dużego zasięgu.
    Pozdrawiam
    Andy
  • #11 2806904
    done
    Poziom 21  
    Witam

Czy dostrojenie tego pilota na 36 kHz (lub 56kHz) będzie polegało na regulacji potencjometrem R3 czy może wymianie któregoś elementu.

Pozdrawiam.

• #12 2808984
    Andy74
    Poziom 25  
    Przy takich wartościach elementów zakres regulacji potencjometrem R3 wyniesie od ok. 14kHz do ok. 140kHz - więc w zupełności wystarczy. Proponuję zastosować tu precyzyjny potencjometr wieloobrotowy (tzw. helitrim). Zwiększy się stabilność częstotliwości i łatwiej ją będzie ustawić.
    Pozdrawiam
    Andy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastąpienia tranzystorów Q1 i Q2 w schemacie sterowania przekaźnikiem 12V, gdzie Q1 jest fototranzystorem sterującym triakiem Q2. BUZ11 nie nadaje się do zastąpienia Q1, ale może być użyty zamiast Q2, choć jest to rozwiązanie nadmierne dla małego przekaźnika. Proponowano użycie tranzystora BC547 do sterowania cewką przekaźnika, jednak przy bezpośrednim podłączeniu do bazy przez rezystor i kolektor do plusa 12V napięcie na cewce będzie zbyt niskie (ok. 4V), a BC547 może nie wytrzymać prądu cewki. Zaproponowano poprawiony schemat z dwoma tranzystorami, gdzie zamiast Q2 można zastosować BC547, a rezystory dobrano do prądu cewki. Wskazano na konieczność usunięcia elementów R2 i D3 z oryginalnego układu, aby tranzystor mógł się otworzyć, oraz podano alternatywne sposoby podłączenia diody LED sygnalizującej pracę układu. Układ ma działać tak jak oryginał: chwilowe podanie napięcia na odbiornik, wyłączenie i oczekiwanie na sygnał z pilota. W dalszej części omówiono dostrojenie nadajnika podczerwieni do częstotliwości 36 kHz (lub 56 kHz) w celu kompatybilności z odbiornikiem TFMS5360 lub TFMS5560, co można osiągnąć regulacją potencjometru R3 (zalecany precyzyjny potencjometr wieloobrotowy). Poruszono także kwestie zwiększenia zasięgu nadajnika przez zastosowanie trzech diod LED zamiast jednej oraz możliwości wprowadzenia opóźnienia reakcji na sygnał pilota, co wymaga jednak rozbudowy układu o dodatkowe elementy scalone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA