logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekształcenie wykresu Czujnik przelotowy (obecności kulek)

M4ly 30 Wrz 2008 21:21 2731 6
REKLAMA
  • #1 5586568
    M4ly
    Poziom 11  
    Witam
    Mam taki schemat
    Jest to automatyczny wyłącznik silnika gdy wykryje kulki w podajniku
    element działa tak jak na filmie

LINK # http://www.myvideo.de/watch/3217830

ZDJECIE # http://www.pbportal.de/attachments/2007/4/1/3...23-66531-Lichtschranke-fr-VL-Force-Hopper.jpg

Ok przejdźmy do sedna mam problem z tym schematem tzn
    -Nie mogę dostać Tranzystora BUV 26
    -Nie mogę dostać Tranzystora BC 547
    - Nie jestem pewien jakiego Leda mam użyć biały? czy ir? jak jasny itd...

Proszę o uproszczenie tego schematu.. tzn czy da się to łatwiej zbudować aby spełniało te założenia. Najlepiej chciał bym wszystko kupic u siebie w elektronicznym ktory jest bardzo ubogi :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5586823
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Cześć!
    Można to oczywiście zrobić inaczej i na innych elementach. Autor schematu - moim zdaniem - "odwalił chałturę" :D . W szczególności myślę, że powinien być to układ Schmitta, tranzystor nie musi być wysokonapięciowy, a i Icmax tranzystora (20A) sugeruje, że silnik ma moc 180W (na filmie to raczej nie jest taki silnik :D ).
    Aby zaproponować konkretne rozwiązanie musiałbym wiedzieć, jakimi elementami już dysponujesz, a co możesz dostać w swoim sklepiku, tzn. : jaki jest (lub będzie silnik (napięcie, moc), jakie tranzystory (npn, pnp, niskonapięciowe małej i średniej mocy, MOSFET-y), przekaźnik na 5÷12V, fotoelementy (fotorezystory, fotodiody, fototranzystory), LED-y, układy scalone 4093).

W zależności od tego, czym dysponujesz można zaprojektować układ.
    Pozdrawiam

ps. nie wszystkie wymienione elementy będą oczywiście potrzebne :D

Układ ze schematu też "jakoś tam" będzie działał.
    T1 - dowolny npn m.cz.,
    T2 - jeśli prąd silnika nie przekracza 1A - BD135, BD137, BD139
    rezystora 355om - raczej nie dostaniesz
    LED wg. opisu - chyba biały, ale myslę, że może być także inny kolor (zależy od elementu światłoczułego)
  • REKLAMA
  • #4 5586879
    M4ly
    Poziom 11  
    Nie znam dokładnego asortymentu sklepu ale ma podstawowe rzeczy. Nie jest aż taki zły

Silnik jest taki jak na filmie jest on zasilany z bateri 9V
    Na razie nie dysponuje żadnymi elementami. Mam tylko silnik :)

Prosił bym ciebie abyś wykonał mi ten układ w jak najprostszy sposób aby był szybki (tzn szybko reagował)

Jest to magazynek do paintballa i ma on wykrywać kulki czy podawać czy nie

Pozdrwaiam :)
  • REKLAMA
  • #5 5587014
    prezeswal
    No cóż, skoro sprawa silniczka się wyjaśniła, a układ ma być jak najprostszy to spróbuj zrobić go w/g podanego schematu.
    R1 dałbym 360 ÷ 470Ω, o tranzystorach już pisałem. Dioda 1N4148 może być trochę "za słaba", lepiej byłoby użyć diody impulsowej o większym prądzie (najlepiej - Schottky'ego).
    Układ będzie tak szybki, jak fotorezystor - a więc nie spodziewaj się za wiele, ale do tego zastosowana nie jest to raczej zbyt istotne. Sprawdzisz :|
    Pozdrawiam
  • #6 5587697
    prezeswal
    Przespałem się z tematem i myślę, że jeśli ma być jak najprościej, to któryś z tych układów powinien spełnić swe zadanie:
    Typy podzespołów nie są krytyczne - mogą być inne elementy o zbliżonych parametrach.
    R1 należy dobrać do typu LED-a (jasnoświecące białe mają większe prądy dopuszczalne).
    Cały układ pracuje oczywiście w warunkach "zaciemnienia" i tak należy przeprowadzać ew. próby.
    Zastosowanie fototranzystora zamiast fotorezystora przyspieszy pracę układu.
    Powodzenia
  • #7 5588934
    M4ly
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki.. Jutro przejdę się do elektronicznego. I mam nadzieje ze będą wszystko mieli. Jeszcze raz wielkie dzięki :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uproszczenia i modyfikacji schematu automatycznego wyłącznika silnika napędzanego baterią 9V, który wykrywa obecność kulek w podajniku paintballowym za pomocą czujnika przelotowego. Oryginalny schemat wykorzystuje tranzystory BUV26 i BC547, które są trudno dostępne. Proponowane jest zastąpienie ich popularniejszymi tranzystorami niskonapięciowymi, np. BD135, BD137, BD139 dla tranzystora mocy oraz dowolnym tranzystorem NPN małej mocy dla sterowania. Zaleca się zastosowanie układu Schmitta dla stabilności sygnału. Wskazano, że LED może być biały o jasnym świeceniu, a fototranzystor zamiast fotorezystora przyspieszy reakcję układu. Dioda 1N4148 może być zastąpiona diodą impulsową, np. Schottky’ego, dla lepszej wydajności. R1 należy dobrać do parametrów LED. Całość powinna działać szybko i prosto, dostosowana do podstawowego asortymentu sklepu elektronicznego. Podano link do dostępnego tranzystora BUV26 oraz przykładowy schemat alternatywny z elementami o zbliżonych parametrach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA