logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen AX - lokalizacja wtyczki diagnostycznej i podłączenie diody LED

LukaszTG 05 Lip 2006 13:26 6866 12
REKLAMA
  • #1 2792917
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

Mam jakis prolem z wtryskiem (kontrolka check nie gasie zaraz po odpaleniu) sprawdzalem to i owo mierikiem podejrzany jest czujnik powietrza zasysanego chcialem sie jeszcze upewnic odczytujac kody wiem, ze mozna za pomoca diody led, tylko nie wiemgdzie sie znajduje wtyczka diagnostyczna i jak dokladie podlaczyc diode.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2793351
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2104
    może to pomoże.

i dioda.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2793585
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Wielkie dzieki narazie tyle mi sie udalo rozszyfrowac

-Podłączyć dodatnią końcówkę próbnika z diodą świecącą do dodatniej końcówki akumulatora.
    -Podłączyć ujemną końcówkę próbnika z diodą świecącą do końcówki 1 wtyczki diagnostycznej.
    -Włączyć zapłon. -Podłączyć końcówkę 1 wtyczki diagnostycznej do masy na 3 do 5 sekund.
    Ale nie wiem co dalej

ta diode bede musial podlaczyc przez jakis opor okolo 1k ohm

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2793698
    goldwinger
    faktycznie opis obcięty proszę bardzo masz tu opis

• #5 2807257
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Witam

Dziekuje bardzo za pomoc

Nie wiem czy dorze mowie ale zwieram przy wlaczonym zaplonie na okolo 5s puszczam i powinien wyskoczyc kod 12 czyli poczatek testu (jedno mrugniecie pauza 2=12) tak mi sie wydaje. Potem ponownie do masy i powiniem liczyc dody ledow az do uzyskania 11 koniec testu. Jeszcze gdzies wyczytalem ze zwarcie na 10s powoduje kasowanie bledow. Szukalem ale nie znalazlem tabeli bledow do tego ax-a moze znacie jakis link

Jeszcze raz dziekuje za pomoc

Pozdrawiam
  • #6 2807425
    goldwinger
    chyba dobrze zrozumiałeś a kody mam po angielsku podaj email to prześlę bo nie mogę załadować na forum nie wiem dlaczego jeszcze spróbuję może się uda

dobra udało się mam nadzieje że to ci pomoże
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • citroen.zip (120.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kody citroen.zip (202.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2810089
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Wielkie dzieki, sprawdze czy dziala i dam znac jakie bledy wyskoczyly

Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 57 [minuty]:

Sprawdzilem kody bledow i wyglada to nastepujaco 4 szybkie mrugniecia krutka przerwa jedno na moje oko jest to blad 41 moze ktos objasnic jaki to blad i czy dobrze te kody pojalem

Pozdrawiam
  • #8 2811116
    goldwinger
    coś nie tak bo pisze że długie błyski to dziesiątki a krótkie to jedności a u ciebie od razu 4 krótkie może wypowie się ktoś bardziej obeznany w tym błyskaniu.
    A może coś było przed tymi 4 szybkimi to by było wtedy logiczne.
  • REKLAMA
  • #9 2812161
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Witam

Diagnoza okazala sie sluszna czujnik polozenia walu, jest poprostu odlaczony ktos musial grzebac w elektryce i nie ma gdzie tego czujnika podlaczyc sa 3 przewody czary,bialy czerwony, wtyki meskie, nie moge sie doszukac na schemacie gdzie byl podlaczony ten czujnik (pewnie pod 12 gnd i gdzies pod ecu) prosze o pomoc juznie wiem co tam jakis magik namieszal (citroen AX monowtrysk aparat zaplonowy z rozdzielaczem i modulem + cewka WN wszystko Bosch)

Pozdrawiam
  • #10 2833325
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    podłączenie tego czujnika podpatra sobie najlepiej w jakimś polo-jest tam ten sam rodzaj wtrysku-oczywiście z początku lat 90-tych,ax-ów niestety nie jażdzi dużo,a szkoda,zrobiłem już ich troche,jednak nie pamiętam tego podłączenia,wiązka przechodzi pod aparatem,do czujnika temperatury i pewnie do czujnika poł wału
    pozdrawiam
  • #11 2839464
    jht
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Kod 41 będzie zawsze do monentu uruchomienia silnika.
    Uruchom silnik i sprawdz wtedy błędy.
  • #12 3346930
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Podłączam się do tematu bo Mam AX 1,1 1992r mono jetronic strasznie mułowaty i dużo pali i błędy 21 33 przeczyściłem TPS i nic, dopiero po odpięciu złącza silnika krokowego samochód ożywa
    i trzyma wolne obroty, z wpiętym krokowym falują i gaśnie .
    Nie wiem gdzie jest czujnik temperatury?
    Odpięcie wszystkich przewodów podciśnieniowych nic nie zmienia w pracy silnika !!!!!!!!!!!!
    Dzieje się to po zerwaniu paska alternatora???????
  • #13 3347702
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    jeżeli dobrze zczytałeś kody,podałeś 1,1mono jetronik
    21-czujnik poł przepustnicy,tzw potencjometr,ew jego obwód,lub wyłącznik przep.
    33 w tym ukł wtrysku oznacza to samo co21,czyli potencjometr.
    obstawiam krokowca,ktury,jak dobrze pamiętam,ustawia tam przepustnice.może przytarł się?długo jeżdziłeś z zerwanym paskiem?reaguje on po włączeniu zapłonu?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy lokalizacji wtyczki diagnostycznej w Citroenie AX oraz sposobu podłączenia diody LED do odczytu kodów błędów silnika, szczególnie problemów z wtryskiem i czujnikiem powietrza zasysanego. Wtyczka diagnostyczna ma pin 1, do którego podłącza się ujemną końcówkę diody przez rezystor około 1 kΩ, a dodatnia końcówka diody łączy się z dodatnim biegunem akumulatora. Po włączeniu zapłonu i zwieraniu pinu 1 do masy na około 3-5 sekund dioda sygnalizuje kody błędów poprzez miganie (długie błyski oznaczają dziesiątki, krótkie jedności). Kod 12 oznacza początek testu, a kod 41 pojawia się do momentu uruchomienia silnika. Wskazano, że czujnik położenia wału jest odłączony i nie wiadomo, gdzie go podłączyć, gdyż w wiązce są trzy przewody (czarny, biały, czerwony) z męskimi wtykami. Wskazano, że schematy podłączenia mogą być podobne do innych modeli Citroena z początku lat 90. W dalszej części dyskusji pojawiły się kody błędów 21 i 33 dotyczące potencjometru przepustnicy oraz problemy z silnikiem krokowym, który reguluje przepustnicę. Problemy pojawiły się po zerwaniu paska alternatora. Zalecane jest uruchomienie silnika przed ostateczną interpretacją kodów błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA