logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić diody LED w telefonie – narzędzia, temperatura lutownicy, wskazówki

gizmoz 06 Lip 2006 23:07 1344 4
REKLAMA
  • #1 2797825
    gizmoz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!
    chciałbym sam wymienić diody w telefonie tylko nie wiem jakich narzędzi urzyć jaką temperature na lutownicy zeby nie popalić ściezek... jak to robić zeby wszytsko dziąłalo... proszę o wypowiedz ludzi którzy to robili juz kiedyś

pozdrawiam
    i czekam na odpowiedx
  • REKLAMA
  • #2 2797986
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Narzędzia:
    - pęseta
    - lutownica grotowa o cienkim grocie
    - cyna z topnikiem
    - diody :-)
    - pędzelek do czyszczenia punktów lutowniczych

Wiesz co.... było takich tematów wiele na elektrodzie. Poszukaj a na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Jest coś takiego jak polaryzacja diody...... echhh jak nie masz sprzętu i wiedzy to może warto dać jakiemuś kumplowi 20 pln na flaszke i Ci w 30 minut zrobi piękne diody w telefonie???

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #3 2797993
    gizmoz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sprzęt akurat mam stacje 937+ dosyć dobra więc nie ma problemu tylko nigdzie w postach nie mogłem znaleść info odnośnie temperatury wszystcy robią grotówkami z allegro za 5 zł a ja chce wiedzieć optymalna temperature...

czekam na odpowiedz
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2798063
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Generalnie sprawa temperatury to indywidualna sprawa. Każda stacja jest inaczej skalibrowana i 300 stopni u mnie to wcale nie musi być 300 stopni u Ciebie. W końcu chińska robota....

Zrób taką temp aby cyna Ci się bez problemu topiła po dotknięciu do grotu lutownicy. Jak nie będziesz grzał w jednym miejscu 10 minut to nic Ci się nie uszkodzi.

POZDRAWIAM.
  • #5 2798112
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    ja to robię tak: dmuchawą ustawioną na 370 stopni wylutowywuję diosy smd, a pużniej cieniutka pensetka i wlutowywuje to stacją lutownicza. jak topnik to najlepiej wysokiej jakości w żelu, taki co nie pozostawia sładów, mycie kontaktem odpada, miałem już z tym problem, na wyswietalaczu w nokii pojawiły sie linie.
REKLAMA