logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 - nie włącza się, problem z kartą SIM i Bluetooth

tomlem666 08 Lip 2006 18:35 1606 25
REKLAMA
  • #1 2802585
    tomlem666
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    mam 7650 kupilem ja jakis miesiac temu na allegro chodzila super nie mialem z nia zadnego problemu az do dzis jak pojawil sie napis "wlorz karte sim":(( wylaczylem go i nie chce sie juz wlaczyc:(( na ladowarke tez nie reaguje:(( raz udalo mi sie go wlaczyc na 2sek ale zaraz sie wylaczyl:(( prosze o pomoc!! czy oplaca sie go ratowac?? rozebralem go i wszystko wyglada wpozadku:(( nie znam sie na tym za dobrze... dopiero jestem poczatkujacym:(( z tego co sie doczytalem to moze byc soft... ale do konca nie jestem pewny:(( poratujcie mnie!! jestem teraz bez tel:((

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

rozebralem go jeszcze raz i zostawilem rozebrany na ok 30min i zlozylem i dziala ale nie do konca:(( nie dziala w nim bluetooth:(( chyba bede musial w nim zmienic softa:(( przepraszam za zasmiecanie forum!!
  • REKLAMA
  • #2 2817763
    tomlem666
    Poziom 13  
    wracajac do tego problemu z tym tel:(( powtarza mi sie coraz czesciej:(( ale po rozebraniu i zostawieniu go na jakis czas i zlozeniu potem dziala... zauwazylem ze jest tam na plycie glownej bateria mala... zaraz po wystapieniu problemu mierzylem ja miernikiem i miernik pokazywal 2.2V ale co ok 2sek rosla 1/100 zlozylem tel przy stanie baterii 2.5V ale nie odpalil wiec rozlozylem go i bateria juz miala 2.7V... doszla do 3V i przestalo rosnac juz napiecie w baterii i po zlozeniu tel odpalil i chodzi do mometu kiedy znowu sie nie zresetuje sam i nie zawiesi... czy po wymianie baterii tel bedzie normalnie dzialal?? i czy wogole gdzies dostane taka baterie z takimi zgrzanymi blaszkami??? PROSZE O POMOC!!!!
  • Pomocny post
    #3 2818151
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    a tasma ci nie peka przypadkiem?
  • #4 2818663
    tomlem666
    Poziom 13  
    tasma jest cala... telefon chodzi jakies 2-4dni bez zadnych zazutow az nagle sie zresetuje albo pokaze sie wlorz karte sim i sie zawiesi po wyciagnieciu baterii nie chce sie uruchomic dopiero po rozebraniu i po calej tej operacji ktora opisalem wczesniej dziala znow:/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2818995
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    proponowałbym umuc plyte czuje ze jest grześ zwarcie fulla tez nie zaszkodzi wgrac
  • #6 2819327
    tomlem666
    Poziom 13  
    a co to jest ten full?? i gdzie to znajde i co sie z tym robi?? i dlaczego nie dziala bluetooth?? przy probie wlaczenia wyskakuje blad systemu:(( moze to soft ma jakies bledy?? moze po wgraniu go na nowo bedzie chodzil dobrze co o tym myslicie??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2821333
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    jesli chodzi o ta mala bateryjke to jest to back-up battery ktorej glownym i jedynym zadaniem jest podtrzymywanie RTC (Real Time Clock) oraz kalendarza w momencie gdy nie ma wlozonej bateri. niestety ogranicze sie do powyzszego gdyz moze ale nie musi ona byc przyczyna problemow z wlaczaniem. ja zaczal bym na twym miejscu od wlacznika w tym modelu.
  • #8 2821477
    tomlem666
    Poziom 13  
    wlacznik wlasnie mam wymieniony na nowy i dziala doskonale!! wymienilem go zaraz po zakupie telefonu bo chodzil ciezko...a po drugie po zresetowaniu sie telefonu tel czasem sie wlaczy na ok2sek ale potem sie wylacza... czyli wlacznik jest sprawny...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2821511
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    To sprawdź miejsce przy tym gdzie lutowałeś.Ale mi się wydaje że gdzieś kulki się posypały i wygrzanie coś da.
  • #10 2821530
    tomlem666
    Poziom 13  
    ale przeciez w 7650 nie sa lutowane wlacniki!! tam jest wlacznik na styki zrobiony i nic nie trzeba lutowac przy wymianie wlacznika... plyta wyglada jak nowa zero kuzu nawet przeczyscilem ja nawszelki wypadek ale wczoraj wieczorem znowu mi to zrobil:((
  • Pomocny post
    #11 2821562
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Wiec przegraj oprogramowanie jak to nie pomaga to zostaje wygrzanie płyty.
  • #12 2821754
    tomlem666
    Poziom 13  
    ok dzieki za pomoc!! po zmianie oprogramowania dam znac czy sie cos poprawilo!!
  • Pomocny post
    #13 2822364
    norb86
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Oglądnij dokładnie styki tasiemki przy płycie. Wszystkie się dobrze trzymają?
  • #14 2823444
    tomlem666
    Poziom 13  
    tak trzymaja sie dobrze!! jeszcze jest tasma przyklejona do plyty przy miejscu lutowania zeby nie mozna bylo tak latwo oderwac a laczenie tasmy z plyta od klawiatory dokladnie przeczyscilem.. tak samo zrobilem z laczeniem tasmy od wyswietlacza z plyta...
  • Pomocny post
    #15 2823842
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Sprobuj format user area (kombinacji klawiszy poszukaj na forum)
  • #16 2824373
    tomlem666
    Poziom 13  
    hmm szukalem szukalem ale nic nie znalazlem:(( nie wiem nadal co to jest ten "format user area"?? w kazdym poscie co czytalem to ludzie jzu wiedza co to jest:(( a ja nawet nie wiem co to jeest:(( prosze o wytlumaczenie!!! bede BARDZO WDZECZNY!!!
  • Pomocny post
    #17 2824756
    norb86
    Poziom 21  
    format telefonu *#7370#
    Potem zapyta Ci się o kod zabezpieczający (standardowo 12345), a poźniej tylko czekasz cierpliwie. Tylko pamiętaj, bateria musi być nieźle naładowana, bo jak sie telefon wyłączy w czasie formatki to może być lipa. :P
  • #18 2825170
    tomlem666
    Poziom 13  
    laduje baterie jak sie naladuje i sformatuje telefon to dam znac co zauwazylem!! dzieki wielkie za pomoc!!!

Dodano po 52 [minuty]:

sformatowalem go.. i zobaczymy co sie bedzie dzialo po tym zabiegu.. ale bluetooth nie dziala nadal:(((
  • Pomocny post
    #19 2826521
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Proponuję wymianę softu pomoże na twojego bluetooth i na opisane wyżej ustewrki podejżewam też taśmę ale zacznij od tego gdy to nie pomoże spróbuj wymienić taśmę. W większości przypadków to główne uszkodzenia tego modelu np opisane przez ciebie "no sim" - to taśma lub np. zasięgo po rozłożeniu a full zasięg po złożeniu(taśma) oraz kłopoty z włączeniem.
    Taśma może też być odklejona na jednym z pinów od np... ciągłęgo rozbierania telefonu :D

Pozdrawiam
  • #20 2826889
    tomlem666
    Poziom 13  
    narazie po tych "zabiegach" telefon chodzi juz 3 dzien bez zadnego zazutu.. zobaczymy co bedzie pozniej... jak sie bedzie powtarzalo to wymienie tasme....
  • #21 2861763
    stampik
    Poziom 12  
    I jak? Telefonik żyje w pełni sprawnie?
  • #22 2861821
    norb86
    Poziom 21  
    Widać, że posty w topic'u długo nie były pisane, więc pewnie telefon chodzi.
  • #23 2872559
    tomlem666
    Poziom 13  
    chodzi chodzi telefonik bardzo dobrze:D dziekuje za pomoc!!! tylko mam problem jeszcze z tym bluetooth'em ale to sie da musze dac komuc zeby mi zmienil softa i zobacze wtedy..
  • Pomocny post
    #24 2874095
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    piszac o problemie z bluetooth'em to co konkretnie masz na mysli?? napisz jakie sa obiawy czyli np. czy sie wlacza lub nie, nie mozna powiazac urzadzen, zrywa powiazane polaczenia lub problem z przeslaniem danych (nie wlasciwie, traci polaczenie w trakcie przesylania) lub cos innego co zauwazyles i nie daje ci mozliwosci korzystania z bluetooth'a. ;) wprowadz z klawiatury kod *#2820# i sprawdz czy jest jaki kolwiek adres bluetooth'a (jesli bedziesz mial same literki f to najprawdopodobniej nie ma adresu twojego bluetooth'a - na to tez jest solution :))
  • #25 2875021
    tomlem666
    Poziom 13  
    jak chce wlaczyc bluetooth'a to wyskakuje komunikat blad systemu:( i klikam ok i sie nie wlacza wogole:( a po wpisaniu tego kodu wyskoczyl komunikat " Adres urzadzenia Bluetooth:" i to wszystko kliknolem ok i zniknol ten komunikat...
  • #26 2915584
    tomlem666
    Poziom 13  
    juz pozbylem sie problemy znajomy chcial miec za wszelka cene nokie 7650 i zamienil sie ze mna i dal mi 6610 wiedzac co bierze:D wiec temat juz jest nie aktualny!! dziekuje za pomoc!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 7650 po około miesiącu użytkowania zaczęła wyświetlać komunikat "włóż kartę SIM" i przestała się włączać, nie reagując również na ładowarkę. Po rozebraniu i pozostawieniu telefonu na pewien czas, urządzenie czasowo się uruchamia, lecz po chwili się wyłącza. Problem powtarza się, a dodatkowo nie działa moduł Bluetooth, który przy próbie włączenia generuje błąd systemu. Sprawdzono taśmy łączące płytę główną z klawiaturą i wyświetlaczem – są nienaruszone i dobrze przylegają. Wymieniono włącznik, który działa poprawnie. Pomiar napięcia małej baterii podtrzymującej RTC wykazał początkowo niskie wartości, które po czasie wzrosły do około 3V. Sugerowano wygrzanie płyty głównej oraz ponowne wgranie oprogramowania (softu), co może rozwiązać problemy z Bluetooth i stabilnością telefonu. Zalecano także wykonanie formatu pamięci użytkownika (*#7370#) po naładowaniu baterii. Po tych zabiegach telefon działał stabilnie przez kilka dni, jednak Bluetooth nadal nie funkcjonował poprawnie. Ostatecznie autor wymienił się telefonem na model Nokia 6610, kończąc temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA