logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić elektrykę i czujniki klimatyzacji w Passat B4?

Andrzej18 08 Lip 2006 23:16 6286 3
REKLAMA
  • #1 2803367
    Andrzej18
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam Wszystkich!!
    Jakiś czas temu przestała mi działać klimatyzacja a dokładnie nie załącza się sprężarka (nie jest podawanie na nią napięcie) i moja prośba polega na tym żeby ktoś z Was mi opisał dokładnie w jaki sposób można sprawdzić co jej dolega. Chodzi mi dokładnie o to jak sprawdzić czy to wina elektryki czy braku czynnika chłodzącego, gdzie jest czujnik od temperatury otoczenia i od ciśnienia w całym układzie i jakie powinny być ich rezystancje, gdzie znajduje się główny sterownik całego tego ustrojstwa.
    P.S proszę nie pisać: "Jedź do serwisu" dla mnie to ostateczność!! Jak jest to wina elektryki to sobie poradzę bo nie stać mnie na wymianę bezpiecznika za 100zł.
    Z góry Wszystkim dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2803428
    urka
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.Klima manualna nie posiada sterownika.Proponuje,bys podal +12V z aku. na styk elektromagnesu sprezarki.Na jej obudowie powinien byc widoczny przewod prawdopodobnie zolto-zielony.Pomioniesz wowczas wlacznik na konsoli i czujnik cisnienia czynnika.Czujnik temperatury umieszczono pod oslana wlotu powietrza(na podszybiu).Jesli to nie uruchomi sprezarki,uszkodzone jest sprzeglo elektromagnetyczne.Czujnik cisnienia czynnika chlodzacego zamontowano w poblizu chlodnicy klimy,miedzy nia,a skraplaczem.Pod maska,z lewej strony,przy samej chlodnicy.Mozesz odkrecic czarna zaslepke na cylindrycznym zbiorniku i nacisnac zawor-jesli uklad jest napelniony,spowodujesz ujscie czynnika(bedzie slychac syczenie,jak przy spuszczaniu powietrza z opony)Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2803510
    Andrzej18
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    A czy po spuszczeniu małej ilości czynnika nie będę zmuszony jej ponownie nabijać? Jeśli czynnik jest to czujnik powinien mieć R=0Ohm???
    Po wciśnięciu włącznika klimy nie pojawia się napięcie na zaciskach kompresora ani nie włącza się na pierwszy stopień wentylator na chłodnicy więc według mnie jest to wina któregoś z czujników lub przewody. Posprawdzam to i czekam na dalsze podpowiedzi.
    A i jeszcze który to przekaźnik jest od klimatyzacji??
  • Pomocny post
    #4 2803556
    urka
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chodzi o delikatne nacisniecie zaworu-on wyglada jak wentyl.Przekaznik klimy powinien byc pod maska,ma niemieckie oznaczenie "Klimaangle".Charakterystyki czujnika niestety nie pamietam.
REKLAMA