logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Robot z silnikami krokowymi z drukarek HP 69x - konstrukcja i elektronika

bogdan_p 09 Lip 2006 20:16 5791 15
REKLAMA
  • #1 2805389
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Postanowiłem pokazać swoje ostatnie dzieło tzn.. robot napędzany silnikami krokowymi , konstrukcja to typowy układ 3 kołowca z jedną osią skrętną i dwoma napędowymi , napęd z silników przekazywany jest bezpośrednio z osi silnika na koła napędowe , konstrukcja wykonana jest z plexi , silniki pochodzą z drukarek serii HP 69x , koła napędowe to rolki ciągnące papier z podajnika
    układ elektroniczny postanowiłem zbudować z dwóch bloków , tak aby nie możliwość wprowadzania dalszch zmian i modyfikacji
    - płyta główna to uC 90s2313 + ULN2803 oraz złącze programowania ISP
    stabilizator , cały portb doprowadza sygnały do ULNa bity 0-3 to silnik lewy bity 4-7 to prawy , portd pracuje jako wejściowy z podciągniętymi wejściami przez zewnętrzne rezystory 10 k , obecnie wykorzystywane są tylko 0 i 1
    - płytka z czujnikami TSOP 1736 z sygnalizacją pracy na 2 LED , układ zbudowany z generatora fali nośnej na 4047 , oraz generatora modulującego na 4093 , sygnały z TSOP dodatkowo trafiają do bramek tego układu i dalej do uC
    dzięki takiej konstrukcji można łatwo zmieniać konfigurację a wymianie ulega jedynie układ z czujnikami
    przedstawiam kilka zdjęć i prosty program do obsługi w Bascomie
    jestem otwarty na sugestie i uwagi również te krytyczne
    Załączniki:
    • Robot z silnikami krokowymi z drukarek HP 69x - konstrukcja i elektronika new_Robot001.jpg (29.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot z silnikami krokowymi z drukarek HP 69x - konstrukcja i elektronika new_Robot005.jpg (29.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot z silnikami krokowymi z drukarek HP 69x - konstrukcja i elektronika new_Robot006.jpg (26.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot z silnikami krokowymi z drukarek HP 69x - konstrukcja i elektronika new_Robot008.jpg (25.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot z silnikami krokowymi z drukarek HP 69x - konstrukcja i elektronika new_Robot007.jpg (28.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Robot.rar (6.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2805575
    seak1
    Poziom 13  
    Gratuluje budowy. Na prawdę podoba mi się ta konstrukcja. A ile trzyma ten sześciopak akumulatorów, przy "zwykłym" programie działania?

Pozdrawiam.
  • #3 2805974
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Widze że w kwestii obróbki pleksy jesteś fachowcem, może zdradzisz kilka tajników jak obrabiasz pleksę?

Konstrukcja bardzo dopracowana. Gratuluję
  • #4 2807921
    bogdan_p
    Poziom 39  
    ad1 nie robiłem prób czasowych , robot z zablokowanymi silnikami i aktywnymi dwoma czujnikami pobiera 597mA , ta sama sytuacja przy normalnej jeżdzie to 380 mA , akumulatorki 1300 mAh przy założeniu że realnie mamy do dyspozycji 30 - 40% pojemności to myślę że ponad godzinę powinien jeżdzić
    ad2 wszystko zostało wykonane w warunkach domowych , cieńszą plexi poprostu narzynam rysikiem i łamię podobnie jak przy cięciu szkła , grubszą zwykłym brzeszczotem do metalu , koło wycięte typową otwornicą oczywiście bez wiertła prowadzącego , wiertarka zamocowana w statywie , wszytko to wymaga nabrania pewnej wprawy ale nie jest to aż tak trudne
    do klejenia używałem kleju "kropelka" , pozostałe mocowania są gwintowane M3 , mocowanie płytek to typowe tulejki dystansowe stosowane do mocowania płyt głównych w PC
  • REKLAMA
  • #5 2822406
    Taliesin
    Poziom 13  
    Wygląda na to, że zrobiłeś go wyjątkowo solidnie i dokładnie. Gratuluję!

OT
    Znacie jakieś sklepy sprzedające plekse tanio przez internet? Proszę o odpowiedź na PW.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2822570
    bogdan_p
    Poziom 39  
    wprawdzie prosisz o odpowiedż na PW ale myśleże innych też to zainteresuje , ogólnie cena plexi jest wysoka przegladałem kilka ofert i ceny niewiele się różnia tu przykładowa oferta http://www.akcesco.com.pl/index.php?cPath=72
    dużo taniej znajdziesz na Allegro , zupełnie tanio odwiedzając skup złomu lub zakład utylizacji
    plexi grubsza którą wykorzystałem do budowy robota pochodzi z zabezpieczenia pola odłącznika WN kolejna grubość to przednia ścianka z obudowy niewiadomego pochodzenia urządzenia sterującego wszystko znalezione na złomie , najcieńsza to pudełko na CD
  • REKLAMA
  • #7 2822662
    TADLA.NET
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    gratuluję, widać dużo pracy i przemyślany projekt.

jestem ciekawy jak to podwozie radzi sobie w praktyce. chodzi mi o to że dałeś czujniki po stronie bezwładnego kółka czyli robot pcha je przed sobą. zastanawiam się czy lepiej jest żeby bezwładne, małe kółko (podpierające) było ciągnięte za robotem czy pchane jak w twoim rozwiązaniu. czy uwzgledniasz juz to ze czujniki sa odsunięte od osi napedowej w programie sterujacym?
  • #8 2822899
    bogdan_p
    Poziom 39  
    wydaje mi się że lepszą zwrotność ma układ w którym koło swobodne jest ciągnięte , moze przy następnej konstrukcji to sprawdzę w praktyce
    Cytat:
    czy uwzgledniasz juz to ze czujniki sa odsunięte od osi napedowej w programie sterujacym?

nie rozumię o co Ci chodzi , może pozornie wygląda to że czujniki są pod innym kątem w stosunku do osi pojazdu ale przypatrz się na zdjęciach są one dodatkowo skręcone w stronę osi jazdy , na pierwszy rzut oka wydaje się że kat widzenia jest poza osią i czujniki nie widzą co jest z przodu robota
  • #9 2823112
    TADLA.NET
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    aha

jesli chodzi o czujniki to naskrobalem na szybko taki szkic, chodzi mi o to ze czujniki kiedy sa daleko od osi poruszaja sie w inny sposób podczas skrętu niż gdyby były blisko osi.

ps. oczywiście idealnego rozwiązania chyba nie ma bo albo będzie haczyć "nosem" albo "ogonem" ;-)
    Załączniki:
    • Robot z silnikami krokowymi z drukarek HP 69x - konstrukcja i elektronika skret.gif (2.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2824018
    bogdan_p
    Poziom 39  
    teraz rozumię o co Ci chodzi i masz rację że jest różnica , ale układ doskonale omija przeszkody przyznaję , że nawet nad tym nie myslałem
    z pewnością będzie miało to duże znaczenie przy Line Follower co w najbliższym czasie planuje , idealnym rozwiazniem są czujniki dokładnie na osi skrętnej ale to raczej trudne do realizacji , jak zbuduję taki układ dam znać o efektach , oczywiście przy obecnej konstrukcji mogę jedynie wysunąć je poza pole skrętu koła swobodnego
    jeżeli chodzi o program to z uwagi na zastosowanie silników krokowych po wejściu w podprogram skrętu zastosowana jest pętla powtrzana 10 krotnie dzięki czemu wykonywany jest odpowieni skręt plus tzn skręt w miejscu silniki w przeciwne strony , natomiast do tyłu pętla ma cykl 20 powtórzeń co gwaratuje pewny odjazd od przeszkody
  • #11 2885888
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Cześć!
    Mógłbyś mi podać oznaczenia tych silnków krokowych? Też rozebrałem drukarkę HP i mam 2 silniki krokowe ale nie mam schematu wyprowadzeń (wszystkie kable są tego samego koloru). Za pomoc z góry dzięki!

Moderowany przez McRancor:

Dbaj o styl wypowiedzi!

• #12 2886626
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Silniki są typu NMB PM35L-04B-HP04 C2124-60190 TC92TDE,
    lokalizacja jest dość prosta przy silniku masz płykę na której masz widoczne połączenie 2 sekcji uzwojeń, co stanowi punkt wspólny, pozostałe 4 to końcówki 4 cewek, oczywiście jest to połączenie dla silnika unipolarnego.
  • #13 2887674
    mcoola
    Poziom 19  
    Wielkie dzięki. Mam ten sam silnik i też chcę zrobić robota, tyle że sterowanego IRDĄ, mógłbym używać do tego telefonu z symbianem.
    Chcesz to mogę dać ci noty katalogowe tych silników. Może ci się przydadzą
    Załączniki:
    • pm_select.pdf (324.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pm35l048.pdf (57.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2888675
    mcoola
    Poziom 19  
    Mógłbyś podrzucić schemat sterownika tego silnika krokowego?
  • #15 2889274
    bogdan_p
    Poziom 39  
    o jakim schemacie myslisz , wszystko masz opisane w pierwszym poście , cały portb połączony bezpośrednio do wejść UL , wyjscia do silnika bity 0-3 to silnik 1 , 4-7 to silnik 2 , resztą zajmuje się program to wszystko
  • #16 2893865
    mcoola
    Poziom 19  
    Dzięki! Też robie robota, trochę podobnego do twojego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono konstrukcję robota napędzanego silnikami krokowymi pochodzącymi z drukarek HP serii 69x. Robot ma układ trójkołowca z jedną osią skrętną i dwoma kołami napędowymi, gdzie napęd przekazywany jest bezpośrednio z osi silnika na koła. Konstrukcja wykonana jest z plexi, obrabianej domowymi metodami (cięcie rysikiem, brzeszczotem, otwornicą) i klejonej klejem "kropelka". Elektronika składa się z dwóch modułów: płyty głównej opartej na mikrokontrolerze 90s2313 z układem ULN2803 i złączem ISP oraz płytki z czujnikami TSOP1736, generatorem fali nośnej na układzie 4047 i generatorem modulującym na 4093. Sterowanie silnikami realizowane jest przez port B mikrokontrolera, gdzie bity 0-3 sterują silnikiem lewym, a 4-7 prawym. Port D jest wejściowy z podciągniętymi rezystorami 10 kΩ, wykorzystywane są bity 0 i 1. Omówiono pobór prądu robota (380 mA podczas jazdy, 597 mA przy zablokowanych silnikach) oraz szacowany czas pracy na akumulatorach 1300 mAh (około godzina przy 30-40% pojemności). Dyskutowano o rozmieszczeniu czujników względem osi skrętnej i wpływie ich położenia na zachowanie robota podczas manewrów, z uwzględnieniem korekt w oprogramowaniu. Silniki krokowe to modele NMB PM35L-04B-HP04 C2124-60190 TC92TDE, unipolarne z 6 przewodami (2 sekcje uzwojeń i 4 końcówki cewek). Schemat sterowania opiera się na bezpośrednim połączeniu portu mikrokontrolera do ULN2803, a logikę sterowania realizuje oprogramowanie. Konstrukcja jest solidna i przemyślana, a materiały plexi pozyskano także z recyklingu (złom, obudowy urządzeń).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA