Postanowiłem pokazać swoje ostatnie dzieło tzn.. robot napędzany silnikami krokowymi , konstrukcja to typowy układ 3 kołowca z jedną osią skrętną i dwoma napędowymi , napęd z silników przekazywany jest bezpośrednio z osi silnika na koła napędowe , konstrukcja wykonana jest z plexi , silniki pochodzą z drukarek serii HP 69x , koła napędowe to rolki ciągnące papier z podajnika
układ elektroniczny postanowiłem zbudować z dwóch bloków , tak aby nie możliwość wprowadzania dalszch zmian i modyfikacji
- płyta główna to uC 90s2313 + ULN2803 oraz złącze programowania ISP
stabilizator , cały portb doprowadza sygnały do ULNa bity 0-3 to silnik lewy bity 4-7 to prawy , portd pracuje jako wejściowy z podciągniętymi wejściami przez zewnętrzne rezystory 10 k , obecnie wykorzystywane są tylko 0 i 1
- płytka z czujnikami TSOP 1736 z sygnalizacją pracy na 2 LED , układ zbudowany z generatora fali nośnej na 4047 , oraz generatora modulującego na 4093 , sygnały z TSOP dodatkowo trafiają do bramek tego układu i dalej do uC
dzięki takiej konstrukcji można łatwo zmieniać konfigurację a wymianie ulega jedynie układ z czujnikami
przedstawiam kilka zdjęć i prosty program do obsługi w Bascomie
jestem otwarty na sugestie i uwagi również te krytyczne
układ elektroniczny postanowiłem zbudować z dwóch bloków , tak aby nie możliwość wprowadzania dalszch zmian i modyfikacji
- płyta główna to uC 90s2313 + ULN2803 oraz złącze programowania ISP
stabilizator , cały portb doprowadza sygnały do ULNa bity 0-3 to silnik lewy bity 4-7 to prawy , portd pracuje jako wejściowy z podciągniętymi wejściami przez zewnętrzne rezystory 10 k , obecnie wykorzystywane są tylko 0 i 1
- płytka z czujnikami TSOP 1736 z sygnalizacją pracy na 2 LED , układ zbudowany z generatora fali nośnej na 4047 , oraz generatora modulującego na 4093 , sygnały z TSOP dodatkowo trafiają do bramek tego układu i dalej do uC
dzięki takiej konstrukcji można łatwo zmieniać konfigurację a wymianie ulega jedynie układ z czujnikami
przedstawiam kilka zdjęć i prosty program do obsługi w Bascomie
jestem otwarty na sugestie i uwagi również te krytyczne