logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Robot samojeździk czyli o sterowaniu silnika krokowego

michal2666 05 Gru 2007 08:31 17349 26
REKLAMA
  • Robot samojeździk czyli o sterowaniu silnika krokowego
    Witam i przedstawiam swój kolejny projekt. Tym razem postanowiłem coś zrobić z przewalającymi się w szufladzie częściami od starych drukarek i tak postanowiłem zrobić sobie samochodzik napędzany właśnie silnikami krokowymi. Oprócz silników i zbudowanych sterowników w modelu postanowiłem zastosować przekładnie z paskiem zębatym również od starych drukarek, to już delikatna przesada ale naprawdę taka maszyna świetnie się prezentuje :D w wersji uproszczonej można założyć kółka bezpośrednio na wałek silnika i będzie on jednoczeńnie spełniał funkcję osi i napędu.

Powstał sterownik, oprogramowanie sterujące silnikiem no i wreszcie sam samochodzik.
    Narazie tylko podwozie z napędem i sterowaniem napędu, niebawem powstanie kontroler sterujący tym wszystkim i samochodzik sam będzie się poruszał.
    Zapraszam do dyskusji nad możliwymi kierunkami rozwoju pojazdu. Na razie chciałem zamontować jakieś czujniki tak by mógł omijać przeszkody. Dziś wieczorem postaram się też nagrać filmik z pierwszych manewrów na sterowaniu ręcznym (zwieram po prostu mikroprzełącznikami piny sterujące do masy :D )

Cały projekt łącznie z PCB i wsadem do µC znajdziecie w moim portalu: www.portalnaukowy.edu.pl w dziale Automatyka/Mikrokontrolery. Zapraszam.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    michal2666
    Poziom 20  
    Specjalizuje się w: chemia
    michal2666 napisał 478 postów o ocenie 1112, pomógł 7 razy. Mieszka w mieście Pionki. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4553463
    lisek1988
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jestem w szoku... czekam za filmikiem... :))) A co do czujnikow to by byla swietna sprawa...tylko ciekawe jakby zaczol wariowac jak by np przeszkode mial z dwoch stron:)
  • #3 4553478
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Z tymi czujnikami to faktycznie różne problemy mogą wyniknąć, kwestia napisania dobrego programu, który jakoś zinterpretuje dwie przeszkody i np. wycofa pojazd, obróci go o jakiś kąt i pojedzie dalej na wprost. Jedno jest pewne, będzie z tym niezła zabawa.
  • #5 4553846
    bb84
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Ja proponuje zrobić robota mini sumo, ale rozszerzonego o funkcje "cywilne", czyli jeżdżenie za światłem, po linii itp.

Pozdrawiam.
  • #6 4553869
    michal2666
    Poziom 20  
    Hm ... pomysł ze światłem bardzo dobry, dziękuję, napewno z tym poeksperymentuję. Jazda po linii jest w planie i też taki eksperyment wykonam.
  • REKLAMA
  • #7 4553895
    bb84
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Możesz dodać omijanie przeszkód, uganianie się za piłką itp. Przeglądnij net pod względem robotów BEAM, jak i różnych innych jeżdżących, napewno znajdziesz kilka fajnych pomysłów. Przy silnikach krokowych mógłbyś go zrobić też na gąsienicach i uzyskać niezłą mobilność np. jazda po schodach (najprościej jak pierwsze czołgi z IWŚ), ale to zależy od momentu obrotowego tych silników.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 4553907
    xifyh
    Poziom 20  
    Ocena: 66
    Bardzo fajny artykuł na twojej stronie. Fajnie, że opisałeś jak znaleźc odpowiednie wyprowadzenia oraz jak sterować. Pokombinuje coś z takim silnikiem, bo mam akurat dwie sztuki :D
  • #9 4554089
    wie8
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Bardzo zacny początek, ciekaw jestem jak się to dalej rozwinie :) Dzięki za opis i płytke.
  • #10 4554101
    michal2666
    Poziom 20  
    Udostępnię też oczywiście program napisany w Bascom, całkiem fajnie się sprawuje. Muszę tylko wieczorkiem przysiąść i wprowadzić do niego komentarze tak, by dociekliwym łatwiej go było zrozumieć.
  • REKLAMA
  • #11 4554200
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam
    Robilem cos podobnego na prace inz. jako czujniki zastosowalem diody nadawcze IR + generatorek 36kHz na NE555 oraz odbiorniki IR TSFH (jak dobrze pamietam) Czujniki sprawowaly sie b. dobrze w zaleznosci od powierzchni potrafily ja wykryc od 5-20cm odleglosci.

Mozesz tez zastosowac takie czujniki lub polaczyc je dodatkowo z czujkami ultradzwiekowymi (uzyskasz lepsza wykrywalnosc przeszkod)

ultradzwieki nie wykryja np firany a podczerwien ma problem z czarnymi matowymi powierzchniami
    Ocenka bedzie... jak projekt sie skonczy ;p
  • #12 4554520
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Ja tylko dodam coś od siebie... Czy przewidziałeś zasilanie tego "pojazdu"? Wiesz, że silniki krokowe wymagają dosyć sporego prądu?
  • #13 4554787
    grzes195
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Masz może schemat układu sterującego??
  • #14 4554832
    kamilo255
    Poziom 11  
    Taki pojazd to świetny pomysł. Co do czujników przeszkód to niedawno programowałem na uczelni takiego robota Boe-Bot który takie czujniki miał wykonane z drutu, Były to swego rodzaju wąsy które podczas dotknięcia przeszkody zwierały styk. Sprawdzało to się dość dobrze tzn wszystkie przeszkody udało się ominąć.
  • #15 4554913
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam
    konstrukcja fajna :)
    czekam na schemat
    i jeśli było by to możliwe na kod źródłowy
    bo chcę zrobić sterownik do silnika krokowego (wiem jak sie go steruje itd.) ale nie mam podstaw a o programowaniu wiem za mało by sie sam za to zabrać :) myślę że ze zmianą programu pod siebie bym sobie poradził a z napisaniem nowego nie bardzo :)
    pozdrawiam
  • #16 4555035
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Dlaczego zastosowałeś mosfety ? Taniej i lepiej jest zastosować ULN2803.
    Dlaczego zastosowałeś dwa mikrokontrolery, zamiast jednego ? Czy jest to związane z rozmiarem generowanego kodu przez Bascom Demo ?
    Jaki akumulator zastosujesz ?

Pozdrawiam
  • #17 4555093
    michal2666
    Poziom 20  
    Witam, program będzie za chwilę, już kończę komentarze, schemat hm... musiał bym narysować, postaram sie jutro. Dlaczego mosfety ?? po prostu kupiłem ich kiedyś 50 szt. na wolumenie i starczy mi jeszcze na wiele projektów:D. Co do dwóch mikrokontrolerów to raczej nie da się niezależnie sterować dwoma silnikami z jednego, jeśli prędkość była by taka sama może jakoś tak ale z różnymi prędkościami nie przychodzi mi pomysł do głowy. Film z testu już się ładuje, za jakieś 20 min. znajdzie się na mojej stronie.

Dodano po 37 [minuty]:

Program i film już na stronie.
  • #18 4556078
    farmazon3000
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    1. stary, ekstra stornę prowadzisz, brawo!
    2. tez mam takie silniki (od Epsona, a jak!) i czekałem aż ktoś coś na nich wymyśli
    3. jak skróciłeś ten pasek przenoszący napęd? bo w oryginale on jest zdaje się dłuższy (a raczej jak go ponownie złączyłeś po rozcięciu i skroceniu)
    4. no jeszcze raz brawo za fajną stronę
  • #19 4556179
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    Ja w tym tygodniu rozpoczołem projekt swego pierwszego robota, wersja testowa programu sterującego już jest napisana ( i przetestowana na diodach Very Happy ), robocik będzie na czterech kołach napędzany czterema niezależnymi silnikami, niestety pierwsza wersja nie będzie na silnikach krokowych, lecz na zwykłych silniczkach od CD-ROMów, zasilanie napięciem symetrycznym +-9V. Robocik będzie posiadać 4 czujniki na podczerwień + ew czujniki oswietlenia (fototranzystory - robot bedzie posiadał oświetlanie jak w każdym samochodzie). Pojazd ten będzie samodzielnie się poruszać omijając przeszkody, analizując odległości od przeszkód robot będzie przyspieszać lub zwalniać. Przewiduję sterowanie silnikami za pomocą PWM (Pulse Width Modulation). Niestety z powodu, iż piszę w asemblerze, na razie zaniechałem wykorzystywania tego typu sterowania. "sercem " robota bedzie uP AT89S52 programowany przez ISP. Już się nie mogę doczekać, kiedy pojade na święta do domu i będę mógł zacząć go składac Smile.
    Dodatkowo zastanawiam sie nad zastosowaniem osobnych uP do sterowania każdym z silników + 1 główny uP sterujacy silnikami i analizujący stany czujników, procków mam zapas więc przetestuję obie wersje
  • #20 4557765
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10262
    Dwa pytania - możesz przedstawić schemat drivera tego silniczka? To zwykły krokowiec z dwoma uzwojeniami, tak? Pytam bo widze tylko 4 tranzystory...

A co do stronki za którą wszyscy Cie chwalą... taka sobie. Niewiele informacji, niezbyt dobry układ, etc. Do dopracowania :).
  • #21 4558753
    michal2666
    Poziom 20  
    Dzięki za miłe słowa pod adresem strony, są świetnym paliwem do dalszej pracy, dzięki też za krytyczne uwagi, zgadzam się strona nie jest jeszcze dopracowana, brak mi czasu. Kiedyś to napewno się zmieni. Co do paska to nie skracałem go, takie po prostu miałem.
  • #22 4563346
    d.d
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    a ja jestem ciekaw jak to głośno jeździ
    co prawda słyszałem nie jeden silnik krokowy w akcji ale nigdy nie słyszałem jak działa w samochodziku
    kiedyś zrobiłem samochodzik (robota) ze zwykłego autka zdalnie sterowanego z laptopem i wi-fi na pokładzie do tego kamera na usb ale był za głośny
    co do sterowania więcej jak jeden silnik na up to da się to zrobić
    niedawno robiłem sterownik do cnc na atmega8 i trzy silniki sterowałem programem mach2 i spokojnie każdy z inną prędkością się kręcił w różnych kierunkach
    ale nie daje głowy że przy dużej prędkości wszystkie impulsy były zamieniane na kroki
    kiedyś jeszcze się za to wezmę i to koniecznie
    wiele projektów mam do zrealizowania i nie wiem kiedy to nastąpi
  • #23 4565391
    lechub
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Nie miałem czegoś takiego okazji wykorzystać w praktyce... ale jeśli chcesz żeby robot "żył" własnym życiem... to może to Cię zainspiruje :) A może kiedyś już słyszałeś o czymś takim ... lecz warto to sobie przypomnieć. Pozdrawiam i życzę udanych konstrukcji :) www.de2k.net/referaty/sieci.pdf
  • #24 4577307
    wozniak90
    Poziom 9  
    dopier poznają elektronikę ... mam moze troche głupie pytanie.. skąd sie biorą różne oznaczenia takie jak : transceiver FM 433MHz ; ULN2803 lub
    odbiorniki IR TSFH ?? skąd wiadomo jakie części dobrać(jaki muszą mieć parametry)?
  • #25 4577551
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    wozniak90 napisał:
    ...

Elektronika kolego ;) ... konkretnie analogowa ;)
  • #26 7790587
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Napisz jakie zastosowałeś zasilanie to tego robota ? Na jak długo wystarcza ?
  • #27 14272534
    zbigmen
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Bardzo ciekawy układ.Autorze tego projektu,czy mógłbyś rozszerzyć sterowanie programowo z półkroków 1/8 do na przykład 1/16 i pokazać zmiany w swoim programie i jak mieć wpływ na szybkość kręcenia się silniczka w Twoim programie.Co trzeba zmienić?Jestem noga z baskoma i chciałbym zaadoptować ten projekt(jeżeli mogę oczywiście do jeszcze precyzyjniejszego sterowania(szybkość i płynność)w moim sterowniku mikroruchowym.Dziekuje z góry za jakieś rozwiązania.Jakby dodać do tego projektu cztery zadane prędkości albo regulacja prędkości długością nacisnięcia przycisku"przód/tył"to już by był super projekt o wielu funkcjach.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Projekt samochodzika napędzanego silnikami krokowymi wykorzystuje części z drukarek, w tym silniki, sterowniki oraz przekładnie z paskiem zębatym. Sterowanie silnikami realizowane jest za pomocą dwóch mikrokontrolerów, co umożliwia niezależne sterowanie prędkością każdego silnika. Oprogramowanie napisane jest w Bascom, a autor planuje udostępnić kod źródłowy wraz z komentarzami. Dyskutowano o zastosowaniu czujników przeszkód, takich jak diody nadawcze IR z odbiornikami TSFH, generatorem 36kHz na NE555 oraz czujnikami ultradźwiękowymi, które poprawiają wykrywalność przeszkód. Poruszono kwestie zasilania, podkreślając, że silniki krokowe wymagają dużego prądu. Proponowano także rozszerzenia funkcjonalności, takie jak jazda za światłem, jazda po linii, omijanie przeszkód, a także sterowanie radiowe z wykorzystaniem modułów transceiver FM 433MHz. Dyskusja obejmowała także wybór elementów sterujących, gdzie autor zastosował mosfety zamiast popularnego układu ULN2803, tłumacząc to posiadanym zapasem tych elementów. Pojawiły się pytania o schematy sterownika i szczegóły konstrukcyjne, które autor zamierza udostępnić. Wskazano również na możliwość zwiększenia precyzji sterowania silnikami krokowymi poprzez zastosowanie półkroków 1/16 zamiast 1/8 oraz regulację prędkości obrotowej. Projekt jest w fazie rozwoju, a autor planuje dalsze eksperymenty i udoskonalenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA