Witam i przedstawiam swój kolejny projekt. Tym razem postanowiłem coś zrobić z przewalającymi się w szufladzie częściami od starych drukarek i tak postanowiłem zrobić sobie samochodzik napędzany właśnie silnikami krokowymi. Oprócz silników i zbudowanych sterowników w modelu postanowiłem zastosować przekładnie z paskiem zębatym również od starych drukarek, to już delikatna przesada ale naprawdę taka maszyna świetnie się prezentuje
Powstał sterownik, oprogramowanie sterujące silnikiem no i wreszcie sam samochodzik.
Narazie tylko podwozie z napędem i sterowaniem napędu, niebawem powstanie kontroler sterujący tym wszystkim i samochodzik sam będzie się poruszał.
Zapraszam do dyskusji nad możliwymi kierunkami rozwoju pojazdu. Na razie chciałem zamontować jakieś czujniki tak by mógł omijać przeszkody. Dziś wieczorem postaram się też nagrać filmik z pierwszych manewrów na sterowaniu ręcznym (zwieram po prostu mikroprzełącznikami piny sterujące do masy
Cały projekt łącznie z PCB i wsadem do µC znajdziecie w moim portalu: www.portalnaukowy.edu.pl w dziale Automatyka/Mikrokontrolery. Zapraszam.
Fajne? Ranking DIY