logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo CMC-1511B - dym, zniekształcony obraz, brak regulacji H. SIZE, PINCUSHION, TRAPEZOID

J_ros 13 Lut 2007 17:23 1179 6
  • #1 3565834
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Z monitara polecial dym i teraz:

* Poszerzony obraz w ksztalcie:
    _______
    )______(

lekko trzesie sie po bokach

* Nie dziala regulacja
    - H. SIZE
    - PINCUSHION
    - TRAPEZOID

(Dla zobrazownia:)
    Daewoo CMC-1511B - dym, zniekształcony obraz, brak regulacji H. SIZE, PINCUSHION, TRAPEZOID

Probowalem znalesc spalony element jednak nic nie zauwazylem.
    Prosze o wskazowki gdzie i co powinienem sprawdzic.
    Pod adresem http://loadhigh.khv.ru/Monitor/Daewoo/cmc1511b/ znajduje sie schemat tego monitora
  • #3 3574349
    J_ros
    Poziom 20  
    D504, D500 i D505 nie sa poprzebijane.

Co do ukladu E-W nie rozumeim co miales na mysli - nie mam zbyt duzego doswiadczenia...

Po rosyjsku niestety czytac nie umiem.

Ps: Z tego co pamietam to dym polecial wlasnie gdzies z okolic usadowienia tych diod - przy kineskopie po lewej stronie

Edit:
    Q500 tez dziala

Dorzucam zdjecia:
  • #4 3575274
    owczar
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam.Miałem podobny problem.Przebita była dioda D504 lub D505 (rozumiem że wylutowałeś w celu sprawdzenia czy w obie strony nie ma przejścia) i zmieniłem kilka kondensatorów stałych (w okolicy D504) ponieważ sprawiały wrażenie popuchnietych.Pomogło.
  • #5 3575372
    J_ros
    Poziom 20  
    wylutowalem, kondensatory wygladaja normalnie
  • #6 3588780
    J_ros
    Poziom 20  
    Nadal nie poradzilem sobie z tym problemem.
    Jesli ma ktos jakies propozycje...
  • #7 4240631
    DanakMG
    Poziom 13  
    Witam. tez miałem problem z regulacja szerokosci obrazu z pod OSD. Szukałem po diodach 504,505 jak sie okazało jedna była przebita dokładnie 504 , jednak po jej wymianie regulacji dalej nie było. Wymieniłem kondensator C535 oraza C533 gdyz nie posiadały zadnej pojemnosci. Ale jak sie okazało puzniej nie w tym rzecz. Na radiatorze koło trafo powielacza jest umocowana płytka.Jest ona małych rozmiarów,posida perzelacznik 3 lub 4 pozycynjy. Po jego odpowiednim ustawieniu wraca mozliwosc regulacji OSD.
    Bardzo czesto zdarza sie ze na tej płytce przy wysokiej czestotliwosci odswiezania ulegaja wypaleniu rezystory oraz dławik. ja zastosowałem rezystory 47 om 5W i wszystko hula. Mam nadzieje ze przyda sie komus ten post bo mi nad jednym monitorem zeszło dwa dni. Wrazie pytan piszcie jak bede mugł pomoge mietek(_at_)jordanello.lezajsk.pl

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Daewoo CMC-1511B wykazuje problemy z obrazem po pojawieniu się dymu: obraz jest poszerzony i zniekształcony (kształt przypominający „pincushion”), a regulacje H. SIZE, PINCUSHION i TRAPEZOID przestały działać. Wskazano na potencjalne uszkodzenia diod w modulatorze, szczególnie D504, D500 i D505, które znajdują się w pobliżu kineskopu po lewej stronie. Pomimo braku widocznych uszkodzeń diod i kondensatorów, problem nie ustępuje. W podobnych przypadkach pomocna okazała się wymiana diod D504 lub D505 oraz kondensatorów stałych w ich okolicy, które mogą być spuchnięte lub bez pojemności. Dodatkowo, na radiatorze przy transformatorze powielacza znajduje się mała płytka z przełącznikiem 3- lub 4-pozycyjnym, której odpowiednie ustawienie może przywrócić regulację OSD. Na tej płytce często ulegają uszkodzeniu rezystory i dławik, które warto wymienić na rezystory 47 Ω 5W, co może rozwiązać problem z regulacją szerokości obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA