logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subwoofer aktywny do wzmacniacza WS-303?

hubertz3 10 Lip 2006 21:15 1649 8
REKLAMA
  • #1 2808604
    hubertz3
    Poziom 10  
    Witam wszystkich Forumowiczów mam pytanie , jak podłaczyc a konkretniej jak zrobic wejscie na subwoofer aktywny do wzmacniacza ws-303??
  • REKLAMA
  • #2 2810105
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    hubertz3 napisał:
    jak zrobic wejscie na subwoofer aktywny do wzmacniacza ws-303??

To jest niemożliwe. Pewnie chcesz mieć wyjście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2811232
    Yansen
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Nie ma znaczenia do czego chcesz podłączyć aktywny subwoofer - to może być walkman, super-fajny DVD albo postulowany wzmacniacz. Sygnał dostaniesz na wyjściu wzmacniacza (sygnał wysyłany np. do magnetofonu lub korektora) - gniazdo magnetofon1 lub magnetofon2. Resztę (wzmocnienie niskich częstotliwości i filtrowanie reszty) załatwi aktywny wzmacniacz subwoofera.

Schematy znajdziesz na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #4 2811256
    hubertz3
    Poziom 10  
    ok dzieki za rade
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2811482
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    No nie tak do końca jak pisze kolega. Przy takim podłączeniu robiąc głośniej wzmacniaczem subwoofer dalej będzie otrzymywał sygnał o stałej charakterystyce. Ja podałem sygnał z wyjścia przedwzmacniacza. Takim sposobem zgłaśniając wzmacniaczem jednocześnie zgłaśnia się woofer. Też mam WS 303. Pozdrawiam.
  • #6 2811515
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    To zalezy kto co woli-lepiej regulowac wzmocnienie suba nie zaleznie od wzmacniacza!
  • #7 2811550
    Yansen
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Potwierdzam info Zibi-ego. Niezależnie od tego, jak pokręcić gałką GŁOŚNOŚĆ - poziom sygnału dla subwoofera będzie stały.

Oparłem się na swoim praktycznym zastosowaniu, gdzie poziom sygnału na wzmacniaczu (WS303, WS301) i subwoofera jest stały - a głośność wszystkich wzmacniaczy ustalany jest z odtwarzacza DVD.

Niemniej - porada Mariana jest równie dobra. Są filmy i nagrania - gdzie poziom sygnału (rekonstruowanego dla subwoofera) jest zbyt mały/duży - wtedy lepiej mieć kontrolę na subwooferem.

Dlatego mam osobne wzmacniacze :-)
  • Pomocny post
    #8 2812936
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Ja też mam dwa aktywne woofery własnej konstrukcji. Każdy z nich ma swoją regulację nie mniej jednak głośnością steruję z jednego punktu wzmacniacza nie ganiającpo pokoju i regulując każdy z osobna. Ale każdy pomysł jest dobry do indywidualnych potrzeb. Pozdrawiam Zibi.
  • #9 3568289
    hubertz3
    Poziom 10  
    podałem sygnał z wyjścia przedwzmacniacza , reszte ustawilem juz na wzmacniaczy w subie:) gra super. Temat uwarzam za zamkniety:)

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie aktywnego subwoofera do wzmacniacza WS-303 wymaga wykorzystania wyjścia sygnałowego wzmacniacza, najlepiej z wyjścia przedwzmacniacza (np. gniazdo magnetofon1 lub magnetofon2). Sygnał ten jest następnie wzmacniany i filtrowany przez aktywny wzmacniacz subwoofera, który odpowiada za wzmocnienie niskich częstotliwości. Regulacja głośności subwoofera może być prowadzona niezależnie od wzmacniacza, co pozwala na lepsze dopasowanie poziomu basu do indywidualnych potrzeb. W praktyce, podnosząc głośność wzmacniacza, sygnał do subwoofera z wyjścia przedwzmacniacza również się zwiększa, co umożliwia jednoczesne sterowanie głośnością obu urządzeń z jednego miejsca. Rozwiązanie to zostało potwierdzone na przykładzie wzmacniaczy WS-303 i WS-301 oraz własnych konstrukcji aktywnych subwooferów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA