logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki skaner będzie odpowiedni do skanowania negatywów i slajdów?

sebc 11 Lip 2006 08:21 19768 3
REKLAMA
  • #1 2809523
    sebc
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Potrzebuje zeskanowac mnóstwo negatywów i slajdów.
    Jaki dobry tani skaner sie nada ?
    Moze ma ktos doswiadczenia ze skanem neg. i slajdów ?

Myslalem o Cannon CS4200F
    Z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 2810925
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Poszukaj jakiejś używanej Minolty dedykowanej do negatywów. Niestety, skanery płaskie mają zwykle zbyt małą gęstość optyczną do negatywów i skany wychodzą tragicznie. Podobnie słabo radzi sobie Plustek OpticFilm. Może warto też rozważyć zlecenie skanowania - jakość będzie bardzo dobra, a jeżeli Ci się bardzo nie spieszy, to wyjść to może sporo taniej niż przyzwoity skaner.
    Jeżeli jednak skaner musi być płaski, przyjrzyj się Epsonom, zwłaszcza modelowi 4490. Niestety, cena nie jest niska.
  • REKLAMA
  • #3 5916736
    mamut9
    Poziom 12  
    mineło prawie trzy lata i problem jest nadal aktualny jaki skaner wybrać

Witam -padł mój skaner Plusteka ST28 ( nie działa i już-soft zmienialem kilka razy-bez efektu [https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1149187.html]) - stanąlem wiec przed koniecznością zakupu nowego skanera.
    Skaner uzywam do dokumentów - czesto, ale rowniez mam spore archiwum negatywów czarno-bialych - niektóre jeszcze z lat 50-ych
    ( może są i starsze - to archiwum mojego Taty), swoich kolorowych jeszcze Orwo, pierwszych dostępnych Kodaków - chciałbym je zdigitalizować -usługa w labie nie wchodzi w rachube.($$$)
    Mam problem co wybrać:
    Canon 8800F, Epson Perfection V750 Pro czy jeszcze coś innego tak w cenie do maks 800pln
    Prosze o opinie szczególnie uzytkowników w/w skanerów.
  • #4 5945847
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    mamut9 napisał:

Canon 8800F, Epson Perfection V750 Pro czy jeszcze coś innego tak w cenie do maks 800pln
    Prosze o opinie szczególnie uzytkowników w/w skanerów.

Wszystko zależy co chcesz zrobić ze skanami. Jeśli oglądanie na ekranie w rozdzielczości ok 800x600 to dowolny z w/w skanerów będzie dobry. Jeśli archiwizacja w rozdzielczości większej jak 2000 pikseli w na krótszej krawędzi -- to tylko skaner dedykowany do filmów. Sprawdziłem kilka płaskich, Epson 3170 (to było jakiś czas temu), Plusteki, Canony i wszystkie dawały kiepskie wyniki. W końcu kupiłem używany skaner do filmów Minolta DImage Scan Elite 5400. Szukaj skanerów Nikon CoolScan albo Minolta.
REKLAMA