logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik telefonu - może mi ktoś wytłumaczyć jak to robicie?

pierooo 11 Lip 2006 08:30 1286 11
REKLAMA
  • #1 2809531
    pierooo
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    czytalem już o lutowaniu, ale tam nie ma. Chodzi mi o to jak Wy wlutowujecie właczniki do telefonów że wogóle nie znać że było lutowane - ten plastik który jest we właczniku nie jest stopiony. Bo jak ja wlutowałem włacznik to sie ten plastik topił i cieżko sie tel włączał. Jak to robicie - jaką temp. i dyszą w HA, a może go czymś zakrywacie żeby sie nie stopil plastik?
    pozdrawiam[/url][/i]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2809540
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    wyciagasz ha, wkladasz nowego kolba. cala filozofia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2809546
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    nakładasz cyne pos spodnią część nóżek tam gdzie mają się zetknąć z płytą i podgrzewasz od góry
  • REKLAMA
  • #4 2809553
    pierooo
    Poziom 16  
    no tak, ale jak grzeje to mi sie ten plastikowy pstryczek topi i potem cieżko chodzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2809558
    matidanko6
    Poziom 27  
    to zminejsz temperaturę
  • Pomocny post
    #6 2809562
    jesta19
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    wylutowac mozesz HA,a wlutowac lutownica oporowa (kolba, grotowa ,czy jak tam zwal)
  • #7 2809565
    pierooo
    Poziom 16  
    dobra, może to przez temp. a Wy jaką grzejecie i tak mniej więcej przez ile sekund? i mam rozumieć że zakładacie tą najcieńsą dyszę na kolbe bo ja to lutowałem włacznik na tej dużej dyszy - ona cały włącznik z góry zakrywała i grzałem to moze dlatego? to już ostatnie moje pytanie i zaraz koncze temat
  • #8 2809597
    matidanko6
    Poziom 27  
    ja właczniki wlutowywuję zwykłą kolbówką
  • #9 2809619
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    a ja grzeje od spodu płyty (przez płyte grzeje)
  • Pomocny post
    #10 2810325
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    pierooo z twoich postow mozna wyczytac ze wlutowujesz wlacznik stacja HA - takie rzeczy robi sie tylko lutownica kolbowa, jesli bedziesz dmuchal goracym powietrzem na wlacznik to prawie pewne ze sie stopi.
  • Pomocny post
    #11 2810729
    rinogsm
    Poziom 12  
    HA wylutowac, a wdrugą strone kolba rządzi;)
    mozna tez skalpelkiem sie pobawic przy wyjmowaniu;)
    no i odsysacz do cyny tez daje rade
  • #12 2815350
    pierooo
    Poziom 16  
    ok dzięki, już wszystko wiem
    Temat Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy techniki wlutowywania włączników do telefonów bez uszkodzenia plastikowych elementów. Problemem jest topienie się plastiku podczas lutowania gorącym powietrzem (stacją HA), co utrudnia prawidłowe działanie włącznika. Zalecane jest wylutowanie włącznika za pomocą stacji hot air (HA), a następnie wlutowanie go tradycyjną lutownicą oporową (kolbówką) z cienką końcówką, która umożliwia precyzyjne podgrzewanie nóżek włącznika bez nadmiernego nagrzewania plastiku. Temperatura lutowania powinna być obniżona, a czas podgrzewania ograniczony do kilku sekund. Alternatywnie można podgrzewać od spodu płyty, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia plastiku. Przy wyjmowaniu włącznika pomocne są narzędzia takie jak skalpel i odsysacz do cyny. Stosowanie dużych dysz gorącego powietrza powoduje nadmierne nagrzewanie i topienie plastiku, dlatego lepiej używać najcieńszej dyszy i lutownicy kolbowej do montażu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA