logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać kod źródłowy z mikrokontrolera AT89C2051?

ŁukaszEK_ZENER 11 Lip 2006 16:40 1929 6
REKLAMA
  • #1 2810795
    ŁukaszEK_ZENER
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam!
    Mam putanie:
    Czy idzie w jakiś sposób zczytać kod źródłowy (program) z mikrokontrolera AT89C2051??
    Jeśli tak to w jaki sposób??
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 2811130
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    ŁukaszEK_ZENER napisał:
    Witam!
    Mam putanie:
    Czy idzie w jakiś sposób zczytać kod źródłowy (program) z mikrokontrolera AT89C2051??
    Jeśli tak to w jaki sposób??
    Z góry dziękuję za odpowiedź

Jeśli procek jest zabezpieczony przed odczytem pamięci programu , to odczytanie kodu źródłowego jest tym samym , czym przerobienie piwa na chmiel.Jeśli natomiast nie jest zabezpieczony , to do postaci kodu assemblera można to przerobić , z tym że będzie to jak przerobienie chmielu na piwo - czasochłonne i wymagające wiedzy o zagadnieniu ;)

Piotrek
  • REKLAMA
  • #3 2815002
    ŁukaszEK_ZENER
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Jeśli procesor jest zabezpieczony przed odczytem pamięci programu , to odczytanie kodu źródłowego jest tym samym , czym przerobienie piwa na chmiel.Jeśli natomiast nie jest zabezpieczony , to do postaci kodu assemblera można to przerobić , z tym że będzie to jak przerobienie chmielu na piwo - czasochłonne i wymagające wiedzy o zagadnieniu Wink

Wielkie dzięki za odpowiedź! Myszę sobie narazie dać z tym spokój
    Pozdrawiam ŁukaszEK_ZENEr
  • #4 2815352
    mieczotronix
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    ŁukaszEK_ZENER napisał:

Kod źródłowy to jet ten ładny, czytelny dla człowieka tekst, który widzisz w edytorze assemblera / kompilatora. To co siedzi w mikrokontrolerze, to kod wynikowy.

zumek napisał:

Jeśli natomiast nie jest zabezpieczony , to do postaci kodu assemblera można to przerobić , z tym że będzie to jak przerobienie chmielu na piwo - czasochłonne i wymagające wiedzy o zagadnieniu ;)
    Piotrek

Ale nie trzeba tego robić ręcznie! Do tego służą programy, które nazywają się disassemblery. Wpisałem w google "AVR disassembler" i pojawiło się kilka obiecujących wyników.
  • REKLAMA
  • #5 2815686
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    mieczotronix napisał:

...
    Ale nie trzeba tego robić ręcznie! Do tego służą programy, które nazywają się disassemblery. Wpisałem w google "AVR disassembler" i pojawiło się kilka obiecujących wyników.

Ja nie napisałem , że ręcznie ;) Nawet najlepszy disassembler , nie potrafi odróżnić w 100 % kodu od danych i to właśnie należy zrobić ręcznie po analizie kodu.

Piotrek
  • REKLAMA
  • #6 2818933
    tomba
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    najlepsze co wyczytałem z tego tematu to piwo i chmiel
    fakt ten dział "mikrokontrolery" ma się jakoś do tego bo przecież "mikrokontrolery" nadzorują proces produkcji :-)

Podsumowanie tematu

✨ Odczytanie kodu źródłowego z mikrokontrolera AT89C2051 jest możliwe tylko wtedy, gdy pamięć programu nie jest zabezpieczona przed odczytem. W przypadku zabezpieczenia odczytanie kodu jest praktycznie niemożliwe. Nawet jeśli zabezpieczenia nie ma, to z pamięci mikrokontrolera można odczytać jedynie kod wynikowy (binarny), a nie oryginalny kod źródłowy. Aby uzyskać czytelny kod, konieczne jest użycie disassemblera, który przekształca kod maszynowy na asembler. Jednak disassembler nie rozróżnia automatycznie kodu od danych, co wymaga ręcznej analizy i interpretacji. Proces ten jest czasochłonny i wymaga specjalistycznej wiedzy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA