logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SABA M5105 - zamienione kolory na ekranie, możliwa przyczyna kineskopu?

mardar 12 Lip 2006 12:37 1271 4
REKLAMA
  • #1 2813056
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam. Mam problem z telewizorkiem SABA M5105, a mianowicie coś mu odwaliło z kolorami (tzn: kolory są tak jakby pozamieniane np: tam gdzie powinien być kolor żółty to jes fioletowy taki). Z początku myślałem że to kineskop sie namagnesowł więc próbowałem rozmagnesować i nic niepomogło:( (może to jest wina kineskopu, ale moge sie mylić). co wy o tym sądzicie??

Ps: Tylko nie bijcie mnie za ten temat:)
  • REKLAMA
  • #2 2813217
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    a czym to rozmagnesowałeś ?
  • REKLAMA
  • #3 2813361
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Próbowałem magnesem(trochę starym i słabym), kiedyś na podobnym przypadku ta metoda działała tylko że miałem lepszy magnes.
  • REKLAMA
  • #4 2813592
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    to podstawowy błąd magnesem nie robimy tego ,rozmagnesować trzeba petlą ,mozna ją samamu zrobić demontujac ze starych kineskopów 2 i łącząc je szeregowo .Rozmagnesowanie pętlą polega na załączeniu pętli i ruchem okrężnym zblizamy do kineskopu 2-3 sek następnie oddalamy pętle i wyłączamy ją .Każdy TV posiada pętle fabryczną i uruchamia się ona przy każdym włączeniu TV wyłącznikiem głównym ,warunkiem skutecznego zadziałania pętli w TV jest odczekanie conajmniej 30 min aby element PTC ostygł ,w twoim przypadku jak namagnesowałeś kineskop ,pętla w TV może tego nie rozmegnesować (za krótki czas zadziałania ) Pozdr
  • #5 2813605
    Robik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam! Czy przypadkiem telewizor nie spadł, taki sam efekt jest przy zniekrztałconej maskownicy
REKLAMA