logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S6A - Komputer nie uruchamia się, czarny ekran, dioda HDD świeci

alfam17 12 Lip 2006 13:45 1826 14
REKLAMA
  • #1 2813250
    alfam17
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Witam mam następujący problem poniewaz dostałem uszkodzony komputer od znajomego.

Uszkodzenie polega na tym że po włączeniu zasilania wiatraczki zaczynaą się kręcić zapala się dioda od HDD nawet gdzy jest odpięty i na tym się kończy, komputer nie piszczy i nie sprawdza FDD, poprostu czarny ekran i tyle.

co dotej pory udało mi się ustalić:
    1) procesor Duron 650 sprawny (sprawdzałem u siebie w kompie)
    2) ram 256 DDR sprawny (sprawdzałem u kumpla w kompie i ładnie wykryło komp się uruchomił bez problemów)
    3) grafa GF 400MX (sprawna sprawdzałem u siebie komputer odpalił)
    4)zasilacz podłączałem u siebie w komputerze tutaj mam pewne podejrzenie ponieważ komputer się uruchomił system odpalił ale moją uwage zwróciło to że cały czas tli się dioda od HDD poprostu w momencie gdzy HDD nie pracuje ona nie gaśnie tylko świeci połową swojej mocy, gdzy dysk pracuję świeci normalnie zasilacz to COBA model AP-350X, ale pozatym komputer pracował poprawnie na tym zasilaczu.

podejrzenie padło więc na płytę główną tylko niewiem za co teraz się zabrać... pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2813284
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Widzialem kiedys takie objawy u qmpla w kompie.Poszla plyta.Palila sie non stop czerwona dioda i krecily sie wentyle.Na monitorze czarny ekran.

Przyczyna byl prawdopodobnie przeskok iskry z ubrania.Innaczej tego nie potrafie wyjasnic.

Przetestuj poza kompem ten zasilacz.Moglo na chwile podskoczyc napiecie GRUBO powyje normy i to ubilo plyte.Zasilacz nie musi sie przy tym spalic.

Pozdro
  • #3 2813293
    alfam17
    Poziom 19  
    No ten zasilacz jest trochę podejrzany zaraz pomierzę napięcia jakie daje to napiszę, no coż właśnie niewiem jak go wytestować bo jak podłącze do innej płyty i mi ją uwali to nie będzie dobrze.

Dodano po 4 [minuty]:

Po podłączeniu tego zasilacza do te zepsutej płyty zmierzyłem następujące napięcia

5 V wynosi 5,87V
    12V wynosi 14,20

podłączona tylko płyta i włożony ram!!!

Dodano po 2 [minuty]:

w sprawnym zasilaczu w moim komputerze są podobne napięcia tzn 5,5 i 14 V więc chyba miernik mi coś przekłamuje
  • #4 2813334
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Pozycz od kogos co ma autko dwie zarowki 12V/20W i podlacz jedna pod 12V(zolty+czarny) a druga pod 5V(czerwony+czarny).Zewrzyj na stale zielony z czarnym przewodem w tej duzej wtyczce(co wchodzi w plyte).

Teraz pomierz wszystkie napiecia wzgledem masy(czarny,obojetnie ktory)

Pozdro

Ps.Upewnij sie,ze masz sprawny miernik z dobra bateria.Jezeli tam jest rzeczywiscie 14V to nie podlaczaj tej zasilki do zadnego kompa.
  • REKLAMA
  • #5 2813346
    alfam17
    Poziom 19  
    ok czyli wystarczy sztucznie obciąży zasilacz wporządku zrobię tak, pewno mi miernik przekłamuje ponieważ w moim komputerze (tym sprawnym z pełnym obciążeniem) także wskazuje takie zawyżone wartości
  • REKLAMA
  • #6 2813419
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    i wymień baterie w mierniku... :)

poległa ci płyta.. im to sie często zdarza.. pewno zasilacz ją ubił.. sprzedłał bym go na alegro w trybie bcm :)
  • #7 2813452
    alfam17
    Poziom 19  
    Witam jeśli chodzi o baterię to zdarzyła mi się następująca rzecz, postanowiłem wyjąć baterię na jakiś czas z płyty głównej, wymontowałem wszystko z komputere i podpiąłem na podłodze, za jakieś 20 minut włożyłem baterię w płytę i ku mojemu zdumieniu wszystko zaczeło działać tzn... głośniczek się odezwał wykryło proca i ram.... no to się ucieszyłem powkładałem wszystko do obudowy podpiąłem cd-rom hdd fdd no i próbuję odpalić ...... i co?? znowu klapa zdechł!!!! objawy jak na początku z tym że nie pali się już dioda hdd, o co chodzi???????
  • #8 2813587
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Powtórz operację z baterią,ale nie wkładaj i podłączaj wszystkiego na raz,tylko kolejno po jednym elemencie.
  • REKLAMA
  • #9 2815240
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam.
    alfam17 napisał:
    Witam jeśli chodzi o baterię to zdarzyła mi się następująca rzecz, postanowiłem wyjąć baterię na jakiś czas z płyty głównej, wymontowałem wszystko z komputere i podpiąłem na podłodze, za jakieś 20 minut włożyłem baterię w płytę i ku mojemu zdumieniu wszystko zaczeło działać tzn... głośniczek się odezwał wykryło proca i ram.... no to się ucieszyłem powkładałem wszystko do obudowy podpiąłem cd-rom hdd fdd no i próbuję odpalić ...... i co?? znowu klapa zdechł!!!! objawy jak na początku z tym że nie pali się już dioda hdd, o co chodzi???????

Może z innej beczki. Jaką masz obudowę??
    Dokładniej chodzi w jaki sposób masz mocowaną mobo do obudowy.
    a) Czy pośrednio (przez kołeczki)
    b) Czy Bezpośrednio (do wypustek w obudowie)

ECS K7S6A - Komputer nie uruchamia się, czarny ekran, dioda HDD świeci
    (z obrazka może się połapiesz o co mi chodzi)

Podejrzewam zwarcie z obudową, więc jak masz możliwość to spróbuj zaizolować wystające luty przy wypustkach dla śrub.
  • #10 2816271
    alfam17
    Poziom 19  
    mocowanie jest bezpośrednie, w obudowie są metalowe wypustki z gwintem natomiast płyta główna mocowana jest za pomocą zwykłych śrób bez żadnych podkładek izolacyjnych, myślicie że to może być to?? jak włożyłem do obudowy to nie odpalił odłączyłem wszystkie napędy wyciągłem baterię, potem włożyłem nic poruszałem grafiką naglę zaczął odpalać, poprostu chodzi jak mu się podoba, na płycie raczej nie ma pęknięć chociąż kto wie co wyprawiał z nim poprzedni właściciel[/quote]
  • #11 2816964
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Brak podkładek nie jest przyczyną.Sprawdź rozmieszczenie tulejek dystansowych,mogą też po przykręceniu występować naprężenia i w efekcie jakieś przerwy.Włóż płytę w obudowę i przykręć na dwie śruby na środku płyty nie dokręcajac ich mocno i ponownie uruchamiaj najpierw minimum,później podłączaj kolejno resztę.
  • #12 2817075
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Ja mam w piwnicy płytę na socket 7, która prawdopodobnie ma poprzerywane gdzieś wewnątrz ścieżki, gdyż odpala dopiero jak się ją dobrze ustawi lub umiejętnie wygnie. Może u Ciebie jest ten sam problem.
  • #13 2824660
    alfam17
    Poziom 19  
    No też mi sie tak wydaje bo jak ją poruszałem to odpaliła widocznie ma mikropęknięcia, chyba wymiana płyty będzie
  • #14 2824981
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego alfam17, uruchom płytę z procesorem, kartą graficzną i pamięcią NA STOLE (poza obudową). W ten sposób wyeliminujesz podejrzenie zwarć.
  • #15 2827817
    alfam17
    Poziom 19  
    Właśnie wyżej było opisane że tak robiłem po kilku próbach uruchomienia komputera wyciągłem wszystko podpiołem zasilacz procek pramięć i grafikę i próbowałem uruchomić płytę, po kilku próbach pomogło wyciągnięcie na jakiś czas baterii i płyta zaczeła piszczeć, po tej próbie włożyłem ją do obudowy i znowu odmówiła posłuszeństwa, więc już w obudowie wyjęcie baterii nic nie pomogło, więc powciskałem jeszcze wszystko raz dokładnie odłączyłem cd i hdd i niby ruszyła....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z płytą główną ECS K7S6A nie uruchamia się poprawnie – po włączeniu zasilania wentylatory pracują, świeci dioda HDD, ale ekran pozostaje czarny, a system nie wydaje sygnałów dźwiękowych. Sprawdzono komponenty: procesor Duron 650, pamięć RAM DDR 256 MB oraz kartę graficzną GF 400MX, które działają poprawnie na innych komputerach. Zasilacz COBA AP-350X wykazuje podejrzane napięcia (około 5,87 V i 14,2 V), jednak pomiary mogą być niedokładne z powodu miernika. Podejrzewa się uszkodzenie płyty głównej, możliwe mikropęknięcia lub zwarcia, zwłaszcza że płyta działa niestabilnie i uruchamia się tylko po odpowiednim ułożeniu lub wyjęciu baterii CMOS. Brak izolacji między płytą a metalowymi wypustkami obudowy oraz niewłaściwe mocowanie płyty mogą powodować zwarcia. Zalecane jest testowanie płyty poza obudową, podłączanie komponentów kolejno, sztuczne obciążenie zasilacza podczas pomiarów oraz wymiana baterii w mierniku. Ostatecznie wskazano na prawdopodobne uszkodzenie płyty głównej wymagające jej wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA