logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A Sis 735 - brak sygnału wideo, płyta główna nie uruchamia grafiki

ma_ol 29 Paź 2007 12:37 3538 20
REKLAMA
  • #1 4426131
    ma_ol
    Poziom 10  
    witam serdecznie, problem z moją płytą główną ( ECS na chipsecie Sis) jest następujący: płyta główna nie odpala grafiki;
    proszę o pomoc w tej sprawie
  • REKLAMA
  • #2 4426296
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Witaj. Skąd pewność że płyta główna? a po drugie kolego to podaj dokładny model płyty, typ karty graficznej itp. Pamiętaj o regulaminie elektroda.pl
  • #3 4427000
    wojcik89
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witaj
    Niech kolega napisze bardziej szczegółowe objawy i jaki ma sprzęt.
  • #4 4431058
    ma_ol
    Poziom 10  
    Płyta ECS K7S5A
    chipset:sis735
    vga/audio:no/yes
    modem/lan:no/yes
    dimm/ddr:2/2
    gci/agp/amr:5/1/1

to że płyta nie odpala grafiki stwierdziłem po tym jak włożyłem do niej inne dwie sprawne karty i nadal nie mógł włączyć się sprawny monitor;
    poza tym robiłem reset biosu i też nic nie pomogło, nie wiem jak to ugryźć - więc proszę o wskazówki
  • REKLAMA
  • #5 4431129
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Bios przywróć do wartości domyślnych.
    Zasilacz sprawdzałeś?
    Odłącz wszystkie zbędne urządzenia, dyski twarde, napędy optyczne, karty pci i całą resztę(łącznie ze zbędnymi urządzeniami podłączonymi do usb), ma tylko zostać ram, procesor i karta graficzna, nic więcej.
    Pamięci masz w dwóch kościach czy w jednej? Jak w dwóch to spróbuj pierw z jedną, a potem z drugą.
  • REKLAMA
  • #6 4432269
    ajus3
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Odnośnie płyty: sprawdź czy wszystkie kondensatory są w porządku (niespuchnięte)
    Ja właśnie tez miałem taka płytę i uległa zniszczeniu, gdyż elektrycy zaczęli sie bawić prądem. Efekt jest taki ze komputer niby startuje, a obrazu nie ma...
    Moderowany przez TONI_2003:

Poprawiłem post.

• #7 4433231
    Angelo17
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Sprawdź też ram czy wszystko z nim w porządku
  • #8 4434305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4435505
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    pleplaaa napisał:
    ma_ol napisał:

dimm/ddr:2/2

Co to znaczy? Że masz jednocześnie włożone ddr'y i sdram'y?

DIMM nie oznacza SDRAM!
    DIMM to oznaczenie gniazda pamięci. Można pod to podpiąć DDR,DDR2,RAMBUS etc.

btw. ja też nie wiem co to znaczy(domyślam się), ale istnieją płyty obsługujące zarówno DDR jak SDRAM(równocześnie sie nie da). Rozwiązanie rodem z beznadziejnych konstrukcji. Nie wiem jak ten ECS, nie będę googlował, bo po pierwsze to ECS po drugie na SIS... masakra generalnie

ma_ol napisał:

płyta główna nie odpala grafiki

Chłopie stawiasz nas trochę przed dylematem wywróżenia ze szklaneczki z fusami co dolega Twojej mobo.To może być wszystko: płyta, pamięć, procesor, grafika etc. rozumiem, że wiatraki się kręcą, a ekran czarny?
    Jak nie masz dostępu do sprzętu serwisowego to sprawdzaj po kolei..

Co z głośnikiem systemowym.. żadnych dźwięków czy masz odłączony?
  • #10 4436574
    ma_ol
    Poziom 10  
    mam procesor druon 1200, pramieć sdram 256 w dwóch kościach po 128, to co wcześniej napisałem to pyły dane producenta o płycie głównej; objaw tego , że płyta nie odpala grafiki jest taki, że na monitorze jest czarny ekran i po włączeniu komputera w ogóle monitor się nie włącza; poza tym w komputerze kręcą sie wiatraki jest wrażenie jakby normalnie pracował z tym, że jak wcześniej już wspomniałem, monitor się nie włącza (oczywiście monitor jest sprawny)
  • #11 4436741
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    dejfit napisał:
    DIMM nie oznacza SDRAM!!
    DIMM to oznaczenie gniazda pamięci. Można pod to podpiąć DDR,DDR2,RAMBUS etc.

btw ja tez nie wiem co to znaczy(domyślam sie), ale istnieją płyty obsługujące zarówno DDR jak SDRAM(równocześnie sie nie da)[...].

DIMM (ang. Dual In-Line Memory Module) - oznaczenie rodzaju pamięci.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/DIMM

Oznaczenie gniazdka pamięci -> bardziej pasuje 'DIMM socket'

DDR to również SDRAM:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/SDRAM
  • #12 4437028
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Rozumiem, że nie ma "piknięcia" z głośniczka gdy uruchamiasz komputer? Ta płyta nie obsługuje jednocześnie kości SDR oraz DDR. Można używać tylko DDR albo tylko SDR. Masz tam 4 gniazda, z czego 2 są na DDR a dwa na SDR.

W tej płycie często pada BIOS. Bios jest wyciągany więc można przeprogramować go programatorem. Jest to kość starszego typu, ale nie ma z tą kością problemów w programatorze. Programowałem ostatnio taki i płytka wstała.

Kondensatory też mogą być wywalone. Są tam takie duże zielone 2200uF/6,3V. Przyjrzyj się im czy ich "wieczka" nie są spuchnięte. Jeśli podmieniałeś kartę, tzn, że to coś z płytą, procesorem lub RAM. Odpal płyte z samym prockiem i zobacz co się dzieje.
  • #13 4437663
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    WojtasJD napisał:

DIMM (ang. Dual In-Line Memory Module) - oznaczenie rodzaju pamięci.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/DIMM

Wikipedia...hmm opensource'owy twór, w tworzeniu którego może uczestniczyć każdy. Przczytaj nt. DIMM w innych językach.. są rozbieżności :). Jak się bawimy w aptekarzy w sprawie oznaczeń to podawaj linki do strony JEDEC.. proszę. Poza tam jest napisane oznaczenie kości, a nie rodzaju pamięci. Z tym też bym polemizował, bo dla mnie oznaczenie kości pamięci to BH-6, 5B -G etc. Tak czy siak samo DIMM oznacza rodzaj modułu pamięci - 30pin, 70pin, 168 pin itd.
    Cytat:

Oznaczenie gniazdka pamięci -> bardziej pasuje 'DIMM socket'

o gniazdku pamięci nie słyszałem ;) co najwyżej gnieździe, ale powinienem był dopisać socket! mea culpa
    Cytat:

DDR to również SDRAM:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/SDRAM

Wszystko się zgadza, tylko wiesz tak się utarło, że w domyśle po DDR jest SDRAM.

Czy z komputera Kolegi -właściciela ECS-a dobiegają jakieś dźwięki??
  • #14 4437807
    raflux
    Poziom 1  
    a czasem nie podkrecałes procesora pamieci??? , wez wyjmij kostki pamieci przeczysc gniazda pędzelkiem, to samo z grafika, mozesz jeszce spróbowac wyjąć i włożyc procek ( nie wiem czemu ale to czasami pomaga- zadziałało nie raz) daj znac co zdziałasz
  • #15 4437872
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Problem pierwszy to czy SDRAM,y są na 100 czy 133 MHz.
    Najpierw proponuję bez zbędnych kombinacji przywrucić wartości pierwotne zworą Cmos Clear jest ona przy baterii podtrzymującej nastawy Bios.
    A propo ECS używałem ich przez parę lat i sądzę że są dobre poczynając od K7VMA.
  • #16 4438531
    andreas500
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ECS ma słabe kondensatory na bank
    2 lata dla tej płyty to wieki
  • #17 4440678
    ma_ol
    Poziom 10  
    wydaje mi się, że płycie padł bios, ale nie wiem gdzie można kupić taki programator od tych kości; nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale BIOS zapisany jest w eeprom ??,
    ponadto to gdzie szukać nowego biosu do mojej płyty i jak go wgrać wykorzystując programator ??
    proszę o linki jaki programator mam kupić
  • #18 4443206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4443801
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Tak,w tej płycie często pada też BIOS. Jest do zaprogramowania programatorem Willem. Posiadam taki i programowałem te kości. Są w nich dwa rodzaje kości generalnie: Amic albo Winbond w obudowach DIP. Nie ma z nimi problemów jeśli chodzi o programowani. m_aol - jesteś z Łodzi widze.. Ja też. Napisz na PW.
  • REKLAMA
  • #20 4446768
    andreas500
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Trzeba nieraz popatrzec bo za 50zł mozna kupic fajna płyte (uzywaną)
    która tknie zyciem w naszego starego kompa .
    A płyty ECS z przed lat sa niestety szmelcem
  • #21 4447811
    ma_ol
    Poziom 10  
    Witam Panowie,
    Wczoraj wpadłem na genialny pomysł (rozłożyłem cały komputer - wszystko na części pierwsze) i a potem ponownie złożyłem. Po czym okazało się, że monitor włącza się. Jestem w zszokowany, że tak błaha czynność pomogła w naprawie. Ciekaw jestem czy na długo to pomogło.
    Pozdrawiam i dziękuje za wszelaką pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej ECS K7S5A z chipsetem SiS 735, która nie uruchamia sygnału wideo – monitor pozostaje czarny mimo sprawnego sprzętu i wentylatorów działających normalnie. Użytkownik stosował różne karty graficzne, resetował BIOS, ale bez efektu. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie kondensatorów pod kątem uszkodzeń (spuchnięte wieczka), testowanie pamięci RAM (SDRAM 256 MB w dwóch kościach po 128 MB), odłączenie zbędnych urządzeń, przywrócenie BIOS do ustawień fabrycznych oraz weryfikację zasilacza. Wskazano, że płyta nie obsługuje jednocześnie pamięci DDR i SDRAM, a BIOS często ulega uszkodzeniu i może wymagać programowania programatorem Willem lub podobnym, gdyż jest zapisany w kości EEPROM (typ Amic lub Winbond w obudowie DIP). Podano link do oficjalnej strony ECS z BIOS-em, jednak zakup programatora może być nieopłacalny. Ostatecznie użytkownik rozłożył i ponownie złożył komputer, co przywróciło sygnał wideo, choć nie wiadomo na jak długo. W dyskusji pojawiły się także uwagi o niskiej jakości kondensatorów w płytach ECS oraz sugestie rozważenia wymiany płyty na używaną, lepszą konstrukcję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA