Kry_H napisał: Cooo??? 4,2 kHz to niby bardzo nisko??!! Nie widziałem żeby jakiekolwiek kolumny były cięte wyżej niż 5k. Standard na wysoki to ok 3kHz.
Miałem całkiem długi czas kolumienki 2-way z wysokim ciętym na 2,8k i nic im się nie stało przy mocy 90W.
Swoją droga ta wieża założyciela tematu to może ma 30W sin.
Ile można tłumaczyć że to nie głośnik jest za słaby tylko wzmacniacz!!!
Jedynie kolega LoPulez poprawnie naprowadził na przyczynę powstawania problemu. Ale tej wypowiedzi nikt pod uwage nie wziął...
Ehhhh... Szkoda się produkować na tym forum bo i tak nikt nie czyta tego co mu się podpowiada, tylko to co chce usłyszeć. (Najczęściej bzdury, takie jak np. to że cięcie na 4,2kHz to bardzo nisko). A potem jest sto razy wymienianie głośników, albo cewek w wysokotonówkach tonsila...
O tym że trzeba używać wyszukiwarki to już nie wspomnę. Ręce opadają.
Kolego
Kry_H jeżeli już doczepiłeś się wysokotonówek Tonsila to wskaż chociaż jeden model, który ma zalecaną częstotliwość cięcia poniżej 4,8kHz. Kolejna sprawa, jak już coś jest bzdurą, to napewno to że
standard na wysoki to 3kHz. Poza tym nieubarwiaj, bo nie napisałem, że to jest BARDZO nisko, tylko że to zdecydowanie za nisko dla tego głośnika. Być może i masz jakieś tam kolumny z gwizdkiem ciętym na 2,8kHz, ale może filtr jest stromszy, może głośnik ma większą moc, albo jest dostosowany do takiej częstotliwości, natomiast głośnik podany przez Autora z pewnością nie jest. Jeszcze raz jeśli chodzi o jakieś standardy, to chyba zgodzisz się, że zwykle głośniki wysokotonowe łączy się z kondensatorami 2,2µF, albo 3,3µF. Dalej: wzmacniacz ma mieć 30W sin? Może i tak, więc zakładasz, że ten nienajwyższej klasy głośnik ma większą moc? Jeśli nie to dlaczego wciąż piszecie, że wzmacniacz jest za słaby? Słaby wzmacniacz jest często przyczyną uszkadzania się wysokotonowców, ale raczej nie w tym przypadku.
Poza tym to jest forum dla inteligentnych ludzi i jak masz pisać w kółko
ręce opadają albo korzystaj z wyszukiwarki to lepiej nie pisz nic. Ja np. czuje się obrażony formułą Twojej wypowiedzi.
Kry_H napisał: Najczęściej bzdury, takie jak np. to że cięcie na 4,2kHz to bardzo nisko
A odnośnie całej Twojej wiadomości, to w regulaminie jest coś o ironicznym wyrażaniu opini na temat innych użytkowników.