logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepalające się cewki w głośnikach wysokotonowych

pawel694 04 Cze 2007 22:35 7545 48
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego cewka w głośniku wysokotonowym ciągle się przepala i jak temu zapobiec?

Najprawdopodobniej tweeter dostaje zbyt niskie pasmo albo zniekształcony sygnał, więc trzeba podnieść skuteczność odcięcia i unikać przesterowania wzmacniacza. Przy kondensatorze 4,7 µF podział jest uznany za zbyt niski dla takiego głośnika; proponowano zmniejszenie go do 2,2 µF, a nawet 1 µF, albo zastosowanie porządnej zwrotnicy zamiast samego kondensatora [#3955634][#3987976][#4055882][#4062783] Lepszym rozwiązaniem jest filtr górnoprzepustowy 12 dB/okt., np. przez dołożenie cewki ok. 0,35 mH równolegle do głośnika wysokotonowego [#3956897] Jeśli wzmacniacz jest przesterowywany przez podbicie basu i kręcenie na maksimum, wysokotonowiec też będzie się palił, bo dostaje zniekształcony sygnał [#3963916][#4064366] Jako prostą ochronę można też wstawić szeregowo żarówkę np. 60 W, która przy przesterze ograniczy prąd [#3954407][#3966693]
REKLAMA
  • #1 3954307
    pawel694
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam
    Problem a mianowicie już kilkanaście razy zmieniałem cewkę w piszczałce AVD-501 (wiem że sprzęt nie jest najlepszy ale taki mi wystarcza :P )
    czy to normalne (nie miałem innych piszczałek oprucz Piezzo elektrycznych :cry: ) i czy da się to jakoś zrobić i czy może to być spowodowane podbiciem basów na wzmacniaczu (wieży)
    aha do piszczałki podpięty jest kondensator 4,7µF
    Dziękuję i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3955634
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    zmniejsz wartosc kondensatora na 2,2uF
    teraz masz bardzo niski podzial jak na taki tandetny glosnik i przy byle przesterze (podkrecanie korektora itp) pojdzie z dymem
  • Pomocny post
    #4 3956897
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Można rozważyć przeróbkę filtru górnoprzepustowego na wersję o nachyleniu
    12 dB/okt. Można to zrobić dokładając cewkę o indukcyjności ok. 0,35 mH
    równolegle do głośnika wysokotonowego. Przekrój przewodu może być mały.
  • Pomocny post
    #5 3958966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3960808
    pawel694
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    tonacja w tej kolumnie znajduje się ten głośnik
    a ta wieża zasila całą kolumnę Moc 120wat max
    moc Kolumny to:
    głośnik Basowy 30cm moc 300wat max
    średnio tonowy 16cm 100wat max
    wysoko
    tonowy 200wat max
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3963916
    LoPulez
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że głośnik wysokotonowy ulega uszkodzeniu z powodu długich impulsów prądu stałego. Powodem tego jest oczywiście podbicie basów przy zbyt niskiej mocy wzmacniacza m.cz. Rozwiązań jest kilka. To co koledzy powyżej podpowiadają lub zwiększenie samej mocy wzmacniacza (i oczywiście nie odkręcanie na maksa, bo wtedy to na pewno spalisz głośniki).
  • Pomocny post
    #11 3966613
    Pawel S.
    Poziom 39  
    LoPulez po czesci masz racje. najczesciej pala glosniki wlasnie poprzez przesterowanie wzmacniacza itp.
    najprostrza metoda zapobiegania tem tu poprostu sluchanie na "plasko" ;)

a co do zwrotnicy to ja bym nie marnowal juz wiecej kasy na to cos ;]
  • Pomocny post
    #14 3973195
    Pawel S.
    Poziom 39  
    poprostu zagra ciszej. jakby bylo odwrotnie to by bylo gorzej
  • Pomocny post
    #15 3983175
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam.

No nie no... Jak jeszcze raz zobaczę podobny temat na Elektrodzie to chyba przestanę tu pisać.... To było już 1000000000 razy !!!!
    Krótka odpowiedź: Głośniki wysokotonowe palą się w twoich kolumnach ponieważ masz do nich za słaby, kiepski wzmacniacz i nie umiesz się posługiwać sprzętem audio!!!
    Jeżeli wydaje ci się to bez sensu to użyj SZUKAJ. W tej kwestji juz wszytko zostało wyjaśnione i to nie raz i nie dwa....

Pozdr.
  • Pomocny post
    #16 3983202
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #17 3983220
    Pawel S.
    Poziom 39  
    jakby padl kond to by bylo wyraznie slychac ;]
  • Pomocny post
    #18 3983234
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #20 3987976
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Co tu dużo gadać. Kondensator 4,7µF tnie głośnik na około 4,2kH, a to zdecydowanie za nisko, tym bardziej, że to kolumna 3-way i nie jest to potrzebne. Wymień konda na 2,2µF za 80gr i wszystko.
  • Pomocny post
    #21 3991924
    Kry_H
    Poziom 21  
    Cooo??? 4,2 kHz to niby bardzo nisko??!! Nie widziałem żeby jakiekolwiek kolumny były cięte wyżej niż 5k. Standard na wysoki to ok 3kHz.
    Miałem całkiem długi czas kolumienki 2-way z wysokim ciętym na 2,8k i nic im się nie stało przy mocy 90W.

Swoją droga ta wieża założyciela tematu to może ma 30W sin.

Ile można tłumaczyć że to nie głośnik jest za słaby tylko wzmacniacz!!!
    Jedynie kolega LoPulez poprawnie naprowadził na przyczynę powstawania problemu. Ale tej wypowiedzi nikt pod uwage nie wziął...
    Ehhhh... Szkoda się produkować na tym forum bo i tak nikt nie czyta tego co mu się podpowiada, tylko to co chce usłyszeć. (Najczęściej bzdury, takie jak np. to że cięcie na 4,2kHz to bardzo nisko). A potem jest sto razy wymienianie głośników, albo cewek w wysokotonówkach tonsila...
    O tym że trzeba używać wyszukiwarki to już nie wspomnę. Ręce opadają.
  • Pomocny post
    #22 3992044
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #23 3992103
    Joker2
    Poziom 23  
    Kry_H napisał:
    Cooo??? 4,2 kHz to niby bardzo nisko??!! Nie widziałem żeby jakiekolwiek kolumny były cięte wyżej niż 5k. Standard na wysoki to ok 3kHz.
    Miałem całkiem długi czas kolumienki 2-way z wysokim ciętym na 2,8k i nic im się nie stało przy mocy 90W.

Swoją droga ta wieża założyciela tematu to może ma 30W sin.

Ile można tłumaczyć że to nie głośnik jest za słaby tylko wzmacniacz!!!
    Jedynie kolega LoPulez poprawnie naprowadził na przyczynę powstawania problemu. Ale tej wypowiedzi nikt pod uwage nie wziął...
    Ehhhh... Szkoda się produkować na tym forum bo i tak nikt nie czyta tego co mu się podpowiada, tylko to co chce usłyszeć. (Najczęściej bzdury, takie jak np. to że cięcie na 4,2kHz to bardzo nisko). A potem jest sto razy wymienianie głośników, albo cewek w wysokotonówkach tonsila...
    O tym że trzeba używać wyszukiwarki to już nie wspomnę. Ręce opadają.

Kolego Kry_H jeżeli już doczepiłeś się wysokotonówek Tonsila to wskaż chociaż jeden model, który ma zalecaną częstotliwość cięcia poniżej 4,8kHz. Kolejna sprawa, jak już coś jest bzdurą, to napewno to że standard na wysoki to 3kHz. Poza tym nieubarwiaj, bo nie napisałem, że to jest BARDZO nisko, tylko że to zdecydowanie za nisko dla tego głośnika. Być może i masz jakieś tam kolumny z gwizdkiem ciętym na 2,8kHz, ale może filtr jest stromszy, może głośnik ma większą moc, albo jest dostosowany do takiej częstotliwości, natomiast głośnik podany przez Autora z pewnością nie jest. Jeszcze raz jeśli chodzi o jakieś standardy, to chyba zgodzisz się, że zwykle głośniki wysokotonowe łączy się z kondensatorami 2,2µF, albo 3,3µF. Dalej: wzmacniacz ma mieć 30W sin? Może i tak, więc zakładasz, że ten nienajwyższej klasy głośnik ma większą moc? Jeśli nie to dlaczego wciąż piszecie, że wzmacniacz jest za słaby? Słaby wzmacniacz jest często przyczyną uszkadzania się wysokotonowców, ale raczej nie w tym przypadku.

Poza tym to jest forum dla inteligentnych ludzi i jak masz pisać w kółko ręce opadają albo korzystaj z wyszukiwarki to lepiej nie pisz nic. Ja np. czuje się obrażony formułą Twojej wypowiedzi.
    Kry_H napisał:
    Najczęściej bzdury, takie jak np. to że cięcie na 4,2kHz to bardzo nisko
    A odnośnie całej Twojej wiadomości, to w regulaminie jest coś o ironicznym wyrażaniu opini na temat innych użytkowników.
  • Pomocny post
    #24 4002549
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Witam

Wywal te chinskie piszczalki bo bedziesz cewki wymienial co tydzien ostanio kupilem z ciekawosci STX-a GDWK-10-200-8-PJ i jestem zaskoczony za 20 zl napewno nic lepszego nie kupisz. Probowalem na wszelkie sposoby upalic te glosniki i nic ( przesterowany wzmacniasz, ciecie ponizej 3000Hz, katowanie przez 10 godzin i nic ) glosni ma bardzo niska rezystancje cewki. Gra czysto ciety w okolicach 4500Hz 12db/okt (szeregowo kondensator 1,5uf za nim rownolegle cewka 0,47mH i glosnik w przeciwfazie) Polecam jak na moje oko ten glosnik jest praktycznie nie do upalenia.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #25 4003234
    Joker2
    Poziom 23  
    A jak z jakością gry tego głośnika? Bo mi kiedyś sprzedawca chciał wepchać ten model, ale zdecydowałem się na tonsilowskie. Mam czego żałować? :)
  • Pomocny post
    #26 4008630
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    wzmacniacz wzbudza się na częstotliwościach ponad akustycznych i głośników nie ma na wyjściu wzmacniacza wlutować szeregowy układ rc 10om kond 100n każdy wzmacniacz to powinien posiadać,prawdopodobnie rezystor dostał przerwy,jeżeli to jest sprawne nie ma problemu z głśnikami wysokotonowymi,powodzenia
  • Pomocny post
    #27 4026758
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    tonsil jest zdecydowanie lepszy od stx'a
  • Pomocny post
    #30 4041267
    Joker2
    Poziom 23  
    dowodca_armii napisał:
    Nie rozumiem Cie :( Glosnik szerokopasmowy gra calym pasmem a wysokotonowy gra wysokimi tonami :P

Autorowi chyba chodzi, żeby zastosować tylko szerokopasmówkę w kolumnie. Myle się?

Podsumowanie tematu

✨ Problem przepalających się cewek w głośnikach wysokotonowych AVD-501 (piszczałkach) jest często spowodowany niewłaściwym filtrowaniem i przeciążeniem sygnałem z wzmacniacza. Zastosowany kondensator 4,7 µF jest zbyt duży, co powoduje zbyt niskie częstotliwości odcięcia (około 4,2 kHz), nieodpowiednie dla tego typu głośnika, co skutkuje przeciążeniem i uszkodzeniami. Zaleca się zmniejszenie pojemności kondensatora do około 2,2 µF lub 1 µF (nie elektrolitycznego) oraz zastosowanie zwrotnicy o nachyleniu 12 dB/oktawy, np. z dodatkową cewką 0,35 mH równolegle do głośnika wysokotonowego. Warto również rozważyć wstawienie szeregowo żarówki 60W jako zabezpieczenia przed przesterowaniem. Uszkodzenia mogą wynikać także z uszkodzonych kondensatorów w zwrotnicy lub zbyt mocnego podbicia basów na wzmacniaczu, co powoduje zniekształcenia i przeciążenia. Wzmacniacz o zbyt niskiej mocy może prowadzić do przesterowania i zniekształceń, które uszkadzają głośniki, jednak problemem jest raczej nie sama moc wzmacniacza, lecz sposób jego użytkowania (np. zbyt duże podkręcanie głośności). Wymiana głośników na lepsze modele, np. STX GDWK-10-200-8-PJ, może znacznie poprawić trwałość i jakość dźwięku. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące wymiany wzmacniacza na lepszy model oraz rozważenia zastosowania głośnika szerokopasmowego zamiast wysokotonowego, choć oba typy mają różne zakresy pasma. Warto zwrócić uwagę na jakość cewek i ich mocowanie, aby zapobiec mechanicznym uszkodzeniom. Dopasowanie impedancji wzmacniacza (6 Ω) do kolumn (8 Ω) powoduje jedynie mniejszą głośność, nie jest to przyczyną uszkodzeń.
REKLAMA